linearni akceleratorOb Zadar
StoryEditor
VELIK DAN ZA ZADAR

VIDEO: Pogledajte kako je linearni akcelerator stigao u bunker OB Zadar

Ukupna vrijednost linearnog akceleratora je 2.494.101,25 eura

Ministar zdravstva, Vili Beroš, obišao je jučer radove na ugradnji linearnog akceleratora u Općoj bolnici Zadar. Nije skrivao ponos i zadovoljstvo viđenim.

- Nabavka 21 linearnog akceleratora, od kojih je prvi stigao ovdje u zadarsku bolnicu, predstavlja reformsku prekretnicu u osnaživanju hrvatskog javnog zdravstvenog sustava. Moramo adekvatno odgovoriti na izazov onkoloških bolesti koji je pred nama, ne smijemo biti na začelju EU kad je riječ o smrtnosti od malignih bolesti. Zdravlje je prvo, ono je naša nit vodilja, poručio je ministar Beroš.

image

velik dan za zadarsku onkologiju

Ob Zadar

Ravnatelj Opće bolnice Zadar, dr.med.Željko Čulina, podsjetio je kako Zadarska županija dugih 6 godina iščekuje linearni akcelerator.

- Zadarska je bolnica, zajedno s Ligom protiv raka Zadar na čijem je čelu gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, krenula u ovu inicijativu. Potrebna financijska sredstva činila su se nedostižnima, no zahvaljujući Vladi RH, ova priča konkretnije obrise poprima početkom 2021. Tada se akcelerator spominje kao dio NPOO-a, a premijer Andrej Plenković, prilikom posjeta Zadru donosi veliku vijest za sve onkološke bolesnike; u nabavku linearnih akceleratora iz europskih sredstava uvršten je i Zadar, kazao je Čulina.

Sredstva su osigurana iz Programa oporavka i otpornosti u kojem zdravstvo čini važan segment. Ukupna vrijednost linearnog akceleratora je 2.494.101,25 eura, a na isti su način osigurana i sredstva u iznosu od 473.750,00 eura za nabavku CT simulatora.

- Projekti poput ovog pokazali su konkretnu korist od članstva Hrvatske u Europskoj uniji, kazao je ravnatelj Čulina. Zahvalio je Vladi RH, premijeru Andreju Plenkoviću, ministru zdravstva Viliju Berošu, zadarskom županu Božidaru Longinu, gradonačelniku Zadra, Branku Dukiću i svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta.

image

linearni akcelerator

Ob Zadar

Veliki pljesak na konferenciji za novinare zaradio je prvi čovjek Grada Zadra.

- Liga za borbu protiv raka Zadar je prikupila oko 360 tisuća eura za nabavku linearnog akcelerator. Kada tome pridodamo i stan u vlasništvu Lige, koji se treba prodati, cifra se penje preko 500 tisuća eura. Stoga smo zajedno s bolnicom odlučili krenuti u izgradnju drugog bunkera za smještaj još jednog akceleratora, kazao je gradonačelnik Dukić i tako dodatno uveličao ovaj dan.

Župan Zadarske županije, Božidar Longin, ovaj je događaj nazvao jednim od najznačajnijih kada govorimo o zdravstvenom sustavu u Zadarskoj županiji.

Što se tiče datuma kada će linearni akcelerator proraditi, teško je biti potpuno precizan jer mnogo je još detalja koji prethode izdavanju odobrenja za obavljanje ove nuklearne djelatnosti, a fizičari, rendgen inženjeri i onkolozi moraju proći edukaciju. Ipak, vjeruje se kako će se prvi pacijenti podvrgnuti zračenju koncem tekuće godine kada će započeti i jedno novo doba za zadarsku Onkologiju.

05.06.2024., 08:51h
20. rujan 2024 01:54