Glasovanje vijećnikaScreenshot Grad Zadar
StoryEditor
GRADSKO VIJEĆE

Većina skinula sve točke dnevnog reda o proračunu i prostornim planovima!

Većina vijećnika Gradskog vijeća glasovala je za to da se sve točke dnevnog reda o proračunu i urbanističkim planovima skinu s dnevnoga reda današnje sjednice. No, prihvaćen je prijedlog gradonačelnika da se uvrsti u dnevni red točka prijedloga o izmjenama i dopunama prostornog plana.

Tomu je prethodila nervozna rasprava, na rubu svađe, posebice između gradonačelnika Dukića i vijećnika Ante Rubeše i Enia Meštrovića.

Prvi je o dnevnom redu raspravljao Ante Rubeša iz Akcije mladih.

- Bili smo na sastanku u Gradskoj upravi, iznijeli prijedlog da ćemo podržati proračun, ako prije točke dnevnoga reda o proračunu bude točka o Prostornom planu. Ostavili smo vrijeme da se gradonačelnik očituje. I pročelnik Kasap je obećao na sastanku da će se Prostorni plan u svibnju naći na sjednici. Danas smo došli i nema te točke. Gradonačelnik je iznio teze o 400, 500 pa 600 prigovora na Prostorni plan, svih 400 prigovora može jedan službenik riješiti u jedan dan, jer većina prigovora je "daj mi metar da mogu dići kat više", a ovaj plan nije predvidio povećanje uvjeta gradnje. Vidimo sve naše amandmane u proračunu i hvala vam na tome, da, stalo nam je do tih amandmana, i ništa nas ne prijeći da, kad se točka o prostornom planu uobliči, mi ćemo doći i riješiti ovu situaciju s blokadom proračuna. Mi jesmo hrabri, ali nemojte mislite da smo glupi. Tražimo da se skinu sve točke o proračunu, jer nisu ispunjeni svi uvjeti koje je većina tražila i da se maknu sve točke u kojima se spominje prostorni plan, učinit ćemo vam ustupak da ih maknete, pa da ih opet možete staviti na dnevni red kad ispunite naše uvjete, a ne da sad glasamo protiv njih pa ih više neće moći vratiti na dnevni red. Tek tad možemo razgovarati o prostornom planu i proračunu.

Danijel Radeta iz SDP-a je zatim rekao da SDP neće tražiti skidanje točke dnevnog reda o proračunu, s obzirom na to da je postao trivijalna stvar i koristi se u kampanji.

- Ali problem su urbanistički planovi. Od 1. siječnja ove godine na snagu je stupio Pravilnik o prostornom planiranju,  a svi ovi prijedlozi se kose s tim Pravilnikom i tražimo  povlačenje svih točaka u vezi prostornih planova.

Zatim je za govornicu došao gradonačelnik Branko Dukić.

- Gradska uprava i HDZ imaju odgovornost prema svim korisnicima proračuna i ustrajat ćemo da Zadrani konačno dobiju svoj proračun,da konačno dobijemo nove vrtiće, parkove ceste, jer ti novci pripadaju građanima i oni očekuju te novce za boljitak njihovog življenja u ovom gradu. Prihvatili smo redom sve amandmane SDP.a, Nezavisnih i Akcije mladih. Sve ćeš ti to Rubeša poništiti u interesu građana. A evo što je novo u proračunu - osigurana su sredstva za 4 vrtića, povećana sredstva za opremu novorođenčadi, za održavanje športskih objekata, za povećanje plaća u gradskim tvrtkama, projektiranje gradnje novih škola, udrugama s područja zdravstva, socijale i kulture povećana su sredstva, KK Zadar dobiva dodatnih 400 tisuća eura, 850 tisuća eura osigurali smo za uređenje Veslačkog doma, unutra su i sve prioritetne ceste, novo groblje, dječji parkovi i igrališta, uređenje plaže Kolovare. Ovo je proračun koji ne poznaje ucjene, to je proračun svih građana. Na izborima su građani pokazali što misle o vama, Radeta dobio 100 glasova, Enio isto 100, u čije ime blokirate ovaj proračun? Što se tiče prostornog plana, da maknemo te laži i objede, mi smo puno prije vas primijetili ono što vi sad govorite. Do donošenja izmjena prostornog plana važi stari plan, nema nikakve kaubojštine, to neće proći. Enio, sad ti je valjda konačno jasno zašto se ne može zaustaviti izdavanje dokumenata o gradnji. Jasno blokirate proračun punih 6 mjeseci, zaustavljate razvojne procese, izgradnju parkova, igrališta, groblja bazena, žrtvujete korisnike proračuna. Ovdje sad odlučujete o svim građanima Zadra, a ne kako naći izgovor, došao sam da vidim na koji način ćeš potkopati sve ono što si rekao. Gradski proračun ne čeka nikoga, pa ni prostorni plan. on je životan.

Nakon toga se uključio vijećnik Enio Meštrović.

- Smišno mi je da opet pričamo o istim stvarima, mi smo rekli da je jedini uvjet da podržimo proračun da se donesu novi uvjeti gradnje, onda ćemo opteretiti proračun dok se grad ne zaštiti u prostornom planu. Vi ste na proračunu jasno rekli da naša dva amandmana ne možete podržati jer su nezakoniti, a onda ste potvrdili te amandmane, za koje ste rekli da ih ne možete provesti, zašto ste to učinili, zašto niste doveli do raspuštanja Vijeća i zgazili nas na izborima, što niste to srušili, vi blokirate proračun, zašto to niste napravili? Prostorni pan je pogodovanje krupnom kapitalu. Sad napravite prostorni plan kako mi hoćemo. I mi smo izabrani od naroda i donosimo odluke u Vijeću koje vi morate provodit u stvarnom životu, vi gledate na proračun kao svoj i ništa vam nije prihvatljivo što nije od vas.

Gradonačelnik Dukić je replicirao Meštroviću.

 - Nemate pojma o tom planu, niste dali nijednu primjedbu, a javni uvid je trajao dva mjeseca, Rubeša je dao.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić zaustavio je prepirku između gradonačelnika i vijećnika i dao na glasovanje skidanje predloženih točaka. Zatim je uslijedila stanka.

image

Glasovanje vijećnika

Screenshot Grad Zadar
26.06.2024., 10:11h
29. rujan 2024 00:50