Zadarska diva Nela ŠarićOSOBNI ALBUM
StoryEditor
SOPRANISTICA NELA ŠARIĆ

Nela je htjela biti poput svoje omiljene TV junakinje Ally McBeal

Roditelji su plakali od ponosa na prvim nastupima kada je imala šest godina, a plaču i danas, 30 godina nakon. Podrška su i sestre, suprug, rodbina, prijatelji, kolege, svi profesori pjevanja, a sad je tu i sinčić koji jedva čeka mamine nastupe, nosi stalke za note, montira

Zadarska operna pjevačica, sopranistica Nela Šarić, podijelila je s nama svoj put - od djetinjstva u Zadru do svjetske operne pozornice. Istražili smo trenutke koji su obilježili njezinu karijeru, glazbene uzore, kako se razvijala ljubav prema glazbi, što voli slušati u slobodno vrijeme, tko joj je najveća podrška i na koji je način doživjela brojna međunarodna pjevačka natjecanja.

Legendarni Benja-Fest

Mnoštvo lijepih uspomena iz djetinjstva oblikovale su je kao osobu, od vrtićke dobi preko osnovne škole, a posebne su uspomene povezane s vremenom provedenim u Glazbenoj školi Blagoje Bersa.

- Odlazili smo u Vruljicu igrati se nakon škole, ekipa iz ulice bezbrižno se igrala u kvartu, po cijele dane smo bili vani, a mame bi nas dozivale s balkona. Bezbrižnost, dječja radost, dječje igre, dječje svađe - sve je to bio dio divnog zadarskog djetinjstva. Dan-danas se s tim ljudima rado družim, rado sretnem i dijelim lijepe trenutke, prisjetila se Nela.

Kao dijete sanjala je o kombinaciji uspješne karijere u glazbi i pravu, htjela je biti poput svoje omiljene TV junakinje Ally McBeal.

- Onda sam zaista i upisala paralelno Pravni fakultet u Zagrebu i Muzičku akademiju. No, s vremenom sam shvatila da uz sve probe, sastave s kojima sam surađivala i dva fakulteta, ne mogu sve odrađivati na nivou na kojem bi trebalo. Stoga sam odustala od Pravnog fakulteta i to je bila najbolja odluka, kazala je Nela.

Već kao mlada talentirana pjevačica osvajala je prva mjesta na Benja-festu, a svaki trenutak proveden nastupajući na tom festivalu ostao je urezan u njezinom sjećanju kao posebna i nezaboravna glazbena avantura.

- Godinama sam vodila program i pjevala, a nekad sam uz sve to pjevala i prateće vokale, pravi multipraktik ha-ha. Već sam se tada na sceni osjećala kao doma i nikad nisam sumnjala u put kojim sam već tad krenula, ispričala je Nela.

image

Kao dijete sanjala je o kombinaciji uspješne karijere u glazbi i pravu

OSOBNI ALBUM

Zagrebačka mama

Tijekom djetinjstva, imala je više nego jednog glazbenog uzora, koji su obogatili njezin glazbeni izričaj i poticali je da teži savršenstvu u svojoj vokalnoj tehnici.

- Uzora je bilo puno, počevši od mojih vokalnih pedagoga pa nadalje. U djetinjstvu sam se divila Vanni, njezinim visinama i tomu da se uvijek činila vrlo prizemljenom i stabilnom umjetnicom, istaknula je Nela.

Nakon uspješno završene osnovne i srednje Glazbene škole Blagoje Bersa, odluka o upisu na Muzičku akademiju u Zagrebu bila je prirodni slijed njezinog puta.

- Studentski dani bili su jako šareni, ispunjeni raznim izazovima, ali najviše pamtim puno zabave i smijeha s mojim kolegama s godine, s kojima i danas rado provodim vrijeme, u kontaktu smo i vidimo se kad god uspijemo. Moja profesorica Cynthia Hansell Bakić bila je divna žena koja me mnogočemu naučila i rado pamtim anegdote s njom. Sjećam se kad mi je rekla prvog dana Akademije: “Zlato, tvoji roditelji su u Zadru. Ja sam odsad tvoja zagrebačka mama. Ako si tužna ili ako ti nešto zatreba, tu sam za tebe.” Tako je zaista i bilo, kazala je Nela.

Natjecanja u Italiji i Rusiji

Tijekom svoje karijere sudjelovala je na brojnim međunarodnim pjevačkim natjecanjima, svjesna da su takva natjecanja izuzetno stresna i zahtjevna. Istaknula je da nisu toliko opuštena kao neka druga pjevačka iskustva, ali su predstavljala priliku za nju da pokaže svoj talent i izgradi reputaciju. Među svim tim natjecanjima, Nela posebno pamti dva - Riccardo Zandonai u Italiji i Belvedere u Rusiji.

- Zandonai pamtim jer sam otišla tamo s pola glasa, s upalom sinusa i na antibiotiku, a na kraju sam odnijela prvo mjesto. Belvedere pamtim kao natjecanje na kojem sam upoznala sve najveće ljude ove profesije, a osobito ga pamtim jer je najviše doprinijelo razvoju moje karijere. Natjecanja nas prisiljavaju da budemo u formi, iako ne vidim u pjevačkim natjecanjima ništa previše pozitivno. Po meni su idealna za upoznavanje novih ljudi, istraživanje novih mjesta, iskušavanje vlastitih granica i mogućnosti, ali smatram da su jako subjektivna i nažalost nisu uvijek pravedna, naglasila je Nela.

image

Radost pjesme i druženja

OSOBNI ALBUM

Arija - ostvarenje dugogodišnjeg sna

Otvaranje glazbeno-scenskog studija Arija bila je dugogodišnja Nelina želja koju je konačno ispunila prošle godine, ostvarivši svoj san o stvaranju prostora gdje će mladi talenti razvijati svoj glazbeni potencijal.

- Jako sam ponosna na svoju Ariju i na to što nam se prvi rođendan približava, a mi smo se povećali i brojem polaznika, ali i brojem suradnika. Lijepo je gledati “svoju bebu” kako raste i kako stvara čvrste temelje kulturnog života našega grada. Polaznici Arije mogu uvijek očekivati stručnu vokalnu podršku, puno sadržaja za rad na sebi, na sveopćoj prezentnosti na sceni, i na tome da će svakako napredovati i probijati sve svoje granice. U Ariji svatko može biti svoj, jedinstven i prihvaćen, istaknula je Nela.

Smatra se pravom sretnicom jer joj je obitelj najveći oslonac i podrška, čuvajući joj leđa u svim životnim situacijama.

- Počevši od mojih roditelja koji su plakali od ponosa na prvim nastupima kada sam imala šest godina, a koji plaču i danas, 30 godina nakon. Sestre, suprug, rodbina, prijatelji, kolege, svi moji profesori pjevanja tijekom svih ovih godina. Tu je sad i moj sinčić koji jedva čeka mamine nastupe, nosi mi stalke za note, montira..., raznježila se Nela.

Sluša Stinga, Phila Collinsa i Sade

Svoje slobodno vrijeme najradije provodi u šetnjama i izletima, stvarajući nezaboravne trenutke s obitelji. Kad je kod kuće, klasiku obično sluša onda kad mora vježbati, preslušavati i učiti, a kad želi opuštajuću glazbu za uživanje, Nela voli slušati izvođače poput Stinga, Phila Collinsa i Sade.

- Pjevanje je nešto što radim po cijele dane. Bilo da je to u autu, pod tušem ili na pozornici, ne mogu se “ugasiti”. Dosta toga radim i nesvjesno. Mama mi je znala reći kao djetetu: “Kćeri, možeš li prestati pjevati barem dok jedeš?!” ha-ha. Eto, čak sam i tad pjevala i mumljala. Sad naravno ne u tolikoj mjeri jer ipak mislim na ljude oko sebe ha-ha, ali glazba je svakako prisutna svakodnevno u mom životu, zaključila je Nela.

13.09.2023., 14:03h
ANDREA KRŠLOVIĆ
05. srpanj 2024 20:16