27362
Pu Zadarska
StoryEditor
stigli iz poljske,austije, njemačke, mađarske i kine

Predstavljeni strani policijski službenici koji će brinuti o sigurnosti na zadarskim ulicama

Uz zadarske policijske službenike o sigurnosti će u našem gradu brinuti i strani policajci iz Mađarske, Poljske, Austrije, Njemačke, NR Kine, a tijekom kolovoza priključiti će im se policijski službenici iz Italije

U sklopu projekta „Sigurna turistička destinacija“, ove godine na područje Policijske uprave zadarske u vremenu od 3. srpnja do 31. kolovoza, boraviti će 13 stranih policijskih službenika koji doprinose većem osjećaju sigurnosti inozemnih gostiju te su na usluzi su svojim sugrađanima koji ljetni odmor provode u Hrvatskoj.

Na konferenciji za medije što je danas održana u Zadru, na šetnici Muraj  su javnosti predstavljeni strani policijski službenici koji ovog ljeta sudjeluju u projektu, a radi se o kolegama iz Mađarske, Poljske, Austrije, Njemačke i NR Kine. Na konferenciji je pored predstavnika polciije sudjelovala je i direktorica Turističke zajednice zadarske županije.

- Strani policijski službenici u zajedničkim policijskim ophodnjama s hrvatskim kolegama provode nadzor bez službenog naoružanja i primjenjuju policijske ovlasti uz određena ograničenja, rekao je na predstavljanju voditelj Službe za javni red i sigurnost, Marijo Tokić.  

Dodao je da je njihova osnovna zadaća pomoći našim policijskim službenicima u uspostavi što bolje komunikacije s turistima iz njihove matične zemlje, a u cilju postizanja maksimalne sigurnosti turista i ostalih građana.

Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije, na predstavljanju je kazala kako je upravo sigurnost dugi niz godina konkurentska prednost na turističkom tržištu, te napomenula: - Nalazimo se u periodu najvećeg opterećenja destinacije kad imamo 165.000 gostiju, ovdje na destinaciji u županiji i zbog toga je ta odgovornost još i veća tako da se zahvaljujem Policijskoj upravi zadarskoj. Drago mi je da je sve ovdje i počelo i da ponosno predstavljamo i našim turistima ovu našu sigurnost. Zahvaljujem se i stranim policijskim službenicima na dolasku, nadam se da će imati što manje posla i da će uživati u našim ljepotama

Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najvažnijih zadaća hrvatske policije jer turisti ne biraju samo lijepe, već i sigurne destinacije.

Od početka provedbe, projekt se kontinuirano proširivao uključivanjem sve većeg broja stranih policijskih organizacija te će u 2023. godini na području Republike Hrvatske sudjelovati ukupno 22 strane partnerske organizacije s više od 100 stranih policijskih službenika.

Policijski službenik Policijske postaje Zadar, Milo Mate Sokrović koji je ove ljetne sezone u pratnji kineskih i austrijskih kolega, je kazao: - Od početka provođenja projekta, od 2006.godine sam tijekom ljetnih mjeseci  sa stranim kolegama. Mogu kazati da sam među prvima obnašao službu u mješovitim patrolama, obzirom da je u Policijskoj upravi zadarskoj i započeo projekt tada po nazivom Sigurna turistička sezona, Te davne 2006. sam prvi put službu obnašao sa mađarskim stranim policajcima.

Moja iskustva su izvrsna, strane kolege su od velike su pomoći poglavito kada je  u pitanju komunikacija s stranim gostima, bilo da se radi o prometnoj nesreći, kaznenom djelu ili drugim životnim okolnostima. Kroz rad sam upoznao mnoge strane policijske službenike, a s velikom većinom sam ostao u prijateljskim odnosima.

Policajac Patrik Jurić iz Austrije, koji je po drugi  put na službi u Zadru se predstavio riječima: - Prošle smo godine imali puno posla, a od naših smo sugrađana dobili samo pozitivne povratne informacije. Odlično se osjećamo, lijepo smo primljeni, te iz godine u godinu gradimo bolju suradnju i prijateljstvo, naglasio je Jurić na kraju.

Od akcije TOURS do „ Sigurne turističke destinacije“

Od 1994. godine u Republici Hrvatskoj kontinuirano se provodila akcija TOURS radi podizanja sigurnosti tijekom turističke sezone prevencijom kriminala i prekršaja i pojačanim mjerama u prometu i na graničnim prijelazima, kako bi se turistima omogućio siguran dolazak i boravak u Hrvatskoj.

Proširenjem ove akcije i dodavanjem novih sadržaja, 2006. godine, pokrenut je pilot projekt – Međunarodna policijska suradnja "Policija u odori", kasnije poznat kao „Sigurna turistička sezona“, odnosno danas kao "Sigurna turistička destinacija".

Navedene godine po prvi je puta potpisan tzv. Memorandum o razumijevanju u suradnji,  a to pravo prvokupa s hrvatskom je podijelila mađarska policija. Podaci su pokazivali da u zadarskom području ljetuje najviše Mađara pa je odlučeno da, na temelju Memoranduma o razumijevanju između hrvatske i mađarske policije, tijekom turističke sezone od 19. srpnja do 16. kolovoza u Policijskoj upravi zadarskoj borave četiri mađarska policajca, čija je uloga bila uspostava zbog što bolje i kvalitetnije komunikacije s mađarskim turistima.

22.07.2023., 09:23h
21. rujan 2024 09:31