<p>Prof. dr. sc. Josip Faričić</p>
Prof. dr. sc. Josip FaričićSveučilište U Zadru
StoryEditor
O UHIĆENJU BIVŠE REKTORICE VICAN

Rektor Faričić potvrdio da je USKOK pretresao ured Dijane Vican u Centru Stjepan Matičević

Vidjet ćemo kakav će biti tijek istrage. Doista o bilo čemu od onoga što se navodi u medijima nisam imao nikakve spoznaje, pa se nadam i ja da ću uskoro doći do spoznaja, istaknuo je Faričić

Na konferenciji za medije, rektor Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Josip Faričić, otvorio je raspravu naglašavajući iznenađenje zbog nedavnih događaja vezanih uz uhićenje bivše rektorice Dijane Vican, za koje je saznao iz medija.

- Iznenađen sam jer sam bio njezin blizak suradnik osam godina, kao član Uprave i kao prorektor. Poznavajući njezinu kulturu rada i njezine metode rada doista me ovaj događaj iznenadio, barem prema onomu što navode mediji, jer druge spoznaje nemam. Nadam se da će se istraga završiti cjelovito i što prije kako bismo onda svi zajedno bili u sasvim drugoj poziciji, i kako bi i profesorica Vican, ali i naša ustanova, došla do odgovarajućih znanja, odnosno kako bi istina i pravda došli na svjetlo dana, kazao je rektor Faričić.

S obzirom na to da je rektor spomenuo kulturu rada bivše rektorice, postavljeno mu je pitanje u vezi s njezinim prošlim aferama, uključujući i situaciju oko glasanja za novu voditeljicu kurikularne reforme Jasminke Buljan Culej, kada je Vican kao predsjednica Posebnog stručnog povjerenstva  za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategije izjavila da nije uopće pogledala dokumentaciju za izbor Buljan Culej prije nego je glasala za nju. Ivica Puljak tada je za medije komentirao budući da se radi o izboru voditeljice kurikularne reforme, da je ovo jedna od najskandaloznijih izjava i da je samo ta izjava dovoljna da je se smjeni sa svih društvenih funkcija i zabrani doživotno kandidiranje za bilo koju funkciju. Na to je rektor odgovorio da nema informacija o tim specifičnim događajima te da stoga nije u mogućnosti dati komentar.

Također je informirao javnost o tome da je USKOK došao u ured profesorice Vican u Centru Stjepan Matičević, ali istaknuo je da Sveučilišna uprava dosad još nije primila nikakav zahtjev za dodatnom dokumentacijom.

- Vidjet ćemo kakav će biti tijek istrage. Doista o bilo čemu od onoga što se navodi u medijima nisam imao nikakve spoznaje, pa se nadam i ja da ću uskoro doći do spoznaja, istaknuo je Faričić.

Osim bivše rektorice Vican koja je privedena u Zadru, u Zagrebu je navodno uhićen direktor tvrtke Graditelj svratišta  Ante Stanišić. Faričić tvrdi da tvrtka Graditelj svratišta ni na koji način nije bila uključena u bilo kakvim radovima ili projektima koji se odnose na Sveučilište u Zadru.

- Bili su u postupku javne nabave kao tvrtka koja je iskazala interes za rad, koliko ja znam, ali nisu ni jedan ni drugi objekt oni radili, kazao je Faričić pritom misleći na Studentski dom i obnovu stare Tehničke škole.

Istaknuo je da trenutna situacija svakako nije povoljna za Sveučilište, no naglasio je kako se svi djelatnici i studenti na Sveučilištu izuzetno trude i daju svoj maksimum unatoč izazovima. Istaknuo je i potrebu za poštovanjem zakonitosti i integriteta u akademskoj zajednici.

06.11.2023., 14:30h
06. listopad 2024 21:29