<p>Ilustracija</p>
IlustracijaZT arhiva
StoryEditor
ZAVRŠEN OČEVID POŽARA

Otkriven uzrok požara u reciklažnom dvorištu u Bibinjama

Zadarska policija završila je očevid na zgarištu požarišta u Bibinjama, u poduzetničkoj zoni Lonići koji je prošli tjedan buknuo u poslijepodnevnim satima

Iako se, zbog velikog broja slojeva otpada u reciklažnom dvorištu tvrtke Metali reciklaža, očekivalo da će se taj požar gasiti, odnosno sanirati danima, zadarski vatrogasci, uz pomoć mehanizacije te tvrtke, požar su ugasili i požarište sanirali mnogo brže nego što je planirano. To je bio preduvjet za obavljanje očevida zadarske policije i državnog inspektorata. Nakon što je očevid završen, nedvojbeno je utvrđeno da je uzrok požaru bilo samozapaljenje miješanog komunalnog otpada. No, kako doznajemo iz zadarske policije, i dalje je u tijeku utvrđivanje svih okolnosti u kojima je požar izbio.

Zbog kiša koje su u međuvremenu pale i činjenice da je požar brzo ugašen, još je upitno hoće li trebati dovesti uređaj iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo iz Splita, kojim bi se obavilo mjerenje kakvoće zraka. Naime, to mjerenje treba naručiti i platiti jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju Općina Bibinje. Gotovo identičan slučaj se dogodio prije godinu dana, kada je danima gorjelo na deponiju u Diklu. Tada je Grad Zadar naručio i platio mjerenje kakvoće zraka.

- Općina Bibinje je spremna naručiti mjerenje i platiti koliko god treba, ako mjerodavne institucije budu smatrale da je to potrebno, rekao je načelnik Općine Bibinje Šime Sekula.

17.09.2024., 15:12h
19. rujan 2024 02:46