<p>Dr. Damir Biloglav, gradski vijećnik iz Domovinskog pokreta</p>
Dr. Damir Biloglav, gradski vijećnik iz Domovinskog pokretaLinda Vidović
StoryEditor
Dr. Damir Biloglav

Potrebno je provesti reviziju korisnika gradskih stanova

Provjerili smo koje je korake dosad poduzeo, kao i koliko je zahtjeva za korištenje gradskih stanova trenutno “na čekanju”, radi li Komisija pod njegovim predsjedanjem i na doradi kriterija za dodjelu gradskih stanova te kako se provodi provjera dodjeljenih stanova korisnicima kojima pomoć više nije toliko potrebna

Dr. Damir Biloglav, gradski vijećnik iz Domovinskog pokreta, izabran je 24. srpnja 2023. za predsjednika Komisije za dodjelu gradskih stanova. S obzirom na važnost Komisije, provjerili smo koje je korake dosad poduzeo, kao i koliko je zahtjeva za korištenje gradskih stanova trenutno “na čekanju”.Da li se Komisija pod njegovim predsjedanjem radi i na doradi kriterija za dodjelu gradskih stanova, te kako se provodi provjera dodjeljenih stanova korisnicima kojima pomoć više nije toliko potrebna.

Duga lista prioriteta

Izbor za predsjednika Komisije zaista nije bila njegova želja, započinje Biloglav, no ipak se prihvatio toga zadatka uz uvjet da ima jednoglasnu potporu svih članova Komisije što se na kraju i dogodilo. Prvi korak mu je bio upoznavanje s pravnom materijom koja regulira rad Komisije, te je tražio podatke o broju i vrsti stambenih jedinica koje Grad ima u vlasništvu, popis korisnika stanova, podatke o listi prioriteta pri dodjeli stanova, načinu formiranja liste i drugim pitanjima vezanim za dosadašnji rad Komisije.

- U trenutku kad sam započeo s radom u Komisiji informiran sam od nadležnih u gradskoj upravi da postoje tri stana koji se mogu odmah dodijeliti. Komisija se sastala u najkraćem roku i donijela Odluku o dodjeli dvaju od spomenutih triju stanova. Treći nije dodijeljen zato što se, unatoč višestrukim pokušajima, nije uspjelo stupiti u kontakt s dvije osobe koje su prema Listi prioritetni kandidati. Ponovno će se pokušati doći do tih osoba kako bi se dodijelio i taj preostali stan, saznajemo od Biloglava.

Lista prioriteta je, nažalost, znatno duža od ukupnog broja gradskih stanova koji se mogu dodijeliti u najam.

- Zato je, prema dosadašnjoj praksi Komisije, u fokusu prvih nekoliko desetaka kandidata s liste. Napominjem da se lista donosi za razdoblje od četiri godine što mi se čini čudnim jer život svakodnevno donosi nepredvidive zaplete pa je moguće da netko s vrha te liste više nije u potrebi, a netko drugi s dna liste postane prioritet prvog reda. Moj stav je da lista prioriteta treba biti puno elastičnija i prilagodljiva stvarnim potrebama. Svjestan sam da će u tom slučaju biti puno više pritužbi i sumnjičenja, ali mi se čini da je dosadašnji način funkcioniranja Komisije bio previše birokratski i podređen komoditetu onih koji pripremaju i onih koji donose odluke. Takva Pilatovska logika nije u skladu s načinom na koji ja osobno funkcioniram i ne podržavam je, govori Biloglav.

Ne brine se za najstarije sugrađane

Nakon ljetne stanke, nastavlja Biloglav, zadnjih tjedana su se prilično intenzivirale aktivnosti u gradskoj upravi tako da gotovo da nema dana kad vijećnici i članovi Komisije nemaju nekakve obveze.

- S druge strane, rad Komisije ovisi o stručnim službama koje prikupljaju informacije i pripremaju materijale neophodne za rad. Nadam se da će se Komisija sastati već do kraja tjedna i da ćemo početi rješavati uočene probleme, odgovara Biloglav na pitanje o uređivanju kriterija.

Biloglav smatra da je potrebno provesti reviziju korisnika gradskih stanova i ustanoviti mehanizam trajnog i kontinuiranog praćenja potreba i preuzetih obveza od strane korisnika stanova.

- To je mukotrpan posao i zahtijeva pojačavanje stručnog tima koje radi na ovim pitanjima. Koliko sam vidio, taj tim čine samo dvije vrlo agilne i poduzetne osobe koje imaju i drugih poslova u opisu radnog mjesta. Trebat će im pomoć. Vjerujem da u gradskoj upravi ima pojedinaca koji nisu puno opterećeni i koji bi mogli pomoći, kazuje Biloglav koji smatra da Grad Zadar nije dovoljno fokusiran na ovu tematiku.

- Općenito aktualna gradska uprava ne vidi građane kao apsolutni prioritet i smisao postojanja Grada. Naš grad ubrzano gubi mediteransku dušu koja ga je do sada činila ugodnim mjestom za življenje. Sve se više pretvaramo u betonsku džunglu i arhitektonsku grotesku koja je u izravnoj suprotnosti s potrebama naših sugrađana. Nema dovoljno vrtića, imamo samo dvije osnovne škole u kojima se nastava odvija u jednoj smjeni. Na smještaj u dom za stare čeka se više od 10 godina. Posebno me iritira odsutnost svake brige za najstarije sugrađane. Naš odnos prema našim starima je tužan pokazatelj civilizacijske razine. Ako ove godine budem pozvan na razgovore u svezi pripremanja proračuna za sljedeću godinu, tražit ću od gradonačelnikovog tima da osigura što više sredstava za rješavanje potreba naših sugrađana iz svih dobnih skupina. To podrazumijeva i osiguravanje dodatnih stanova za najam potrebitima, zaključuje Biloglav.

20.10.2023., 13:52h
29. travanj 2024 02:12