Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
StoryEditor
PITALI SMO NAŠE SUGRAĐANE

Kako obilježavate Martinje?

Provedena anketa pokazala je da stariji sugrađani uglavnom sudjeluju u proslavi Martinja, dok mlađi često ne prate tu tradiciju i preferiraju drugačije načine zabave i ispijanja vina

Ante Milković

image

Ante Milković

LINDA VIDOVIĆ

Inače svake godine imam društvo na Lukoranu Malom gdje isprobavamo sva vina u mojoj staroj crnoj kužini. Svake godine mi to obilježimo na neki svoj domaći način. Ove godine će biti još veselije jer imamo i pir.

Slavko Mišković

image

Slavko Mišković

LINDA VIDOVIĆ

Inače sam iz BiH. Svake godine kući obilježavamo Martinje. Ništa posebno, kod nas dođu djeca pa im se dijele pokloni, oni recitiraju. Kod nas gore je to karakteristično. Ovdje je malo drugačije, pije se mlado vino.

Davorka

image

Davorka

LINDA VIDOVIĆ

Za Martinje se treba piti vino, a je ne pijem i zato Martinje ne volim, ali znam da je sveti Martin i to je to. Inače što se drugog tiče, ne prakticiram, ali poštujem svetog Martina kao sveca. Tko hoće piti, neka pije.

Luka

image

Luka

LINDA VIDOVIĆ

Ne slavim Martinje, općenito ne obilježavam svetkovine i sve tome slično. Nisam vjernik pa mi samim time to nema nekog značaja. Čuo jesam za to, ali osobno to nije nešto što smatram vrijednim obilježavanja.

Marko Tabain

image

Marko Tabain

LINDA VIDOVIĆ

Do danas nisam ni čuo za to, moram priznati. Koliko sam upoznat s time, ni moji doma to ne slave. Ipak, vino pijem, to svakako, bez obzira na to koji je dan i koja je prigoda. Što bi se reklo, vino pijem, vodu prolijevam.

Luce

image

Luce

LINDA VIDOVIĆ

Čula sam za Martinje i dolazim iz mjesta gdje se ono slavi i obilježava. Ipak, ni ja osobno ni moji doma nemamo ga običaj slaviti. Baki je tada rođendan pa onda ne slavimo Martinje nego bakin rođendan, bude lijepo.

11.11.2023., 07:28h
LARISA KRIZMANIĆ
03. svibanj 2024 07:22