Svi spominju ‘čuvene Morske orgulje’Zadarski tjednik arhiva
StoryEditor
POVIJEST I PRIRODNE LJEPOTE

Pogledajte što umjetna inteligencija kaže o razlozima za posjet Zadru

Ako ste zainteresirani za povijest, kulturu, prirodne ljepote i ukusnu hranu trebate svakako posjetiti Zadar. Međutim, ako vas više zanimaju veliki gradovi ili živahan noćni život, druge destinacije u Hrvatskoj će vam biti više po ukusu, veli UI

Umjetna inteligencija (UI) je naziv koji pridajemo svakom neživom sustavu koji pokazuje sposobnost snalaženja u novim situacijama (inteligenciju). Uobičajeno je da se to ime pridaje računalnim sustavima. Izraz se neosnovano primjenjuje i na robote, jer njihov sustav ne mora nužno biti inteligentan. Umjetna opća inteligencija je definirana kao autonomni sustav koji nadilazi ljudske sposobnosti u većini ekonomski vrijednih zadataka.

Ovako definira pojam Umjetne inteligencije internetska enciklopedija, Wikipedia, koja bez obzira na mnoge i više nego opravdane kritike, funkcionira danas kao mjesto gdje se prvo pohita po informacije bilo koje vrste.

ChatGPT o našem gradu

O samoj Umjetnoj inteligeciji mišljenja su veoma podijeljena, neki je slave i uzdižu u nebesa, drugi upozoravaju koje sve nevolje i moralne te druge dvojbe stvara i potiče, no mi se ovaj puta ne ćemo baviti takvim pitanjima. Naprotiv, pitanje ćemo postaviti UI-u da vidimo što taj najnoviji civilizacijski proizvod misli o našem gradu.

Tako na pitanje treba li posjetiti Zadar i zašto, ChatGTP odgovara:

“Treba li posjetti Zadar ovisi o vašim interesima i sklonostima. Zadar je povijesni grad na jadranskoj obali Hrvatske poznat po svojoj lijepoj arhitekturi, bogatoj povijesti i krasnoj rivi”, zatim se izdvaja više posebnih elemenata o kojima bi trebalo razmisliti kod donošenja odluke o posjeti Zadru.

Pod brojem jedan su povijest i kultura gdje se navodi kako su na razvoj Zadra utjecali Rim, Mletci i Bizant. Od spomenika se navode Forum, crkva sv. Donata i katedrala sv. Stošije.

Šest loših strana Zadra

Na pitanje što je loše u Zadru UI na prvo mjesto stavlja gužve u prometu, posebice tijekom sezone, a na drugom mjestu su smanjene mogućnosti za trajno zapošljavanje lokalnog stanovništva. Na trećem mjestu je negativni utjecaj turizma na čistoću okoliša i ekosustave, a na četvrtom dotrajala infrastruktura i neodgovarajuća kvaliteta komunalnih usluga. Na petom mjestu je stambeno pitanje za lokalce, kao i one koji bi se tu željeli naseliti s obzirom da je turizam podigao cijene i konačno na šestom mjestu je pretjerana sezonalnost koja može učiniti izazovnim život ovdašnjih stanovnika.

No Ui zaključuje da unatoč navedenome Zadar ima i brojne pozitivne strane, kao i svaki grad.

image

Zadar je prepoznat kao mjesto svježe ribe i morskih plodova

Zadarski tjednik arhiva

Svježi plodovi mora

Kao jedinstvena atrakcija se ističu Morske orgulje i obližnji Pozdrav Suncu. Također se upućuje zainteresirane na prirodne ljepote Jadranskoga mora u i oko grada te na otoke koji ga okružuju te se potiče turiste da idu na izlete brodom i posjete nacionalne parkove kao što su Kornati i Plitvice.

Spominje se i kulinarske užitke pa se navodi kako je “hrvatska kuhinja poznata po morskim specjalitetima a tako i Zadar gdje se može probati svježe plodove mora, lokalna vina i specijalitete tradicionalne hrvatske kuhinje u brojnim zadarskim restaurantima i lokalima.

Ističe se dostupnost budući da grad posjeduje zračnu luku i veoma je dobro cestovno povezan s drugim mjestima u državi. Preporuča se Zadar kao mjesto za zaustaviti se ako netko putuje uzduž obale na kojoj su posebno istaknuli povijesni grad Split i očaravajuće plaže Makarske rivijere.

“Općenito, ako ste zainteresirani za povijest, kulturu, prirodne ljepote i ukusnu hranu trebate svakako posjetiti Zadar. Međutim, ako vas više zanimaju veliki gradovi ili živahan noćni život, druge destinacije u Hrvatskoj će vam biti više po ukusu,” zaključuje Umjetna intelgencija ChatGTP-a.

Vodeni sportovi

Isto pitanje postavili smo i manjem UI servisu Arya gdje su ovako odgovorili;

“Svakako vrijedi posjetiti Zadar. To je povijesni grad na dalmatinskoj obali Hrvatske s bogatim kulturnim nasljeđem i očaravajućim prirodnim ljepotama. Slikoviti stari grad, romanička arhitektura i čuvene Morske orgulje, samo su neke od znamenitosti koje ovaj grad čine popularnim odredištem. K tome je grad smješten na obali Jadranskog mora s nebrojenim mogućnostima za plivanje, jedrenje i druge vodene sportove.”

20.02.2024., 13:41h
IVAN STAGLIČIĆ
07. svibanj 2024 11:46