Zt
StoryEditor
Certifikat od tržnice

Umjesto štetnih pesticida - kopriva!

Mi ne tretiramo naše proizvode pesticidima. Odlučili smo se za zdraviju, ekološku alternativu. Za zaštitu od štetočina koristimo koprivu. Kod kuće imam dvije bačve vode, u koje potopim koprivu, i onda ona odstoji oko 24 sata. Čim to vrijeme prođe, odmah je miješamo s vodom i prskamo naše proizvode

U rano jutro, svakoga dana, na Gradskoj tržnici, Milka Bašić domaćima i fureštima nudi svoje ekološko povrće. OPG Bašić malo je obiteljsko gospodarstvo u Škabrnji, a Milki na plodnoj zemlji pomažu suprug i sin. Od tržnice su dobili i certifikat koji potvrđuje da nude proizvode iz vlastite proizvodnje, s vlastite zemlje.

Od polja do stola za 20 minuta

image
Zt
Što sve proizvodite?

Proizvodimo razno povrće. Trenutno nudimo proizvode poput luka, rajčice, krumpira, krastavca i suhog graha. Što se tiče graha, još ga nismo brali, tako da ćemo ga u ponudi imati tek na jesen.

Gdje se nalazite? Kolika vam je površina obradive zemlje pod proizvodnjom?

Moj sin je nositelj OPG-a, a ja sam članica. Nalazimo se u Škabrnji. Nisam sigurna kolika je površina obradivog zemljišta. To je njiva ovdje, njiva ondje. Stvarno ne mogu procijeniti.

Koliko ste udaljeni od tržnice, odnosno koliko vam vremena treba da od berbe ponudite svoje proizvode krajnjim kupcima?

Navečer beremo, a ujutro donosimo proizvode na tržnicu. Na primjer, sinoć smo brali povrće, i ja sam sad tu, sa svježim proizvodima. Put traje oko 20 minuta.

Kopriva - zdrava varijanta zaštite povrća

Koristite li pesticide u svojoj proizvodnji ili pak koristite neku alternativu koja je bolja za zdravlje i okoliš?

Mi ne tretiramo naše proizvode pesticidima. Odlučili smo se za zdraviju, ekološku alternativu. Za zaštitu od štetočina koristimo koprivu. Kod kuće imam dvije bačve vode, u koje potopim koprivu, i onda ona odstoji oko 24 sata. Čim to vrijeme prođe, odmah je miješamo s vodom i prskamo naše proizvode. Jedna litra koprive ide na deset litara vode. Dakle, riječ je o razrijeđenoj koprivi. S njom prskamo sve naše proizvode. Kada malo duže odstaje, onda je koristimo za gnoj koji unosimo u zemlju. Trenutno imamo tristo litara vode, ali i stajsko gnojivo od domaćih životinja, krava, svinja i kokoši. Gnojivo također izmutimo u vodi, i prskamo. Na taj način tretiramo naše proizvode od štetočina. Moj muž je prošao kroz izobrazbu za održivu uporabu pesticida, ali mi ih ne koristimo. Moj sin je tako odlučio, i mi smo to prihvatili.

Je li dovoljno u radove uključiti samo obitelj ili vam ponekad trebaju i dodatni radnici?

Ne trebaju nam dodatni radnici. Sve radimo moj muž, sin i ja.

Imate li riješen sustav navodnjavanja?

Vodu nam dovoze u cisterni. Zato sad, na primjer, u ponudi nemamo salatu i blitvu. S druge strane, na jesen i proljeće uvijek imamo blitvu, salatu i špinat. To je zato što se špinat sije tek krajem osmog mjeseca, a tada već počinju kiše.

29.07.2024., 18:16h
ana jakeljić
22. studeni 2024 10:38