Mural na zidu dječje sobeOsobni album
StoryEditor
DINO DEVIĆ

Prvi portret nacrtao kemijskom olovkom na fakultetu, i to Olivera Dragojevića

Zanimljivo je kako najbolji portreti nastanu kad isključiš sve oko sebe i dopustiš ruci da prenese slike koje tvoj um unaprijed stvara na praznini papira, kazao je Dino

U razgovoru s Dinom Devićem, talentiranim slobodnim umjetnikom, otkrili smo tajnu iza njegovih impresivnih portreta i karikatura koje krase mnoge zadarske domove, ali i šire. Njegova umjetnost nije samo vizualno privlačna, već i emotivno duboka, često odabrana kao poseban poklon za svete sakramente, rođendane ili važne obljetnice.

Dino nas je proveo kroz svoj umjetnički svijet, dijeleći s nama priču o tome kako se rodila njegova strast prema crtanju ističući najljepše i najizazovnije aspekte umjetničkog stvaralaštva.

image

Katedrala sv. Stošije

Dino Dević

Naslijedio talent

Očeva vještina i strast prema umjetnosti prenijeli su se na Dina, oblikujući njegov vlastiti interes i ljubav prema crtanju.

- Baka mi je također imala talenta za slikanje. Moji likovni počeci sežu još od vrtića i do ranih tridesetih nisam mislio da je to nešto čime ću se u životu profesionalno baviti, započeo je Dino.

Preferira likovni stil poznat kao hiperrealizam ili fotorealizam. Uživa u preciznosti i tehničkoj virtuoznosti koja je karakteristična za ovaj stil.

- Crtež (portret) koji izgleda kao fotografija, ali opet ima onaj osobni umjetnikov stil i pečat kojeg promatrač prepoznaje. U samim počecima crtao sam likove iz crtanih filmova i stripova (Blek, Zagor, Dylan Dog, Alan Ford...). Tek na prvoj godini Građevinskog fakulteta u Splitu počeo sam crtati portrete, kazao je Dino.

image

Sloboda izražavanja kroz karikature

Dino Dević

Prvi portet nacrtao na fakultetu

Njegov prvi portret bio je upravo portret slavnog Olivera Dragojevića, i to izrađen kemijskom olovkom. Taj portret postao je početak njegove umjetničke avanture, istraživanja tehnika crtanja i izražavanja portretiranjem poznatih ličnosti.

- Crtanje kemijskom olovkom činilo je sjenčanje posebno zahtjevnim, ali tako sam učio - sistemom pogrešaka i ispravaka. Zanimljivo je kako najbolji portreti nastanu kad isključiš sve oko sebe i dopustiš ruci da prenese slike koje tvoj um unaprijed stvara na praznini papira, naglasio je Dino.

Njegova jedinstvena umjetnička djela inspirirana su glazbom zlatnog doba Hollywooda, a posebno ga nadahnjuju pjevači poput Deana Martina, Franka Sinatre i Binga Crosbyja.

- Pablo Picasso jednom je prilikom rekao: “Sve što možete zamisliti je stvarno”. Danas bi se ta mudra izreka čuvenog španjolskog slikara pripisala konzumaciji nekih droga i sličnom, ali prava istina je da su ti umjetnici gledali na svijet drugačijim očima nego “obični, prosječni” ljudi i zato su bili tako posebni i cijenjeni u svijetu umjetnosti, objasnio je Dino.

Trag grafitne olovke

Ono što ga najviše veseli u njegovom radu je putovanje koje doživljava na papiru, svaki potez olovke predstavlja istraživanje i avanturu.

- Taj grafitni trag olovke za mene je uvijek nepredvidljiv, ali poznat poput starog prijatelja. Ponekad prije početka crtanja već vidim nacrtanu osobu na praznom papiru i onda kažem samom sebi: “Ok, sad počni s crtanjem, a ujutro ćeš kod psihijatra”, našalio se Dino.

Da bi nacrtao neku osobu prema vlastitim preferencijama, i što bi se reklo “po svom guštu”, ta osoba mora ga impresionirati.

- Mora imati factor X, nacrtao sam Michaela Jacksona, Al Pacina, Clint Eastwooda, Dina Dvornika, Dražena Petrovića i mnoge druge, kazao je Dino.

image

Portret

Dino Dević

Preko 1 000 crteža

Njegova posvećenost i vještina privukle su velik broj klijenata koji su prepoznali njegov talent, a kada su u pitanju portreti i karikature po narudžbi, premašio je već impresivnu brojku od 1 000.

- Volim crtati djecu, njihova lica su nježna i zahvalna za crtanje jer postoji geometrijska pravilnost i forma. Karikature su priča za sebe, tu volim uzimati umjetničku slobodu i zafrkavati se s komičnom tematikom crteža, naravno u mjeri u kojoj to klijent dozvoli, istaknuo je Dino.

Njegova predanost grafitnoj olovci, klasičnoj tehnici crtanja, jasno se očituje u njegovim radovima.

- Nisu mi strane ni druge tehnike kao suha pastela, ugljen, akril, ulje na platnu. Olovka je moj “forte” kao što je Goranu Ivaniševiću to servis, naglasio je Dino.

Smatrajući oči ključnim dijelom likovnog izraza, crtanje njih predstavlja mu najveći izazov prilikom umjetničkog rada.

- Ako pogriješite milimetar to jednostavno nije ta osoba. Nekad znam izgubiti desetke sati crtajući oči, zadovoljan sam tek onda kada imam osjećaj da me ta osoba s papira promatra, objasnio je Dino.

Smiješna anegdota

image

Michael Jackson crtan oko 70 sati miješanim tehnikama

Dino Dević

Njegov najdraži portret među mnogima je onaj Michaela Jacksona, kojeg je vješto nacrtao u dimenzijama od 50 x 70 cm.

- To je pjevač kojeg izuzetno cijenim i uz čiju glazbu crpim inspiraciju. Crtao sam ga oko 70 sati miješanim tehnikama, grafitnom olovkom, ugljenom i akrilom, a portret je naručila klijentica iz Njemačke, kazao je Dino.

Teško mu je izdvojiti najzahtjevniji rad jer svaki crtež nosi svoju specifičnu težinu i izazov. No, kada je riječ o najsmješnijem projektu, to bi svakako bio mural sportskog motora Yamahe R1, koji je naslikao na zidu sobe za jednog klijenta.

- U to vrijeme dok sam se bavio oslikavanjem zidova, imao sam jednoga, hajdemo ga nazvati stalkera, umjetnika iz Turske koji je kopirao sve ono što naslikam na zidovima. Na primjer, nacrtam Pokemone, on isti motiv nacrta za nekog klijenta u Turskoj. I tako sam završio svoj mural i klijent me zamoli da napišem na repu motora njegovo prezime, hajdemo reći Burčul. I nakon par dana Turčin ponosno na svojoj Facebook stranici objavi mural Yamahe R1 s natpisom Burčul na repu motora. Valjda je čovjek mislio da se radi o nekoj poznatoj marci spojlera, za kraj se našalio Dino.

Za uvid u njegovu raznoliku paletu inspirativnih radova, posjetite Facebook stranicu Dino Dević Art. Tamo ćete pronaći predivne portrete prilagođene raznim prigodama, kao i duhovite karikature koje izmamljuju osmijeh.

Dino je umjetnik čije djelo nadmašuje granice, a mi mu želimo obilje uspjeha u daljnjem radu; neka zadrži svoju simpatičnost, pristupačnost i kreativnost koja ga čini posebnim.

20.02.2024., 11:16h
04. svibanj 2024 16:44