41081
Zt
StoryEditor
SKANDALOZNO

‘Pijana‘ biciklistička staza na nogostupu na rivi, protuzakonita je!

Tik uz zadarsku rivu, na nogostupu Krešimirove obale, koji je nedavno dobio novi sloj asfalta, iscrtana je biciklistička staza. Biciklistima je sigurno ta vijest sjajna, ali postoje dva ‘sitna‘ problema

Prvo, bilo bi zanimljivo otkriti tko je iscrtavao tu stazu, pogotovo onaj dio prije hotela Zagreb, s obzirom na to da staza odjednom zavrluda i kreće po sredini nogostupa. Je li se popilo koje pivo previše, možemo samo nagađati, ali staza je u tom dijelu nogostupa definitvno pijana! Sad je red da se, od muke, napiju i pješaci, jer, dok po sredini nogostupa, jurcaju biciklisti i oni na električnim romobilima, pješacima ostaje da izmole pokoju da im kosti ostanu čitave.

 

Drugi problem još je ‘sitniji‘, a naši su ga vrli gradski oci potpuno izignorirali, je taj što je icrtavanje biciklističkih staza po nogostupima protuzakonito. Vozači bicikla i romobila nemaju što tražiti na nogostupu. Postoji li ili ne postoji biciklistička staza ili biciklistička traka, nije bitno. Zabranjeno je upravljati biciklom po nogostupu! Zanima vas gdje to točno piše? U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama čl. 112. st. 1.  Izrijekom se tamo navodi: „Vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika“.

Upravo iz te zakonom ustanovljene obveze, piše HAK revija, odnosno iz te zakonske odredbe proizlazi zabrana upravljanja biciklom po nogostupu. Takav zaključak nije proizvoljan i svako suprotno tumačenje te zakonske odredbe samo će biti neuspjeli pokušaj „igranja fiškala“. Naime, citiranom zakonskom odredbom, izričita je i potpuno jasna zakonska obveza vozača bicikla da se kreću isključivo biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom na kolniku, a ako one ne postoje što bliže desnom rubu kolnika, iz koje obveze nedvojbeno proizlazi zabrana upravljanja biciklom po nogostupu. Takvog je stava, da ne bi bilo zablude, i Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske (Pž-711/11 od 13. kolovoza 2013.).

05.07.2024., 15:26h
08. srpanj 2024 13:06