<p>studijski posjet</p>
studijski posjetZadra Nova
StoryEditor
studijski posjet

Otoci Zadarske županije u fokusu OECD-a i MRRFEU-a

Svrha i cilj projekta i održanih sastanaka jest u poboljšanju višerazinskog upravljanja, razvoju i provedbi učinkovitih strategija za razvoj gospodarstva otoka te unaprjeđenje zelene i digitalne tranzicije

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA bila je domaćin posjeta Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj OECD-a i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU). Studijski posjet aktivnost je u sklopu projekta "Poboljšanje kvalitete višerazinskog upravljanja i jačanje otpornosti otočnih gospodarstava Hrvatske, Grčke i Švedske".

Ovaj projekt provode OECD, nadležno hrvatsko ministarstvo – MRRFEU, u suradnji s Glavnom upravom za potporu strukturnim reformama Europske komisije DG REFORM te partnerima iz Grčke i Švedske.

Zadarska županija je uz Dubrovačko-neretvansku županiju odabrana kao pilot lokacija predmetnog projekta OECD-a i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije upravo zbog svoje karakteristične otočnosti izražene kroz najveći broj nastanjenih otoka prema posljednjem Popisu stanovništva iz 2021. godine među obalno-otočnim županijama (18 nastanjenih otoka) i raznolikosti tog istog područja koje obuhvaća otoke u specifičnom položaju, udaljene pučinske otoke, ali i premoštene otoke sa većim brojem stanovnika te male otočne zajednice (poput Babca sa samo četiri stanovnika ili Ošljaka sa 35 stanovnika prema posljednjem Popisu stanovništva iz 2021. godine).

"Važnost ovog posjeta, a i projekta općenito je izrazito velika. Riječ je o projektu koji se odvija u okviru procesa pristupanja Republike Hrvatske OECD-u. Kroz obuhvatne sastanke i prezentacije približili smo gostima mogućnosti i izazove gospodarske aktivnosti na otocima. Upoznali su se i s višerazinskim upravljanjem otocima, tj. regionalnim razvojem i poslovnima iz nadležnosti županije te gradova i općina." – pojasnila je ravnateljica Agencije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković.

Fokus posjete OECD-a i nadležnog Ministarstva bio je kroz polustrukturirane istraživačke intervjue dobiti uvid u način upravljanja otocima i uvjete rada na otocima. Intervjui su provedeni kroz tematske sastanke prema područjima strateških prioriteta otočnog područja - demografskih promjena na otocima, jačanje višerazinskog upravljanja i suradnje, održivo upravljanje otočnim resursima i okolišem te povećanje konkurentnosti otočnih gospodarstava kroz inovacije i povezanost.

Svrha i cilj projekta i održanih sastanaka jest u poboljšanju višerazinskog upravljanja, razvoju i provedbi učinkovitih strategija za razvoj gospodarstva otoka te unaprjeđenje zelene i digitalne tranzicije.

Sastanci su održani 12. i 13. lipnja 2024. godine na otocima Ugljanu i Pašmanu (u Preku i Tkonu) te u Zadru na Sveučilištu u Zadru. Na tematskim sastancima, uz goste i domaćina - Agenciju ZADRA NOVA, sudjelovale su brojne organizacije, među kojima su: Zadarska županija, Općina Preko, Općina Tkon, Općina Pašman, Grad Zadar, Ribarska zadruga Omega 3 Kali, Srednja škola Bartula Kašića Pag, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Zadar, Sveučilište u Zadru, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA, Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Zadar te Zavod za prostorno uređenje Zadarske županije.

Dio studijskog posjeta bio je i obilazak gospodarskih subjekata na otocima - brodogradilišta NAUTA LAMJANA d.d. iz Kali i OPG-a Matulić iz Pašmana.

19.06.2024., 09:50h
03. srpanj 2024 11:11