40798
Linda Vidović
StoryEditor
PREKID SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA

Što je kome važnije - gradski proračun ili Prostorni plan?

Sjednica Gradskoga vijeća, dok je još bilo kvoruma, počela je raspravom oko točke za stavljanje izvan snage Odluke o V. izmjeni i dopuni Prostornog plana Grada Zadra, koju je SDP-ov Daniel Radeta uputio u proceduru Dnevnoga reda po žurnom postupku

- Kada se točka donosi po žurnom postupku, onda se poziva po članku 53 koji glasi "točka se žurnom postupku donosi kada bi nedonošenje takve odluke nanijelo veliku štetu Gradu Zadru. Mi ovdje imamo prijedlog, a nemamo štetu. Koja je veličina štete koju bi nedonošenje odluke donijelo Gradu Zadru, to nitko ne zna. Inače nemamo problem s točkom, samo potvrđujemo da članak to propisuje, rekao je u uvonom obraćanju vijećnicima, u ime kluba vijećnika HDZ-a, Bruno Milin.

- Šteta je nemjerljiva u odnosu na ono što ste od Zadra napravili u zadnje 34 godine, i što, s ovim izmjenama, namjeravajte napraviti u idućih 10 godina. Svim vijećnicima je u interesu stati na stranu Zadra, a ne lobista i građevinske mafije koji uništavaju grad. S obzirom na to da je ovo možda zadnja sjednica, svi vi vijećnici, bez obzira na interese, imate priliku stati na stranu građana i Zadra. Jasno je da se ovakav prostorni plan ne smije usvojiti. Ovo je generacijska odluka, zato što se donosi jednom u 20 godina. Ova točka treba biti broj jedan da građani mogu vidjeti tko je za devastaciju, a tko za Zadar, replicirao je HDZ_ovcu Brunu Milinu SDP-ovac Daniel Radeta.

 

- Prostorni plan može se promijeniti samo ovdje u Vijeću, uz amandmane Zadrana. Samo tako možemo izbjeći betonizaciju grada, nastavio je vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša.

 

- Ne poštujete i omalovažavate nas vijećnike, mi da smo dali amandmane, bili bi opet nezakoniti, vi slobodno izglasajte svoj proračun, ponašate se apsolutistički i bahato još uvijek, vama ne treba nitko. imate 8 dana dok istekne zakonski rok za izglasavanje proračuna, novaca ima ili ste nas htjeli samo prevariti, dakle nađite novac koji ste već prije našli i proračun će proći, s tim da vi napišete naše amandmane, jer smo mi neuki – dakle, umirovljenicima 300 eura, kupnja dva stana u Zagrebu za boravak roditelja teško oboljele djece, vratite ljudima nazad njihove šolde i proračun prolazi ili nas nastavite dalje pljucati i gaditi. Na vama je da igrate tombolu a građani imaju tikete. Mi napuštamo sjednicu, imate još osam dana, rekao je nezavisni Enio Meštrović i napustio sjednicu.

 

- Tvoj prijedlog i Enijev je da zajednički ukinete izmjene i dopune Prostornog plana, a to su izmjene koje su pokrenute još za vrijeme prošlog saziva Gradskog vijeća i upravo te izmjene imaju za cilj pooštriti mjere gradnje, da imamo više zelenih površina, da omogućimo gradnju hotela koji nam fale, kad biste to poništili, preuzeli biste odgovornost da se i dalje radi ovako kako smo svi zaključili da ne valja. Vi ste ti koji želite o tome odlučiti,a želite to maknuti, vi kažete da mi pogodujemo investitorima, a teza je obrnuta ili je iz neznanja. To morate dobro razmisliti. Što se tiče Enija, njegov put je počeo u konobi, a on se ljuti kad ja kažem da ću organizirati tombolu u njegovoj konobi. Ante je predao 21 amandman i svi su unutra, Enio ništa, SDP ništa, ne glasamo mi ovdje za primjerice Brunov proračun, to je proračun građana grada Zadra, a mi se ovdje bakćemo s osnovnim pitanjima jer im je uvrijeđen ego, Enio bi dijelio novce bez ikakvih kriterija, a mi to ne možemo, jer nismo konoba, rekao je gradonačelnik Dukić, a cijelu njegovu izjavu možete poslušati u videu.

 

- Kao izvršna vlast ne biste se trebali spuštati na razinu konoba, vi ste gradonačelnik. Vi ste sa smješkom aktivirali samo 5% naših amandmana. Mi smo naučili kako pisati amandmane, a vi govorite u javnosti da smo kočijaši i onda se spuštate na nižu razinu. Vas će ljudi pitati gdje je proračun, ne nas. Apeliram na vas da u 8 dana prođe proračun, da zajedničkim naporima dovučemo izmjenu na Vijeće i našim amandmanima zaustavimo betonizaciju. Nitko od nas ne želi građanima štetu, nadodao je Ante Rubeša.

- Moja namjera je da omogućim svakome istu skrb. Ja našim građanima neću skidati ništa što je omogućeno u proračunu. Moj smješak će se vratiti, ali najbitnije je to da ste vi izbrisali smješak građanima, replicirao je gradonačelnik Dukić.

Na ovu se raspravu nadovezao i SDP-ov Daniel Radeta.

- Davno ste trebali podnijeti ostavku jer nemate većinu, pa idite na izbore. Akcija mladih i klub Enija Meštrovića imaju šansu da u narednih 7 dana ovu točku uvrste u dnevni red, i da se o njoj glasa. Ona treba biti prva, i treba biti na dnevnom redu, rekao je Radeta.

- Vidim da nema kvoruma ali mora se utvrditi odgovornost. Nikada nisam niotkud pobjegao, pa neću ni sada. Da mislim da sam ja neodgovoran, prvi bih otišao. Ovo je jedna opća društvena neodgovornost, nedoraslost rješavanju problema. Zato je bolje da idete na izbore, ovim riječima gradonačelnika Dukića završena je 29. sjednica Gradskog Vijeća, koja je zbog manjka kvoruma prekinuta.

29.08.2024., 12:13h
19. rujan 2024 19:11