<p>Dan šećerne bolesti</p>
Dan šećerne bolestiZadarski Tjednik
StoryEditor
PODIZANJE SVIJESTI

Udruga Cukrići Zadar obilježava Svjetski dan šećerne bolesti

Učenici i profesori Medicinske škole će provoditi mjerenje šećera u krvi i krvnog tlaka zainteresiranima a Hotelijersko, turistička i ugostiteljska škola će predstaviti i ponuditi zdrave slastice

U utorak 14. studenog 2023. g. od 9:00 do 12:00 h na Narodnom Trgu u Zadru, članovi Udruge Cukrići Zadar će, uz pomoć profesora i učenika Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole i Medicinske škole Ante Kuzmanića, obilježiti Svjetski dan šećerne bolesti.

Učenici i profesori Medicinske škole će provoditi mjerenje šećera u krvi i krvnog tlaka zainteresiranima a Hotelijersko, turistička i ugostiteljska škola će predstaviti i ponuditi zdrave slastice. Isto tako, od 11:00 do 12:00 u prostoru Znanstvene knjižnice Zadar i uz veliku podršku djelatnika Znanstvene knjižnice imati ćemo izložbu fotografija pod nazivom Povijest šećerne bolesti još uvijek se piše. Ujedno, uz izložbu fotografija imati ćemo priliku vidjeti i uniforme medicinskih sestara i medicinskih tehničara kroz povijest koje će predstaviti učenici Medicinske škole Ante Kuzmanića.

- Ove godine imamo priliku da javnozdravstvenu akciju mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka "proširimo" i dalje te nas izuzetno veseli i mjerenje šećera u krvi i krvnog tlaka zaposlenicima Grada Zadra od strane studenata i mentora Odjela za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru. S obzirom da smo od samog osnutka Udruge imali veliku podršku i pomoć naših sugrađana, pozivamo svih da prošetaju do Pozdrava Suncu od 18:00 sati gdje će biti i naša poruka zahvalnosti, poručuju iz Udruge.

Tema Svjetskog dana šećerne bolesti 2021. – 2023. jest Dostupnost skrbi osobama sa šećernom bolešću sa sloganom Prepoznajte svoj rizik, saznajte svoj odgovor.

Cilj obilježavanja je osvješćivanje i edukacija javnosti o važnosti ranog otkrivanja dijabetesa tip I i II, važnosti svakodnevne rekreacije i zdravim prehrambenim navikama.

Svjetski dan šećerne bolesti najveća je svjetska kampanja podizanja svijesti o šećernoj bolesti koja skreće pozornost na probleme od velike važnosti za osobe sa šećernom bolešću te šećernu bolest drži u središtu javnosti i politike.

Prema podatcima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je i 2022. godini bilo 388.213 osoba sa šećernom bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 % oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000.

- Dođite, učinite nešto za svoje zdravlje i podržite rad naše Udruge, pozivaju Cukrići.

14.11.2023., 09:06h
03. svibanj 2024 06:24