43237
Grad Zadar
StoryEditor
Planirani završetak sredinom 2027.

Novi strateški projekt Zadarske županije: Kreće izgradnja nove zgrade Doma zdravlja u Zadru

Nakon uspješnih projekata izgradnje i opremanja zgrade nove Poliklinike te zgrade Dnevnih bolnica u kojoj će biti smješten i linearni akcelerator, pokreće se novi strateški projekt namijenjen snaženju zdravstvene skrbi u Zadarskoj županiji – izgradnja novog Doma zdravlja Zadarske županije. Kako ističu iz Upravnog odjela za zdravstvo Zadarske županije, potreba za izgradnjom novog, modernog Doma zdravlja u samom gradu Zadru, prisutna je već neko vrijeme

Ovo, vrlo značajno ulaganje u sustav primarne zdravstvene zaštite zasigurno će ojačati ulogu primarne zaštite te bi u velikoj mjeri trebalo rasteretiti zdravstvenu djelatnost koja se danas obavlja u Općoj bolnici Zadar.

„Želeći udovoljiti najnovijim zahtjevima, kako infrastrukturno tako i u opremanju prostora, a sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, Zadarska županija prepoznala je važnost izgradnje nove zgrade Doma zdravlja koja bi bila smještena u samom gradu. Pojedine lokacije ambulanti primarne zdravstvene zaštite nalaze se u poprilično starim prostorima, koji teško zadovoljavaju sve te nove zahtjeve i uvjete, dok bi se na njihovu adaptaciju utrošila značajna sredstva koja ne bi opravdala ulaganja. Stoga je Zadarska županija pokrenula novi projekt izgradnje jedne takve moderne, opremljene zgrade koja će pružiti puno bolje uvjete kako pacijentima tako i zdravstvenom osoblju“, najavio je pročelnik za zdravstvo, dr. Marko Kolega dodavši da je već potpisan ugovor za izradu idejnog projekta za novu zgradu Doma zdravlja koja će se nalaziti u ulici Bože Peričića 6 u Zadru.

Riječ je o zgradi preko puta Opće bolnice Zadar (pokraj parkirališta) u kojoj je nekada bio smješten onkološki i AT dispanzer. Zgrada se već duže vrijeme ne koristi za obavljanje zdravstvene djelatnosti, a posljednji put je bila korištena za vrijeme pandemije koronavirusne bolesti.

Nekretnina pripada Zadarskoj županiji, ukupna je površina katastarske čestice 1699 m2 te je prema postojećoj uporabnoj dozvoli namijenjena za obavljanje zdravstvene djelatnosti.

Kako bi se zgrada javno zdravstvene namjene u samom centru grada privela svrsi potrebno je na njenom mjestu izgraditi novu zgradu koja bi trebala površinom i rasporedom prostorija odgovarati važećim normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnosti. Postojeća prizemnica postala bi zgrada na dva kata s prostorom koji bi zadovoljio sve trenutne potrebe Doma zdravlja. 

Kako pojašnjava pročelnik Kolega, projektnim zadatkom predviđeno je utvrditi prostorne uvjete za organizaciju rada za više zasebnih liječničkih ordinacija za obavljanje djelatnosti opće/obiteljske medicine, dentalne medicine, oralne kirurgije i medicine rada te posebnih dežurstava u djelatnosti opće/obiteljske medicine i pedijatrije smještenih na različitim etažama.

Također, u zgradi je potrebno predvidjeti prostor za obavljanje patronažne djelatnosti, psihološke djelatnosti i logopedije, zdravstvene njege u kući i fizikalne terapije u kući te prostor za dispanzer za mentalno zdravlje i dispanzer za ranu intervenciju, sve sukladno Mreži javne zdravstvene službe.

U prizemlju zgrade planira se prostor za obavljanje djelatnosti obiteljske medicine, pedijatrije i medicine rada uključujući i ordinaciju za posebno dežurstvo u obiteljskoj medicini.

Na prvom katu zgrade planira se prostor za djelatnost patronaže, zdravstvene njege u kući, fizikalne terapije u kući, sestrinsko savjetovalište, psihološku djelatnost, djelatnost logopedije te dispanzer za mentalno zdravlje i dispanzer za ranu intervenciju. Na drugom katu planira se prostor za djelatnost dentalne medicine, oralne kirurgije uključujući i radiološku dijagnostiku u toj djelatnosti.

Izgradnjom ove zgrade, uz ostalo, osigurao bi se prostor za preseljenje dijela zdravstvenih djelatnosti iz Medulićeve ulice, jer su važeći normativi i standardi daleko iznad mogućnosti ove zgrade koja je u vlasništvu Doma zdravlja Zadarske županije.

„Od prvog dana mojeg mandata na mjestu župana zdravstvo nam je u glavnom fokusu, a tako će i dalje ostati. S novom zgradom Doma zdravlja u potpunosti ćemo zaokružiti zdravstvenu skrb u jednom velikom kompleksu, jer su u neposrednoj blizini Opća bolnica Zadar i zgrada nove Poliklinike u kojoj su smješteni i Zavod za hitnu medicinu te Zavod za javno zdravstvo, a na Relji gradimo i zgradu nove Medicinske škole. U tom kompleksu bit će smješten i heliodrom pa slobodno možemo reći da su sve to strateški projekti koji će sustavno riješiti zdravstvenu skrb za iduća desetljeća“, poručio je župan Božidar Longin dodavši da se, uz navedene projekte, planiraju i dodatne investicije u razvoj Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu na moru te Psihijatrijske bolnice Ugljan, a zgrada budućeg Hospicija u Babindubu vrijedna više od 2 milijuna eura napreduje sukladno predviđenim terminskim planovima.

Rok za izradu idejnog rješenja je do kraja 2024. godine, nakon čega će se pristupiti izradi  glavnog projekta i ishođenju građevinske dozvole. Planirani završetak cijelog projekta je sredina 2027. godine.

12.09.2024., 12:54h
17. rujan 2024 07:46