41172
Zt
StoryEditor
Bore i Bute neprepoznatljivi

Propada zgrada starog HAK-a, a skupa s njom i mural

Kao što su prolaznici mogli primjetiti, mural osnivača Tornada Bore i Bute, kojeg je 2011. godine oslikao Dino Dević, u neprepoznatljivom je stanju! Mural je devastiran do te mjere da se više ne vide lica, a ni natpis nije prošao ništa bolje

Ovo građanima nije nikakvo iznenađenje, te su se već i prošle godine žalili na komadiće fasade koji padaju po putu kojim prolaze ljudi te, između ostalog, i djeca. Mural je i 2019. godine bio na meti vandalizma ali nikada nije bio ovoliko uništen.

Oslikan je u čast zadarskoj košarci i bivšim vođama navijačke skupine Tornado, Bori i Buti. Osim njih, na muralu se mogla vidjeti i dvorana Jazine te natpis Tornado Relja. Crno-bijele je boje, s kojom se htjela pokazati veličina zadarske košarke kroz povijest.

Nalazi se na Relji, rodnom kvartu Bore i Bute, na zidu napuštenog prostora HAK-a čija se sudbina i dalje ne poznaje. Naime, prostor je namijenjen za prodaju, ali još uvijek nije našao odgovarajućeg vlasnika. Prethodnih godina pisane su reportaže o zainteresiranim investitorima, ali proces kupnje nikada nije bio realiziran.

Danas se novi prostor HAK-a nalazi na Murvici, no mural je ostao na svom prvotnom mjestu, gdje se raspada. Je li stari prostor HAK-a trn u oku jednako koliko i mural koji je devastiran do neprepoznatljivosti?

08.07.2024., 16:05h
Ana Jakeljić
06. listopad 2024 15:16