matea bakmazZ T
StoryEditor
Matea Bakmaz, djelatnica Odnosa s javnošću GKZD

Pogledajte koje su naslove Zadrani najviše čitali protekle godine

Poseban naglasak u planiranju aktivnosti stavljen je na Odjel za mlade. Cilj nam je da što više mladih sudjeluje u aktivnostima te da svojim prijedlozima i interesima budu sukreatori sadržaja koji ćemo im ponuditi, ističe Bakmaz

Gradska knjižnica Zadar odavno je omiljeno mjesto brojnih Zadrana i kulturni epicentar mnoštva zanimljivih i važnih događanja. Premda živimo u vremenu tehnologije, knjiga ne gubi svoj značaj, a to potvrđuje i broj korisnika Gradske knjižnice, kao i broj zainteresiranih na brojnim događajima koje organiziraju.

Razgovarali smo stoga s Mateom Bakmaz, djelatnicom Odnosa s javnošću Gradske knjižnice Zadar, o posebno uspješnim projektima u 2023. godini, ali i o velikom iskoraku Knjižnice - otvaranju Odjela za mlade.

Također, provjerili smo što Zadrani vole čitati, odnosno koji su najposuđivaniji naslovi, kako Knjižnica razvija naviku čitanja kod najmlađih te što nas očekuje u nadolazećem razdoblju.

Iznimno uspješna godina

Početak 2023. godine, prisjetiomo se, obilježio je završetak EU projekta “Uključi se knjigom” kojeg su intenzivno provodili dvije godine. Uz izazove pandemije koronavirusa održano je više od 400 radionica u koje su bile uključene osjetljive skupine - osobe s invaliditetom i njihove obitelji.

- U okviru projekta nabavljen je bibliokombi, novo vozilo unutar bibliobusne službe Gradske knjižnice Zadar. Cijelu godinu obilazio je stajališta na području Zadarske županije na kojima su čekali zainteresirani korisnici željni dobrog štiva, započinje Bakmaz.

Krajem godine proširili su se u novi prostor te je s radom započeo Odjel za mlade Gradske knjižnice Zadar, prostorno smješten u zgradi budućeg Centra za mlade.

- S ovim odjelom dobili smo prostor i priliku za stvaranje i realizaciju programa namijenjenih korisničkoj skupini mladih. Možemo reći, simbolično, uspješno smo započeli i završili proteklu godinu, ističe Bakmaz.

Osim navedenog, valja spomenuti i njihove programe koji su se održavali tijekom cijele godine: Naraton, Zadar čita, Festival dječjih klapa, Tjedan zelenih priča, Pričograd, Festival stripa - Zbirka 74, Ljeto u knjižnici, kao i Božićni program.

Uspješno su surađivali s udrugama te kulturnim i odgojno-obrazovnim ustanovama s kojima su realizirali različite programe.

image

Održane brojne radionice u Odjelu za mlade

Grad Zadar

Učenje i druženje

Otvorenje Odjela za mlade, 21. studenoga 2023., pokazalo je kakav interes vlada za novim odjelom, koliko su velika očekivanja, a i potrebe koje mladi imaju.

- Već prvi tjedan u posjet su nam krenuli dolaziti razredi učenika zadarskih srednjih škola i to se intenzivno nastavilo do božićnih praznika. Organizirali smo i prve radionice, druženja, klubove čitatelja… Već je sad vidljivo da su mladi prepoznali prostor kao svoj “dnevni boravak”, uz učenje i druženje, igraju društvene igre, kao i PlayStation, govori Bakmaz i dodaje da aktivno nastavljaju i u 2024. godini.

Zadrani su i u 2023. pokazali da su vjerni knjizi i da vole čitati, potvrđuju to, saznajemo od Bakmaz, broj upisanih korisnika i broj posuđenih knjiga.

- Kad je riječ o domaćim autorima i naslovima, možemo izdvojiti Zorana Ferića i roman “Dok prelaziš rijeku” kao najčitaniji. Nakon njega slijede: Jurica Pavičić s romanom “Mater Dolorosa”, zatim Olja Savičević Ivančević “Ljeta s Marijom”, Ivana Šojat “Sama” i Tisja Kljaković s romanom “U malu je uša đava”. Najčitaniji naslov strane književnosti protekle godine je roman “Svježa voda za cvijeće” francuske književnice Valerie Perrin. Među traženima slijede autorice Kristin Hannah i roman “Četiri vjetra”, Elena Ferrante s naslovom “Mračna kći”, Isabel Allende s romanom “Violeta”. Našlo se još mjesta i za korejsku autoricu Kyung-sook Shin s romanom “Molim te, pazi na mamu”, kazuje nam Bakmaz.

Najčitaniji naslovi

Od publicistike najčitaniji je poznati psiholog Jordan B. Peterson sa svojih “12 pravila za život”. Popularni su bili i naslovi: “Dah” Jamesa Nestora, “Atomske navike” Jamesa Cleara, “Kad tijelo kaže ne” autora Gabora Mate i “Metoda Wim Hof” istoimenog autora.

- Djeca su najviše posuđivala “Gregov dnevnik” autora Jeffa Kinneya. Knjiga dolazi u 17 nastavaka putem kojih pratimo Gregove svakodnevne pustolovine. Na drugom mjestu našla se duhovita serija strip-romana “Čovpas”, autora Dav Pilkeya, a potom “Mrljek i Prljek” Jelene Pervan, “Loši momci” Aarona Bableya i “Dnevnik Pauline P.”, autorice Sanje Polak, otkriva Bakmaz i napominje da se na novootvorenom Odjelu za mlade najviše čitao japanski strip “One-punch man” autora Yusuke Murata.

Na popisu najčitanijih našli su se John Green s romanom “Greška u našim zvijezdama” i Rick Riordan sa serijalom “Percy Jackson i Olimpijci”.

I djjeca dakle čitaju i rado borave u Knjižnici te sudjeluju u programima Knjižnice.

- Upravo su nam djeca najviše u fokusu jer navike koje se steknu u najranijoj dobi odraz su onoga što se nastavi u mladoj i kasnije odrasloj dobi. Organiziramo brojne aktivnosti koje imaju za cilj poticanje čitanja: Besplatan upis beba do godine dana, Čitaj mi dok čekam, Bebinim koracima, Utorkom u 4, Priča na filcu, Pregača pričalica i drugo…, nabraja Bakmaz.

Uskoro obilježavaju Dan Knjižnice, 1. ožujka, kada će nagraditi svoje najvjernije članove za proteklu godinu, a u veljači će se održati Festival pripovijedanja Naraton.

- Planiramo gostovanja poznatih književnika i autora te pripremamo temu i program za ovogodišnju manifestaciju Zadar čita u ožujku. Poseban naglasak u planiranju aktivnosti stavljen je na Odjel za mlade. Cilj nam je da se što više mladih sudjeluje u aktivnostima te da svojim prijedlozima i interesima budu sukreatori sadržaja koji ćemo im ponuditi, zaključuje Bakmaz.

22.01.2024., 14:06h
06. svibanj 2024 03:50