Ništa se po popularnosti ne može mjeriti s Morskim orguljamaZt arhiva
StoryEditor
TRIPADVISOR FORUM

Što turiste najviše zanima prije dolaska u Zadarsku županiju?

Chrisa Yatesa, koji se upravo nalazi u Zadru, zanimao je koji su najbolji nacionalni parkovi za posjetiti, a svi odgovori su bili glasili - Plitvice. Keithedson iz Kinlocha na Novom Zelandu je pitao ima li kakva nudistička plaža do koje se može javnim prijevozom, pa su ga uputili na autobus za Punta Skalu

Kao što svi gradovi, a i poneka općinska mjesta, te svi veći otoci imaju svoju stranicu (bolje reći više stranica s različitim informacijama) na najvećoj svjetskoj internetskoj platformi Tripadvisoru, vrijedi to i za Zadarsku županiju kao cjelinu. Kao i svi drugi svjetski lokaliteti, Zadarska županija ima svoj forum, na kojemu putnici razmjenjuju iskustva i postavljaju pitanja, ili ostavljaju komentare.

image

Izvan Zadra najpopularniji je Modrič

Ivan Stagličić
image

Pozdrav Suncu neki i kritiziraju

Luka Jeličić

Partija i apartmani

Teme su raznolike: tako CarolinC8 iz Pontefracta u Velikoj Britaniji želi znati gdje se ovdje može nabaviti polumasno mlijeko i britanski tip žitarica za zajutrak, a zanimaju je i cijene po restaurantima (za jaja, biftek i pizzu) i još čeka odgovor. Daphne S. iz Siggiewia na Malti sprema se s društvom u Zadar u rujnu, pa je zanima koji je najbolji smještaj na što je dobila pregršt odgovora, od kojih se posebice ističe onaj korisnika pod nickom Ole K koji kaže da je "u Hrvatskoj općenito teško pronaći hotele s razumnim cijenama". On pretpostavlja da je uzrok tome običaj iz bivše Jugoslavije, kada su "samo partijski kadrovi i elita išli u hotele, a običan svijet spavao u apartmanima."

Carolin08 se zanimala i za noćni život u Biogradu na Moru, a Jude C iz Brightona želi znati koje je najbolje mjesto za odmor na Dugom otoku (dobio je odgovore Božava i Žman), dok se MarkW601 iz Shoeburrynessa u Velikoj Britaniji interesira za autobusne veze između Zadra i Sukošana. Prijevoz je ono što zanima i Ash River Gal iz Ash Rivera, Minnesota u SAD-u, no njen je problem kako otići iz Zadra do Plitvičkih jezera, obići ih i još stići u Zagreb i naći smještaj u centru grada prije mraka. Dobila je više odgovora i savjeta, a zanimljivo da korisnik Cromansindney 2 iz Drummayneda u Australiji veoma dobro poznaje ovdašnju situaciju. No, korisnika Johna je zanimalo zašto mora biti u Zagrebu "prije mraka" te je napomenuo da je Zagreb jedan od najsigurnijih gradova u Europi. No Ash Gal se nije bojala za svoju sigurnost u nekakvom strašnom mraku, nego ne voli voziti nepoznatim cestama po noći, što i ima donekle smisla.

image

Mnogi su ostavili svoje dojmove iz NP Paklenica

Np Paklenica
image

Plaža Bošana je popularno odredište na Pagu

Tz Grad Pag

Praktična pitanja

Chrisa Yatesa, koji se upravo nalazi u Zadru, zanimao je koji su najbolji nacionalni parkovi za posjetiti, a svi odgovori su bili glasili - Plitvice. Keithedson iz Kinlocha na Novom Zelandu je pitao ima li kakva nudistička plaža do koje se može javnim prijevozom, pa su ga uputili na autobus za Punta Skalu. Missy Smith je željela otići na neko mjesto gdje izlaze domaći ljudi, jer joj je dosta mjesta namijenjenih turistima, a to su mišljenje podržali i još neki gosti. Uglavnom su joj savjetovali da se kreće po lokalima u blizini Sveučilišta, gdje uglavnom izlaze studenti.

Na ovoj sekciji foruma može se vidjeti još pitanja koja postavljaju turisti prije nego se zapute put naših krajeva, kao i što ih zanima kada su već stigli. Dio se odnosi na praktične stvari: je li bolje plaćati karticama ili gotovinom, gdje se može naći besplatno ili makar jeftinije parkiranje, koliko se prtljage može uzeti kada se putuje katamaranima na otoke i slično.

Englez u potrazi za peglom

U nevolji se početkom ovog mjeseca našao korisnik fabulousfoody iz Liverpoola, smješten u apartmanu na Poluotoku, u kojem nije bilo glačala. Oko toga gdje ga nabaviti, i to pod hitno, razvila se živa diskusija. Englez u nevolji je pitao i vlasnika apartmana, koji mu je nonšalantno odbrusio da "on ne pegla ni svoju robu". Na kraju su ga drugi korisnici uputili da Uberom ode do Supernove.

Prednjači Zadar

Od popularnih županijskih destinacija i znamenitosti, prednjači Zadar sa svojim Morskim orguljama s prosječnom ocjenom 4,5 i više od 6.555 komentara u vrijeme nastanka ovog teksta, a množe se konstantno. Zadnjih nekoliko dana komentirali su turisti iz Kanade, Španjolske, Italije, Australije Njemačke, Velike Britanije, Novog Zelanda i Švedske. Skoro svi su dali čistu peticu i bili oduševljeni ovom zadarskom znamenitošću.

Na drugom mjestu je susjedna atrakcija Pozdrav Suncu. Ocjena mu je 4,0 i ima "samo" 2641 komentar, a među najnovijim komentatorima su Maria Jose a iz Ovieda u Španjolskoj, koja nije bila zadovoljna jer Pozdrav Suncu nije radio ni sat vremena nakon zalaska. Idući komentator fulvio m iz Senigallie u Italiji je, pak, bio oduševljen i dao ovoj instalaciji čistu peticu, kao i njegov sunarodnjak Fausto S.

image

Zrmanja je među 10 najpopularnijih odredišta

Riva Rafting Centar I D. Maričić

Najbolje plasirana znamenitost izvan samog grada Zadra je Modriča špilja u Modriču, koja je na trećem mjestu. Zanimljivo je da je njena prosječna ocjena čista petica, no vjerojatno zbog puno manjeg broja komentara joj je pripala tek brončana medalja popularnosti. Prikupila je 154 komentara gostiju iz Finske, Kanade, Norveške, Danske, ali i Zagreba koji svi izražavaju svoje divljenje spiljom, a posebno hvale i speleološke vodiče.

Na četvrtom mjestu je plaža Ručica kod Metajne, zapravo izvan administrativnih granica Zadarske županije, no čini se da komentatorima u TripAdvisoru (a turistima pogotovo) to nije poznato. Plaža je prikupila prosječnu ocjenu 4,5 i 247 prikaza među kojima je najviše onih na talijanskom jeziku, a ima ih i na portugalskom, bugarskom, francuskom i korejskom i svi su pretežito oduševljeni ovim mjestom.

Zadovoljni posjetitelji NP Paklenica

Peto mjesto je zauzelo još jedno mjesto iz Ličko-senjske županije, Zrće, koje ima prosječnu ocjenu 4,0 i 827 komentara, od kojih je najsvježiji onaj korisnika Cristopha N koji nije uopće bio zadovoljan, budući da je naručio koktel B 52, no nisu mu ga htjeli napraviti jer da tu "ima previše posla, a kada drugi vide, onda i oni hoće". Nemojte ga onda držati u ponudi, zaključio je ovaj korisnik. Na šestom mjestu je NP Paklenica s prosječnom ocjenom 4,5 i 860 komentara i osvrta.

Sharon iz Las Vegasa posjetila je Paklenicu i ima samo riječi hvale, kako za prirodu, tako i za organizaciju i turističke sadržaje, a posebno su je dojmili Ramići. Kevin iz Hailshama u Velikoj Britaniji također je posjetio Nacionalni park i bio oduševljen onim što je vidio, a komentirao je i da su cijene veoma prihvatljive. Upozorio je i druge goste da je kafić veoma rustikalan i da ne očekuju previše, ali da to još više doprinosi općem dojmu mjesta i savršeno se uklapa.

​Michael iz New Havena u Connecticutu u SAD piše da je posjet NP Paklenica za njega bio vrhunac čitave ture po Hrvatskoj. Također je upozorio druge goste da trebaju ponijeti čvrstu obuću.

TripAdvisor nije bez grešaka

Nitko nije savršen, pa tako ni TripAdvisor. Na stranici Zadarske županije se tako našla i Novalja, ilustrirana fotografijom zadarskog Foruma. Zadar i Biograd na Moru su također dobili neodgovarajuće fotografije kao ilustraciju, pri čemu umjesto Biograda se vidi divlja plaža, a Zadar je ilustriran fotografijom otoka Zlarina. Umjesto Kopnenih vrata stoji fotografija crkve sv. Marije. A tko će im kazati?!

Županijska rang lista

RN40 iz Gummersbacha u Njemačkoj posjetio je Paklenicu na pola dana i svakako se namjerava vratiti za dulji posjet. No ima i prigovor, a to su automobili koji voze sve do ulaza u NP, te predlaže da bi bilo bolje uvesti neki vid javnog prijevoza.

Ostale rangirane županijske znamenitosti su redom: zadarska Kopnena vrata, rijeka Zrmanja, crkva sv. Donata, plaža Šimuni, PP Telašćica, plaža Kolovare, zadarska Riva, plaža Sakarun, Ninska laguna, zvonik zadarske katedrale, katedrala sv. Stošije, Trg 5 bunara, Vinarija Degarra, Muzej iluzija, Forum, Arheološki muzej Zadar, Narodni trg, Supernova Zadar, Tržnica Zadar, otok Iž, plaža Bošana na Pagu, PP Vransko jezero i Muzej antičkoga stakla.

19.08.2024., 10:41h
12. rujan 2024 12:20