Ured Predsjednika Republike Hrvatske/Tomislav Bušljeta
StoryEditor
Značajna arhivska građa

Predsjednik Milanović na obilježavanju 400 godina rada Državnog arhiva u Zadru: "Ovaj arhiv je velika stvar za hrvatsku povijest"

„Ovaj je grad – Zadar, naš hrvatski Zadar – svoje slavenstvo i hrvatstvo živio i dokazivao pisanom riječju i stotinu godina prije osnivanja ovog Arhiva. Nije to samo Petar Zoranić, to je i Brne Karnarutić, Šime Budinić, Juraj Baraković, sve su to djela na našem jeziku, našeg naroda, našega dijalekta na kojem je to pisano“, rekao je danas predsjednik Republike Zoran Milanović na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 400. obljetnice utemeljenja Državnog arhiva u Zadru

„Sve je to Zadar u hrvatskoj povijesti sačuvao, očuvao i digao na jednu razinu i danas se može s ponosom istaknuti da je on i sveučilišni grad“, poručio je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju istaknuvši kako je broj od pet do šest tisuća studentica i studenata koji studiraju na Zadarskom sveučilištu taman po mjeri jednog lijepog grada s idejom i ambicijom da se razvija i gradi. „Ali ne preko noći, kao što ni Arhiv nije nastao prije noći, kao što niti jedno veliko djelo ne nastaje preko noći, tako će i ovoj posao trajati“, dodao je Predsjednik. 

„Iznimna mi je čast i zadovoljstvo biti ovdje. Ovaj Arhiv je velika stvar, ovaj grad je velik u hrvatskoj povijesti. Njegova je sudbina uvijek bila na klackalici, ali je neupitno i duboko usidreno hrvatski, naš grad!“, istaknuo je.

Budući da je uoči svečane akademije obišao Državni arhiv u Zadru, predsjednik Milanović u govoru je rekao da mu je to bilo iznimno zadovoljstvo. „Ne kaže se bez razloga i dubokog smisla – ‘Riječi lete u zrak, dokumenti ostaju’ – ti dokumenti su nešto za što se možete uhvatiti. Naravno, karta je jedno, a dokument vlasti i državništva nešto sasvim drugo. On je uvijek kroz povijest bio kompleksan i višeznačajan i samo ga pročitati, leksički ga obraditi nikada nije bilo dovoljno. Naime, vlastodršci manipuliraju ljudskim životima i sudbinama i ono što je zapisano ne treba uzimati zdravo za gotovo. Karte su druga stvar“, rekao je predsjednik Milanović istaknuvši kako su pismenost i zapisi jako bitni.

image
Ured Predsjednika Republike Hrvatske/Tomislav Bušljeta
image
Ured Predsjednika Republike Hrvatske/Tomislav Bušljeta
image
Ured Predsjednika Republike Hrvatske/Tomislav Bušljeta

Osim predsjednika Milanovića o važnosti jedne od najstarijih kulturnih ustanova u Republici Hrvatskoj govorili u ravnatelj Državnog arhiva u Zadru doc. dr. sc. Ante Gverić, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, župan Zadarske županije Božidar Longin, rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić i posebni savjetnik i izaslanik Ministrice kulture i medija RH Ivica Poljičak, nakon čega je uslijedilo predstavljanje monografije „400 godina Državnog arhiva u Zadru 1624.-2024.“. Monografiju su predstavili recenzent dr. sc. Ivica Mataija, ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću, prof. dr. sc. Ante Bralić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru i doc. dr. sc. Ante Gverić, urednik i ravnatelj Arhiva.

Uoči svečane akademije predsjednik Milanovića je u pratnji ravnatelja Arhiva obišao Državni arhiv u Zadru koji se ubraja među najstarije kulturne ustanove u Republici Hrvatskoj. Riječ je o ustanovi koja danas skrbi za jedne od najznačajnijih arhivskih dokumentacijskih cjelina za našu nacionalnu povijest te se kao takva svrstava uz bok Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Značaj arhivskog gradiva koje je pohranjeno u Državnom arhivu u Zadru nemjerljiv je za povijesna i srodna istraživanja ne samo hrvatske prošlosti, nego i prošlosti okolnih prostora s kojim je tada naš kraj bio u različitim doticajima.

Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Kabineta predsjednika Bartol Šimunić i posebni savjetnik Predsjednika za kulturu Zdravko Zima.(predsjednik.hr)

image
Ured Predsjednika Republike Hrvatske/Tomislav Bušljeta
image
Ured Predsjednika Republike Hrvatske/Tomislav Bušljeta
image
Ured Predsjednika Republike Hrvatske/Tomislav Bušljeta

 

20.09.2024., 14:30h
20. rujan 2024 14:32