Kućice na AdventuTzg Zadar
StoryEditor
TRG PET BUNARA I PETRA ZORANIĆA

Slasni i mirisni Advent: glavni specijaliteti ovogodišnjeg adventskog sajma u Zadru (3.dio)

Već nakon prvih nekoliko dana trajanja ovogodišnjeg Adventa u Zadru može se prepoznati kako ponuda jela i pića na adventskim kućicama nikada nije bila ovako bogata i raznovrsna...

Već nakon prvih nekoliko dana trajanja ovogodišnjeg Adventa u Zadru može se prepoznati kako ponuda jela i pića na adventskim kućicama nikada nije bila ovako bogata i raznovrsna. Doduše, neki gastronomski standardi adventskog sajma poput kuhanih i prženih kobasica te burgera i dalje su najviše zastupljeni u ponudi, što je i razumljivo – to su i inače globalno popularna jela u kategoriji fast i street food prehrane i publika ih naprosto uvijek traži.

Ipak, dobar dio ugostitelja koji sudjeluju na sajmu svoju je ponudu proširio i drugim, zanimljivim jelima iz šarolike lepeze  hrane koja se konzumira na ulici, ali i nekim drugim,  tradicionalnim ili manje poznatim jelima, pa čak i dugo kuhanom, kao i comfort hranom „na žlicu“. Osim toga, ove je godine ponuda ribljih jela definitivno drugačija i bolja od one prijašnjih godina, a na svoje mogu doći i vegani jer niz ugostitelja u svojoj ponudi ima bar jedno vegansko jelo. Uglavnom, svi se trude ponuditi nešto drugačije od drugih i biti prepoznatljivi po svojoj ponudi.

Obišli smo u prethodna dva dana adventske kućice, danas i treći dio, i pokušali doznati što se sve dobrog u njima kuha, peče i servira. Slikice ponude i kućica možete vidjeti u foto galeriji klikom na ikonicu iznad našeg teksta...

Forty Five

Brat i sestra Marta i Marino Vučkov,  koji u Pakoštanima imaju uspješan burger bar, uz svesrdnu pomoć roditelja na zadarskom su se Adventu predstavili svojim maštovitim specijalitetima: vrhunskim Steak burgerom, pilećim i veganskim  burgerima, kubanskim sendvičima i odličnim kobasicama koje im stižu iz Vinkovaca. Meso za svoje sendviče, inače, nabavljaju kod poznate obitelji mesara Lepur, a kruh iz sjajne pakoštanske pekare Kroštula  pa su i time stigli do vrlo visoke razine fast food produkcije. Povremeno, vikendima, gostima znaju ponuditi i neka stara, dugo kuhana jela poput brudeta od hobotnice.

Fusherica

Ovu kućicu vodi Zadranima poznati Gugi Egić, inače voditelj poznatog zadarskog restorana Harbor. Angažirao je kuhara Andreja Azuca koji gostima priprema sočne burgere  obogaćene coleslaw salatom od kupusa. U burger uz junetinu stavlja i laganu prženu piletinu, a u kotliću kuhaju više vrsta odličnih dalmatinskih divenica iz poznatog OPG-a Butić iz Briševa. Odlično kuhano vino iz podruma plješivičke obitelji Šoškić također je jedan od aduta u ponudi Fusherice, ali i odlične cimet rolice, pravi božićni desert.

Lavova kućica; Kod rođe

Obitelj Surać iz Murvice redovito je prisutna na Adventu u Zadru sa svoje dvije svoje kućice. Aduti ovih kućica su kobasice: domaća divenica, kranjska, pikantna, bijela, debrecinka, slavonska, panonska… vjerovatno bi se našla još koja. Znači, ljubitelji dobrih kobasica – znate gdje ćete ih pronaći. Uz to će vam na ovim kućicama ponuditi i dobru pljeskavicu i prave domaće fritule.

Letters to Santa

Ninjanin Drago Štulić u svojoj kućici nudi tek dvije vrste kobasica, a Tortilja OMG je također napunjena kobasicom i coleslow salatom koja joj daje sočnost. Međutim, glavni aduti ove kućice su pića, prvenstveno domaće rakije koje Štulić proizvodi u svom OPG-u. U ponudi je nekoliko sjajnih rakija: od limuna, žižule, smokve, rogača iu šipka. Tako da svatko može izabrati svog favorita.

Lord‘s House

Ova kućica se, zajedno sa susjednom Petrunjelom na zapadnoj strani Trga pet bunara, nameće pogođenim odnosom cijene i kvalitete, te atmosferom kvartovskog kafića za „domaću ekipu“. Lord‘s House vodi Đani Milin iz Briševa, koji je u ponudu uvrstio i najbogatiji burger cijelog sajma. Dupli Lord‘s Burger stoji tek 47 kuna i svakako je najpovoljniji zalogaj uzevši u obzir cijenu, kvalitetu i količinu. Ni Milinova trgana svinjetina u sendviču nije skupa, tek 42 kune. Sočna piletina sa sirom također je odličan izbor, kao i sjajna torta s tri vrste čokolade koja je i jedna od rijetkih ‘ozbiljnih‘ slastica na cijelom adventskom sajmu.

Petrunjela

Luka Žilić i Matej Segarić, uz angažman prijatelja Nikole Jadrijeva, pojednostavili su svoju ponudu na burgere s odležanom junetinom i kobasicama iz OPG-a Butić. S tim sočnim jelima na visokoj su razini ponude zadarskog adventskog sajma, ali konkuriraju i cijenama – ni jedno jelo s njihove karte nije skuplje od 40 kn. Burgere slažu s cheddar sirom, zrnima slatkog kukuruza, hrskavom preprženom kapulom i zelenom salatom, a domaću divenicu serviraju u sendviču s kiselim kupusom.

Plan B

Ova je ekipa već godinama prisutna na zadarskom advenskom sajmu, uvijek na istoj lokaciji, a Plan B je jedina kućica koja nudi isključivo slatke delikatese iz domaće radinosti. Fritule i palačinke, arancini i limuncini, prženi lješnjaci i ušećereni bademi, karamelizirane jabuke i šarene lizalice – ponuda je koja najviše raduje mališane. Naravno, i ponekog odraslog koji kroz ove okuse evocira uspomene na djetinjstvo.

Winter Paradise by Gušti

Zadarska Pizzerija Gušti poznata je po svojim sjajnim dalmatinskim picama, ali je ovaj tim kojeg predvodi Toni Zurak odlučio na adventskom sajmu predstaviti s drugačijom ponudom – kombinacijom dobrog fast fooda (pohana rolana piletina u tijestu) i dalmatinskim gastro klasicima poput pašticade s njokima. U kućici se pari iz povećeg kotlića punog domaćih kobasica, a Winter Paradise jedina nudi i bogatu hladnu platu, složenu u praktičnoj i odličnoj dizajniranoj kutiji. „Mali zalogaj za veliki događaj“ kombinacija je nekoliko vrsta vrhunskih sireva, pršuta, voća i grisina. Praktično i ukusno za hladnije zimske večeri uz kuhano vino ili gin...

06.12.2022., 17:31h
ZADARSKI TJEDNIK
23. studeni 2024 23:42