Osvanuo ekran u VruljiciAndrea Kršlović
StoryEditor
Čekamo odgovor iz Grada

Roditelji ogorčeni - ekran osvanuo nasred Vruljice!

Pedagozi, psiholozi, edukacijski rehabilitatori, logopedi i brojni drugi stručnjaci, navode da su prije treće godine ekrani iznimno štetni za dječji razvoj

Čitatelji nam javljaju da je u središtu dječjeg parka Vruljica osvanuo ekranizirani pano. Još uvijek čekamo odgovor iz Grada o tome zašto je isti postavljen u dječji park, ali zasad mu je očigledno namjena da se na njemu "vrte reklame" i umjetničke fotografije. Bez obzira na to je li ovaj ekranizirani pano zauzeo svoje mjesto upravo u parku jer je tako određeno EU projektom, slobodno sami donesite sud o tome treba li on stajati upravo tamo.

Što kaže struka?

image
Andrea Kršlović

Američka pedijatrijska akademija (AAP) preporučuje da se djeca mlađa od 18 mjeseci ne izlažu ekranima. Jedini dozvoljeni slučaj izlaganja ekranima u toj dobi po njima je video chat s članom obitelji ili prijateljem. Za djecu iznad 18 mjeseci starosti navode da konzumiranje medija na ekranima mora biti u iznimno malim i nadziranim količinama.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da djeca mlađa od pet godina moraju manje vremena provoditi sjedeći i gledajući ekrane, a za djecu u dobi od druge godine nadalje, sjedeće vrijeme pred ekranom ne bi smjelo biti duže od jednog sata.

Pedagozi, psiholozi, edukacijski rehabilitatori, logopedi i brojni drugi stručnjaci, navest će da su prije treće godine ekrani iznimno štetni za dječji razvoj.

Je li ekranu mjesto u dječjem parku?

image
Andrea Kršlović

Svjesni smo da naša djeca odrastaju u digitalno doba i da ne možemo pobjeći od ekrana, čak i ako se tome protivimo svim silama. No, što je s roditeljima koji prate smjernice i ne žele bespotrebno izlagati djecu ekranima, pogotovo u najranijoj dobi? Zar nije korištenje parka namijenjeno svoj djeci uz prisutnost roditelja? U ovome parku redovito borave i djeca koja su ispod jedne godine starosti, igraju se s kamenčićima sjedeći na podlogama.

Djeca trebaju park kako bi se igrala, imala interakciju s drugom djecom, stvarala prijateljstva i na koncu bila tjelesno aktivna. Park je mjesto gdje u punom smislu mogu razvijati svoje kognitivne, socijalne i motoričke sposobnosti, umjesto da im svako malo pogled pobjegne na veliki ekran iz kojeg izviru stimulativni prizori.

Svjesni smo i da ekrani imaju određene prednosti i brojne edukativne sadržaje, ali zar smo doista došli do toga da je mjesto za ekrane u dječjem parku? Čak i da je ovaj ekran postavljen iz razloga da se koristi isključivo za radionice s djecom, svejedno bi onda trebao biti ugašen u vrijeme dok se radionice ne provode. Park bi trebao biti mjesto gdje djeca mogu istraživati prirodu, koristiti maštu, trčati, penjati se i rasti bez stalne ovisnosti o digitalnim uređajima.

26.05.2023., 14:13h
10. svibanj 2024 10:13