Bili brigMo Bili Brig
StoryEditor

Marin Pijaca: ”Svi smo mi dica kvarta i dica grada”

Marin Pijaca, predsjednik Mjesnog odbora Bili brig i vrijedni volonter, pričao nam je o inicijativi BRIGom za BILI Brig, motivaciji, ciljevima i brojnim akcijama kojim svoj voljeni kvart čine ljepšim i boljim.

- Na prvu akciju potaknula nas je zapuštenost našega kvarta, krenuli smo čistiti dio kvarta i onda smo odlučili kandidirati se za izbore za mjesni odbor kako bismo promijenili neke stvari. Svi smo mi Dica kvarta, Dica grada koji su nas odgojili, definirali, usmjerili i volontiranjem nastojim(o) vratiti to, odužiti se kvartu, gradu i ljudima. Manje-više svi smo se 90-ih preselili tu kao djeca, započinje Pijaca.

Događaji za djecu

U skladu s tim, primjerice, obnavljaju dječja igrališta, mijenjaju mrežice na koševima što se možda na prvi pogled ne čini kao nešto značajno, ali to je nešto što itekako usrećuje djecu.

Najviše ih je, kaže, bolo u oči nekoliko lokacija koje su bile zapuštene 20, 30 godina, a s malo volje i truda mogle su se očistiti i dovesti u red.

- Imali smo mnogo ideja koje bi poboljšale i društveni život, organizirati neke stvari za djecu, na primjer sportske turnire. Ali onda je došla ta nesretna pandemija, to nas je spriječilo. Jedne godine imali smo KvartArt Zadar, dvije nije bilo ničeg, nadamo se nastavku. Dakle, htjeli smo ići u tom smjeru i, recimo to tako, komunalnom smjeru. Zacrtali smo uređenje i poboljšanje društvenog života, kaže Pijaca i dodaje da su akcije okupljale velik broj ljudi, ali da je to proces i da na tome još treba raditi.

Organizirali su DDK Bili brig i to odlično funkcionira već tri godine, a svake godine, u prosjeku, imaju tri akcije.

- Već smo imali deset akcija, ljudi dolaze, prošle godine imali smo preko 120 doza što je super, govori Pijaca.

Osim toga, imali su akciju farbanja "zaBILImo BRIG" kad su piturali neugledne, išarane zidove po kvartu.

- Imamo podršku Grada Zadra i Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša. Napravilo se više od 80 % onoga što smo predložili, imamo jako dobru suradnju. Mislim da je najveći plus što se u naš mjesni odbor nije umiješala politika, gledamo isključivo kvart i ljude, kao i komunalne stvari koje su uistinu potrebne, kaže Pijaca.

Riječi zadarskih pjesama

Ono što još nisu uspjeli, a imaju veliku želju, jest uređenje portuna, crtanje lijepih grafita i murala po praznim površinama i zidovima, uz suglasnost stanara, to jest poboljšavanje vizualnog identiteta kvarta.

- Zamislili smo akciju koju bismo radili s djecom iz OŠ Zadarski otoci, na foru "piva pisma ispo' volta". Svaki bi razred izabrao jednu zadarsku pjesmu, npr. Đanija Maršana, Tomislava Ivčića, Rive, Ivice Sikirića Iće, Zorana Jelenkovića, Ernesta, zadarskih klapa, svejedno. Zatim bi riječi pjesama upisali u portune, prolaze. Onda bismo to kasnije mogli nadopunjavati sa slikama izvođača, o tom po tom, ovo bi bio početak. Svaki bi razred ostavio neki svoj pečat, priča Pijaca o hvalevrijednoj ideji kojom bi postigli i odgojne ciljeve i ukrasili portune.

A svake godine pred Božić, budući da je prosinac vrijeme darivanja, organiziraju u Mjesnom odboru humanitarnu akciju gdje svi donesu koliko i što mogu, od hrane do higijenskih potrepština i to nose u Dom za odrasle osobe Sv. Frane Zadar.

- Volontiranje će uvijek biti dio mene i to me veseli i ispunjava, zaključuje Pijaca.

02.08.2022., 10:57h
26. travanj 2024 11:08