Premijer Plenković na svečanosti otvorenjaZvonko Kucelin/hina
StoryEditor
MODERNA INFRASTRUKTURA

Svečano otvorena ‘stara Tehnička škola‘, sada u funkciji Sveučilišta u Zadru

Zgradu Tehničke škole u Zadru posljednja generacija đaka napustila je 2005., a sama zgrada je već 80-ih godina 20. stoljeća devastirana

Premijer Andrej Plenković prisustvovao je u srijedu svečanosti otvorenja obnovljenog objekta stare tehničke škole u Zadru, koji će ubuduće koristiti Sveučilište u Zadru, poručivši da je grad doživio uzlet obnovom stare zgrade u modernu infrastrukturu, čime pokazuje smjer za druge.

- Vlada je izdvojila velika sredstva da se Hrvatska regionalno razvija. Krenuli smo s najvećim gradovima, a sad smo proširili projekte na sve gradove središta županija, s porukom decentralizacije. Cilj je stvoriti preduvjete da se u svim gradovima živi približno istom kvalitetom. To nije moguće sasvim učiniti, ali se ovakvim projektima možemo približiti cilju, rekao je Plenković.

Zgradu Tehničke škole u Zadru posljednja generacija đaka napustila je 2005., a sama zgrada je već 80-ih godina 20. stoljeća devastirana. Zadarska županija је secesijski dio zgrade dala nа korištenje Sveučilištu u Zadru 2007. godine na neodređeno vrijeme i bez naknade u svrhu smještaja sveučilišnih odjela.

image

Zgrada stare Tehničke škole

Zvonko Kucelin/hina

Projekt obnove nosi ime "Sveučilišna znanstveno – nastavna infrastruktura za 21. stoljećе" i predstavlja uklanjanje naknadno dograđenoga ostakljenog ulaznog hola, rekonstrukciju krovišta i krovnih rubnih elemenata, rekonstrukciju i zamjenu vanjske stolarije, kao i sanaciju i obnovu elemenata pročelja zgrade te djelomičnu dogradnju novog ulaznog hola.

- Od proljeća, kad su dignuti skela i zaštitno platno, nije bilo prolaznika koji nije zastao ili usporio hod zadržavajući pogled na objektu koji smo popularno zvali "stara Tehnička škola". Od danas nije ni stara, ni tehnička, niti škola u užem smislu te riječi. To je objekt koji svečano progovara o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, istaknula je rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican. (Hina)

27.09.2023., 15:42h
11. listopad 2024 04:32