Bojan Bogdanic
StoryEditor
drugi dan festivala

Tuna, Sushi & Wine Festival: Samuraji iz „Kill Billa“ odigrali pravu povijesnu bitku uz sto vrsta sushi rolica

Multinacionalni tim kuhara iz restorana Antiquus, njihove kolege iz Burgers & More te sushi majstori Križanović-Bašić iz Cromarisa pripremaju hranu drugog dana desetog Tuna, Sushi & Wine Festivala na Trgu Petra Zoranića. No, zvijezde dana su ipak bili samuraji iz tokijske skupine Katanayaichi Samurai, koji su na festivalskoj bini izveli svoj show – pravu bitku iz srednjovjekovnih japanskih vremena. Ista je to skupina koju ljubitelji filma pamte po rolama iz hit filmova poput Tarantinovog "Kill Billa"

Večeras će se nastaviti u istom ritmu, pojačana nastupom grupe Scifidelity.

U petak je pod festivalskim šatorom gost kuhar Saša Began, chef u vlastitom restoranu Labrax. Began će pripremati krokete od bakalara u panko mrvicama te kanelone s ‘opasnim‘, ali i vrlo ukusnim plavim rakom. Na festivalsku pozornicu na Trgu u petak će izaći grupa Retrodukcija. U petak navečer, u 20 sati u klubu Arsenal počinje središnji događaj festivala - velika gala večera koja je zajednički izazov za više japanskih kuhara i nekolicine poznatih zadarskih chefova. Dvoetažni klub idealan je za istodobno održavanju dvaju gastronomskih programa.

Na katu Arsenala odvijat će se služena večera zbog koje je u Zadar stigao japanski masterchef Akiyuki Nasu sa svojim kuharskim timom. Akinukijev tim, kao i nekoliko japanskih umjetnika, sudjeluje na festivalu nakon što mu je glavna ‘osoba za vezu‘ između Zadra i Japana, Jelena Yamasaki, jedna od začetnica festivala sad već davne 2015. godine, objasnila o kakvom se projektu radi – povezivanju dvije daleke zemlje preko gastronomije i kulture. Nasu je dobro upoznao dalmatinsku kuhinju preko davnog prijateljstva s jednim hrvatskim pomorcem. Upoznali su slučajno u mladosti u Japanu i zauvijek ostali prijatelji. Puno je puta putovao u Hrvatsku i Dalmaciju upoznavajući mediteransku kuhinju. Masterchef Akinuki je sa suprugom Ryoko vlasnik restorana il Gastro Sara u Okinawi, u kojem spaja mediteranske namirnice i tradiciju s japanskom, a jedan poseban programski dio restorana nosi naziv Dalmatia in Okinawa Japan. U ponudi njegova restorana su i probrana hrvatska vina.

image
Bojan Bogdanic
image
Bojan Bogdanic
image
Bojan Bogdanic

Na katu Arsenala masterchef Akinuki će sa svojim kuharima pripremiti večeru za 300 gostiju u pet sljedova u kojima će glavne namirnice biti tuna i brancin, naravni uzgojeni u ovdašnjim uzgajalištima. Iz menija izdvajamo juhu Picasso, koja je izvorni masterchefov recept i koja će biti dekorirana kao platno slavnog slikara. Glavno jelo bit će kombinacija tune marinirane u teriyaki umaku, brancina dimljenog na pari i škampa uz pastu od povrća.

Paralelna gastro priča odvijat će se u parteru Arsenala koji će postati velika banket sala za mnoštvo finger food jela. Japanski chef s hrvatskom adresom, inače processing manager Jadran tune, Nobuhito Okado pripremit će čak 1.540 sushi zalogaja i to one najpoznatije nigiri, hosomaki i uramaki sushije. Chef Okado će usto izvesti i Kaitai Show, atraktivno i ritualno rezanje velike tune.

image
Matija Lipar
image
Dino Stanin

Čak će četvoro zadarskih chefova pripremati svoja jela na stolovima u parteru. Ilirijina chefica Irena Žilić će sa svojom ekipom složiti stol s dalmatinskim ribljim jelima, a ujedno će i koordinirati ovim velikim kulinarskim projektom. Mladi zadarski chef restorana Karma, Bruno Kalmeta pripremit će carpaccio od lignje s ukiseljenim motarom, arancine od sipe punjene aromatiziranim sirom, te gravlax (izvorno nordijsko jelo slično carpacciu) od hame.

Chef Tomislav Karamarko sa stalnim angažmanom u Marikomercu iz svoje će kuhinje iznijeti žličnjake od tune u kremi od celera, mnoštvo kanapea s mariniranim kozicama te košarice od parmezana punjene ribljom salatom. Karamarko i Marikomerc sudjelovat će i u kuharskom programu u subotu i nedjelju pod festivalskim šatorom na Trgu Petra Zoranića. Pripremat će toplu terinu od tune i kozica s bosiljkom.

Poznati zadarski profesor kuharstva i freelance chef Josip Vrsaljko u Arsenalu će pripremati sendvič od orade punjen s moussom od morskog ježinca, kozica i Jakobovih kapica, sashimi od sabljarke s koromačer i narančom te tunu u Escabeche sauru.

10.04.2025., 14:29h
13. travanj 2025 18:11