Sastanak predstavnika klubova i gradonačelnikaLinda Vidović
StoryEditor
RADNI SASTANAK GRADONAČELNIKA I PREDSTAVNIKA KLUBOVA

GRAD ZADAR Slijedi dogovor o novom proračunu i amandmanima koji se mogu izvršiti!

Potpišite svi vi neopozive ostavke i da se više nikada nećete kandidirati, e, onda ću i ja potpisati, dodao je Branko Dukić

Predstavnici svih klubova vijećnika u Gradskom vijeću odazvali su se pozivu gradonačelnika Branka Dukića na radni sastanak u povodu odluke Ministarstva financija o osnovanosti donošenja Odluke o obustavi izvršenja gradskog proračuna temeljem izvršenog proračunskog nadzora.

- Bilo bi dobro da smo ovako sjedili i na samom početku dogovora oko proračuna. Ali, dogodilo se to što se dogodilo, usprkos dobroj volji, započeo je Dukić.

Svi na izbore?

image

Pročelnik Ivan Mijolović

Linda Vidović

Pročelnik UO za financije Grada Zadra, Ivan Mijolović, obrazložio je odluku Ministarstva financija dodavši da se za tri amandmana nije moglo utvrditi iznos koji nedostaje u stavkama, a odnose se na financiranje Eko d.o.o., informatizaciji i održavanju Kneževe palače. Gradonačelnik Dukić je ponudio dvije opcije...

image

Gradonačelnik Branko Dukić

Linda Vidović

- Ponajprije, o nama i vama ovisi daljnje postupanje i u kojem će pravcu grad funkcionirati. Imamo nezakonit proračun i imamo dvije mogućnosti, da ne spominjem treću. Prva je čekati pravorijek Visokog upravnog suda koji će ići u smjeru novog proračuna. Druga je opcija, prema mom mišljenju puno bolja za grad Zadar i razvojne strateške projekte, da sjednemo i dogovaramo novi proračun, kazao je gradonačelnik.

Treća opcija su izbori, a jasno, ovisit će o mogućnosti dogovora.

image

Ante Rubeša (AM)

Linda Vidović

- Mi ne bismo preporuku, mi bismo naputak Ministarstva uprave kako postupiti u ovoj situaciji, istaknuo je vijećnik Ante Rubeša (AM). Enio Meštrović kao rješenje promatra nove izbore...

image

Enio Meštrović

Linda Vidović

- Rješenje cijelog ovog problema je da damo svi ostavke i da idemo na izbore. Dok čekamo Visoki upravni sud, možemo izgubiti nekoliko mjeseci, a to se lomi preko leđa građana. Ako smo svjesni da ovako ne ide, nemamo dobru vibru, Vi nas ne doživljavate ozbiljno, radite po svome, slažete svoj proračun... Mi smo izglasali proračun oplemeljen svojim amandmanima. Vi ih više-manje nećete izvršiti, kao i prošle godine. Najpoštenije je prema građanima da idemo svi na izbore, predložio je Enio Meštrović.

(De)blokada grada

No, svima je u interesu, naglasio je Daniel Radeta (SDP), da se ova situacija što prije riješi.

image

Daniel Radeta (SDP)

Linda Vidović

- Blokada grada nikome ne ide u prilog. Mene zanima na koji članak zakona se poziva Ministarstvo uprave kada nam predlaže da donesemo novi proračun? Drugi je mjesec, neke su se stvari već dogodile, neobično je sad planirati proračun. Nema zakona na koji se možemo pozvati i u tom bismo slučaju kršili zakon, a ne bismo se smjeli dovesti u situaciju da Vlada zbog toga raspusti Gradsko vijeće, stoga tražimo pismenu uputu Ministarstva uprave ili čekamo odluku Visokog upravnog suda. Mi ćemo napraviti sve, u skladu sa zakonskim mogućnosti, da izglasani proračun prođe. To nam je svima, pretpostavljam, interes, rekao je Radeta.

Imaju okvirnu usmenu sugestiju, kazao je Dukić, a tražit će i pismenu uputu Ministarstva uprave...

image

Dogradonačelnik Ante Babić

Linda Vidović

Dogradonačelnik Ante Babić je obrazložio da se amandmani ne mogu povući budući da je prošao rok od osam dana, zatim da se novi amandmani ne mogu podnositi jer je proteklo 45 dana te da rebalans nije moguć jer se novac počeo trošiti nužnim financiranjem.

Bruno Milin (HDZ) kazao je da, kad moraju pitati institucije, nisu spremni rješiti probleme...

image

Bruno Milin (HDZ)

Linda Vidović

- A nas su građani izabrali. Jesmo li svjesni toga? Imali ste priliku uvrstiti amandmane, dodao je Milin na što je reagirao Meštrović podsjetivši na neizvršavanje amandmana prošle godine.

Ostavke odmah, ne sutra

Mate Lukić (HSP) postavio je pitanje kako riješiti situaciju, bez obzira tko je odgovaran za situaciju i bez obzira na skupocjeni stol za stolni tenis.

image

Mate Lukić (HSP)

Linda Vidović

- Prepirete se, a već je drugi mjesec. Izvadimo komad papira, mi predsjednici klubova, a za nama naši vijećnici, i podnesimo ostavke sada na licu mjesta, a ne sutra, prekosutra, pozvao je Lukić.

Meštrović je ponovio da najprije traži ostavku gradonačelnika.

- Potpišite svi vi neopozive ostavke i da se više nikada nećete kandidirati, e, onda ću i ja potpisati, dodao je Dukić.

Na koncu, zaključili su da će razgovarati o novom proračunu i amandmanima koji se mogu izvršiti.

- Dajte nam pismenu uputu Ministarstva uprave, onda ćemo sjesti za stol i razgovarati, a ako se ne dogovorimo, idemo na nove izbore, istaknuo je Meštrović.

image

Dr. Damir Biloglav (DP)

Linda Vidović

Dr. Damir Biloglav (DP) rekao je da bi bilo najlogičnije i najpoštenije da pokušaju usvojiti novi proračun.

- Ako ne uspijemo, najlogičnije bi bilo da na izbore idemo svi - i Gradsko vijeće i gradonačelnik, svi snosimo dio odgovornosti, dodao je dr. Biloglav.

image

Pročelnik Ante Ćurković

Linda Vidović

Pročelnik Ureda gradonačelnika Ante Ćurković predložio je da se ne gubi vrijeme te da već sljedećeg tjedna krenu s razgovorima i dogovorima s čime su se vijećnici složili... Više slikovnih detalja sa sastanka možete vidjeti u foto galeriji neposredno iznad teksta. 

image

Sastanak predstavnika klubova i gradonačelnika

Linda Vidović
13.02.2023., 16:42h
20. rujan 2024 00:12