Roko Tadin i Ante RubešaDoris Babić
StoryEditor
Pressica Akcije mladih

Rubeša predlaže Centar za inkluziju

Konferenciji za medije nazočile su i Irena Palčić, predsjednica Udruge Svjetlo, Iva Župan, voditeljica Udruge Svjetlo koja, podsjetimo, gubi licencu pri Ministarstvu zbog toga što nemaju prostor te Doris Bailo, predsjednica Udruge Cukrići Zadar

Gradski vijećnici Akcije mladih, Ante Rubeša i Roko Tadin, održali su jutros konferenciju za medija ispred ulaza u Centar za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade, odnosno, kako je Rubeša kazao, Centra za civilno društvo.

- Udruge su doslovno pred gašenjem zbog toga što nemaju prostor, a bave se, između ostalog, radom s mladima. Inzistiramo da gradska vlast, po hitnom postupku, pokrene osnivanje ustanove, raspiše natječaj za ravnatelja, donese točku pred Gradsko vijeće. Mi ćemo podržati da gradska vlast predloži upravu, a da Izvršni odbor, sastavljen od svih udruga koji će biti budući korisnici, bude meritoran za program. Čudno mi je što nije objavljen preliminarni poziv svim udrugama kako bismo vidjeli tko su budući korisnici, kazao je Rubeša dodavši da smatra da je nezavisna scena uništena od trenutka kad su izbačeni iz DHM-a, tj. centra grada.

image

Ante Rubeša (AM)

Doris Babić

Rubeša je istaknuo da je u blizini još jedna derutna zgrada, u vlasništvu RH, u kojoj bi se naknadno mogle smjestiti udruge iz područja zdravstva i socijalne skrbi.

- Kada bi sve udruge, kulturne, plesne, dramske i posvećene zdravstvu i socijalnoj skrbi našle ovdje, u Centru, svoje mjesto, imali bismo Centar za inkluziju, to je najveći cilj, rekao je Rubeša zaključivši da i udruge iz područja zdravstva i socijalne skrbi moraju dobiti prostor unutar Centra.

Međutim, s obzirom da Centar treba otvoriti svoja vrata do kraja godine, nameće se pitanje je li dovoljno vremena za ostvarenje prijedloga Akcije mladih.

image

Obilazak Centra

Doris Babić

- Da smo mi izvršna vlast, mi bismo već pokrenuli postupak, i prije nego je Udruga Svjetlo bila u emisiji Provjereno. Nama je cilj da sve udruge imaju krov nad glavom, ne želimo vjerovati da netko ne želi da udruge iz područja zdravstva i socijalne skrbi budu punopravni članovi ovog Centra, kazao je Rubeša, a Tadin je dodao da su proceduralne stvari i tehnički uvjeti zadovoljeni.

Rubeša je također naglasio da su proučili dokumentaciju potrebnu za dobivanje sredstava i da je bitna stavka zaštita ljudskih prava kako u navedenoj dokumentaciji, tako i u statutu svake udruge iz područja zdravstva i socijalne skrbi.

Konferenciji za medije nazočile su i Irena Palčić, predsjednica Udruge Svjetlo, Iva Župan, voditeljica Udruge Svjetlo koja, podsjetimo, gubi licencu pri Ministarstvu zbog toga što nemaju prostor te Doris Bailo, predsjednica Udruge Cukrići Zadar.

Kad je riječ o Centru Mocire, kapaciteti tamo nisu dovoljni i za ove udruge, potvrdila je Palčić. Rubeša prethodno razgovarao sa stručnjacima iz područja zdravstva i socijalne te je zaključeno da smještanje u Centar Mocire nije primjeren način kako skrbi, tako i funkcioniranja ovih udruga.

image

Derutna zgrada u blizini

Doris Babić
06.11.2023., 14:01h
16. rujan 2024 11:28