Donacija medicinske škole Ante kuzmanića zadarLinda Vidović
StoryEditor
"Think Smart, Create Green"

Učenice Medicinske škole redizajniranim tekstilima uljepšale dnevne boravke Doma za starije i nemoćne

Jedan od ciljeva projekta informirati je lokalnu zajednicu o važnosti ponovnog korištenja proizvoda, odnosno njihova recikliranja, redizajna ili prenamjene

Učenice Medicinske škole Ante Kuzmanića donirale su prekrivače i jastučnice Domu za starije i nemoćne Zadar. Ova hvalevrijedna akcija Medicinske škole Ante Kuzmanića pokazuje da dobra djela mogu proizaći iz jednostavnih stvari - reciklirane odjeće koja postaje izvor utjehe i radosti za starije sugrađane.

Već četiri godine za redom Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar sudjeluje u projektu EU – CONEXUS, međunarodnom školskom natjecanju pod nazivom "Think Smart, Create Green". U projektu sudjeluju: Grčka, Litva, Francuska, Španjolska, Hrvatska, Rumunjska, Cipar i Irska. I prošle godine učenice Medicinske škole sudjelovale su u kategoriji od 15 do 18 godina, a tema je bila osmišljavanje škole budućnosti koja će biti samoodrživa. Sve prostorije škole kao i uređaji koji će osiguravati energiju (solarni paneli, vjetrenjače, solarne klupe) prikazali su u programu SketchUp.

image

Donacija medicinske škole

Linda Vidović

Ove godine tema je kružno gospodarstvo (eng. Circular economy) koje koristi ljudima i planetu, a temelji se na okviru 9 R framework čiji je cilj smanjiti otpad, uštedjeti resurse i stvarati nova radna mjesta. Ovaj okvir dobio je ime po 9 aktivnosti koje u engleskom jeziku počinju slovom R. Jedan od ciljeva projekta je informirati lokalnu zajednicu o važnosti ponovnog korištenja proizvoda, odnosno njihova recikliranja, redizajna ili prenamjene.

image

Donacija medicinske škole

Linda Vidović

U okviru projekta provedene su sljedeće aktivnosti: učenici Medicinske škole donijeli su odjeću koju više ne koriste, pregledali su web stranice o načinima redizajniranja tekstila, kontaktirali smo poduzeće Humana nova iz Čakovca koji prikupljaju tekstil i od toga izrađuju nove odjevne predmete, a ujedno pri tomu zapošljavaju osobe s poteškoćama i druge osjetljive kategorije.

image

Donacija medicinske škole

Linda Vidović

- Kontaktirali smo Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, odjel šivača i krojača. Profesorice Nada i Vilma su nam pomogle u izradi prekrivača kojeg čini 35 kvadrata različitih tkanina. Ovim putem im se zahvaljujemo. Također, od prikupljenog tekstila smo, uz pomoć naših mama i baka, izradili i jastučnice. Sve što smo izradili, i prekrivač i jastučnice, odlučili smo donirati Domu za starije i nemoćne i tako uljepšati njihove dnevne boravke u kojima provode slobodno vrijeme, objašnjavaju iz Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar.

image

Donacija medicinske škole

Linda Vidović

U drugoj etapi natjecanja sve aktivnosti će prikazati na jednoj stranici poslovnog modela Business model Canvas te vjeruju da će ostvariti dobre rezultate.

- Tijekom rada s našom mentoricom Gabrijelom Marin naučili smo mnogo toga, stekli smo znanja iz informatike, poduzetništva, građanskog odgoja i održivog razvoja. Također, naši roditelji, bake i djedovi sjetili su se vremena kada se u školi učilo Domaćinstvo i kada se trebala uzeti igla i konac, poručuju učenici Medicinske škole.

image

Donacija medicinske škole

Linda Vidović
17.01.2024., 08:51h
17. svibanj 2024 09:21