<p>Gradonačelnik Dukić preuzeo ugovore u Zagrebu</p>
Gradonačelnik Dukić preuzeo ugovore u ZagrebuGrad Zadar
StoryEditor
VLADA RH

Preuzeti ugovori za dva dječja vrtića: Uskoro rekonstrukcija PO Duga i izgradnja vrtića Crvene kuće

Iznos danas dobivenih bespovratnih sredstava je 974.718,00 EUR

Gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić danas je u Zagrebu preuzeo ugovore za nadogradnju i rekonstrukciju dječjeg vrtića, PO Duga te izgradnju predškolske ustanove "Crvene kuće".

Grad Zadar prijavio je navedene projekte na drugi poziv iz Nacionalnog plana "Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova". Razdoblje provedbe navedenih projekata je od 30. lipnja 2024. do 30. lipnja 2026. godine. Iznos danas dobivenih bespovratnih sredstava je 974.718,00 EUR.

Na području Zadra postoji 25 predškolskih ustanova (tri kojima je osnivač Grad Zadar i 22 predškolske ustanove drugih osnivača). Kapaciteti gradskih ustanova i ustanova vrtića drugih osnivača nisu dostatni za obuhvat sve djece u neki od programa ranog i predškolskog odgoj i obrazovanja. Kako bi se osigurale izjednačene mogućnosti za svu djecu i njihovo uključivanje u sustav odgoja i obrazovanja od najranije dobi te povećanje obuhvata djece u dobi od 3 godine do godine polaska u školu koja sudjeluju u programima ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Grad Zadar je već u prvom pozivu iz NPOO-a osigurao veći dio sredstava potrebnih za izgradnju dva vrtićka objekta i to: izgradnja područnog objekta Smiljevac s 8 odgojno obrazovnih skupina (4 jasličke i 4 vrtićke) za 128 djece te nadogradnja područnog objekta Pčelica s 8 odgojno-obrazovnih skupina (4 jasličke i 4 vrtićke) za 128 djece.

Iz NPOO-a je ukupno Gradu Zadru odobreno 3,7 milijuna EUR za izgradnju sva četiri planirana vrtića, a procijenjena vrijednost izgradnje je oko 10 milijuna eura, tako da će Grad uložiti još preko 6 milijuna eura vlastitih sredstava.

Rekonstrukcija i nadogradnja PO Duga te izgradnja vrtića "Crvene kuće" osigurat će dostupnost programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te veću kvalitetu predškolskog odgoja kao temelja obrazovanja za budućnost. Omogućit će se uključivanje djece koja do sada nisu ostvarivala prednost pri upisu, a time će se neizravno stvoriti preduvjeti za ostanak obitelji u zajednici i podržati demografska obnova.

13.03.2024., 13:46h
28. travanj 2024 20:30