Grad Zadar
StoryEditor
UNESCO U ZADRU

Održana konferencija povodom ovogodišnjeg događanja Zagrli Zadar

Obilježavanje sedme obljetnice upisa Obrambenog sustava Zadra na UNESCO-ovu Listu svjetske baštine

U Koncertnoj dvorani braće Bersa u II PALAČE održana je konferencija UNESCO U ZADRU. Gradonačelnik sa suradnicima i predstavnikom Ministarstva kulture i medija predstavio je program ovogodišnjeg događanja aktivnosti i obaveze koje je Zadar kao komponenta serijskog dobra te predsjedavajući partner transnacionalnog upisa Venecijanski obrambeni sustavi 16. i 17. stoljeća: Stato da Terra- zapadni Stato da Mar ostvario unutar zadnjih godinu dana.

Tom prigodom gradonačelnik Branko Dukić osvrnuo se na proteklih 7 godina: S dovršetkom obnove Muraja kroz projekt Zadar Baštini započela je i ova manifestacija pod nazivom Zagrli Zadar. Cilj nam je različitim programima za najširu publiku skrenuti pozornost na ovaj dio naše, ali i svjetski priznate spomeničke baštine. Na taj način priključili smo se različitim manifestacijama i događanjima vezanima uz UNESCO, ali i one koje tematiziraju utvrde – poput Noći tvrđava. Naravno, zadarski dio baštine UNESCO – a promoviramo kroz naša ustanove u kulturi i kroz turističku zajednicu kako bi podigle svijest o važnosti našega upisa i univerzalnoj vrijednosti koju baštinimo.

image
Grad Zadar

S upisom na popis UNESCO-a Grad Zadar prihvatio je i trajnu obvezu očuvanja, skrbi i promidžbe. U tom smislu, najznačajniji projekt kojega smo proveli je izrada Plana upravljanja zidinama s jasnim smjernicama što, kako i na koji način raditi i djelovati u nadolazećem razdoblju. Pritom razvijamo suradnju s kolegama iz Palmanove, Bergama, Peschiera del Garde, Šibenika i Kotora, posebice ove tri godine u kojima predsjedamo zajedničkom radnom skupinom. U partnerstvu s Ministarstvom kulture i medija i Konzervatorskim odjelom u Zadru definirali smo prioritete u provedbi ciljanih programa i projekata sanacije i obnove dijelova zidina. Od prošle godine do danas imamo čitav niz novih aktivnosti o kojima će više govoriti predstavnici ministarstva i moji suradnici.

Meni preostaje tek pozvati Zadranke i Zadrane, posjetitelje i goste, da nam se pridružite danas i sutra na svim programima koje smo pripremili u sklopu manifestacije ZAGRLI ZADAR!

image
Grad Zadar
08.07.2024., 14:52h
06. listopad 2024 14:59