41932
Filip Brala
StoryEditor
ZBRKA OKO E-VISITORA

Od 1.1. 2025. iznajmljivači u Zadru preko TZ Grada Zadra, više neće moći koristiti aplikaciju m-visitor!

Od lipnja prošle godine, Turistička zajednica Grada Zadra potpisala je ugovor s tvrtkom Intersoft Technologies iz Pule, kojim se svim privatnim iznajmljivačima omogućuje besplatno korištenje aplikacije m-visitor, koju je razvila pulska tvrtka. Ta je aplikacija povezana sa sustavom e-visitora, što znači da se svaka prijava gosta preko aplikacije m-visitor automatski bilježi i u sustavu e-visitora. Da bi iznajmljivači imali besplatno korištenje aplikacije, Turistička zajednica Grada Zadra plaćala je godišnje taj ugovor 3 tisuće eura

Problem je nastao kad su, u veljači, sredstvima iz EU fondova, Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, razvili novu aplikaciju za prijavu gostiju, koja je besplatna i za Turističke zajednice. Logična je odluka direktorice TZ-a Ive Bencun da ne produlji ugovor s pulskom tvrtkom jer ga mora platiti, nego da prijeđe na aplikaciju HTZ-a koju neće trebati platiti.

Prema riječima Ive Bencun, TZ Zadra aplikaciju HTZ-a koristi od početka ove godine.

- Obavijest o novoj aplikaciji išla je elektroničkom poštom svim iznajmljivačima, također su bili obaviješteni i kroz sustav e-visitor, a dali smo obavijest i na Zadar Travel, pojašnjava Bencun.

No, kako je onda moguće da, više od šest mjeseci nakon što su obaviješteni o tome, iznajmljivači još uvijek koriste pulski m-visitor?

- Ljudi se naviknu da imaju neku aplikaciju na mobitelu, pa je ta nekakva navika vjerojatno razlog zašto nisu prešli na aplikaciju HTZ-a, kaže Bencun. Ipak, priznaje, da su komunikaciju s iznajmljivačima oko ove teme mogli odraditi i bolje, jer nisu korišteni svi komunikacijski kanali.

Što se dogodilo jučer?

- Tvrtka Intersoft Techologies obustavila je svoju uslugu, jer nismo obnovili ugovor, pa smo se s njima dogovorili da, paralelno s novom aplikacijom, iznajmljivači do 31.12 ove godine još mogu koristiti i m-visitor, da im omogućimo razdoblje tranzicije na novu aplikaciju. Ali, od 1.1. 2025. aplikacija m-visitor više neće biti u funkciji i svi iznajmljivači trebaju koristiti aplikaciju HTZ-a, osim ako se ne odluče samostalno sklopiti ugovor s nekom tvrtkom i plaćati korištenje neke druge aplikacije, ističe Bencun.

To će Turističku zajednicu Grada Zadra stajati dodatnih tri tisuće eura, pa će u godinu i pol, za usluge m-visitora iz proračuna izdvojiti oko 6 tisuća eura. Nažalost, dodatni trošak se dogodio zbog loše komunikacije s iznajmljivačima.

Ostaje nejasno to što ispada da je pulska tvrtka ‘iznenadila‘ TZ Grada Zadra obustavljanjem usluge, iako Iva Bencun ističe da im je još  u travnju, kad je stupila na dužnost, rekla da ugovor neće produljiti. Dakle, netko je u zadarskom TZ-u trebao znati da će Intersoft u srpnju obustaviti uslugu i još jednom, na vrijeme, upozoriti iznajmljivače da će im se dogoditi blokada na m-visitoru, ako do srpnja ove godine, ne prijeđu na aplikaciju HTZ-a. To bi bilo jednostavno, ali učinkovito, a i TZ Grada Zadra bi uštedjela i par tisuća eura.

 

 

25.07.2024., 14:37h
08. rujan 2024 02:01