Rade ŠerbedžijaMešinović Photo
StoryEditor
RADE ŠERBEDŽIJA

Vinograd u napuštenom prostoru je inicijativa života

Često idem raditi u vinograd, vozim traktor, orezujem, plijevim i uživam u tome. A od svih Burnum vina najdraže mi je crno Cuvée vino, a iako sam ranije izbjegavao šampanjac, pjenušac od Babića je fantastičan, kaže Rade Šerbedžija

U ugodnom ambijentu hotela Almayer, uz otvorenu vatru i glazbu degustirali smo ponuđena vina Poljoprivredne zadruge “Vrbničko selo” na kojem su prisustvovali gospodin Nikola Damjanić i Rade Šerbedžija koji su i pokrenuli ovaj projekt, a koji su svoje prijatelje i uzvanike pozvali na neformalno druženje i uživanje u kapljici vina Burnum uz pjesmu.

Vina vrbničke zadruge su upravo s tom idejom i nastala, da povezuju ljude i pozivaju na druženje. Uz čašu njihovog pjenušca spravljenog od sorte Babić koji je zadivljujuće lepršav, ugodno aromatičan te ostavlja pun okus, zamolili smo našeg velikog glumca Radu Šerbedžiju da nam kratko ispriča odakle je ta ideja potekla.

Želja za druženjem

Gospodine Šerbedžija, kako ste se, uz sve svoje obveze, upustili još i u proizvodnju grožđa i vina?

- Poljoprivredna zadruga “Vrbničko selo” osnovana je zbog želje za druženjem i oživljavanjem prelijepog, ali napuštenog kraja Šibensko-kninske županije. Bila je to ideja moga prijatelja Nikole Damjanića, ja ga podržavam u tome. Imam osobno iskustvo Like koja je također napuštena i tužna. Velika je stvar pokrenuti inicijativu života, što vinograd i jest, kao i bademi, zapravo bilo koja aktivnost, pa i otvaranje novog kafića, bilo čega u napuštenom prostoru koji nudi novi početak.

Kako ste krenuli s tom idejom?

- Na mjestu današnjeg vinograda ranije je bio kamenjar, riječ je o napuštenom prostoru. Bagerima se raskrčio i očistio teren, a kamenje se samljelo i raširilo po površini vinograda te smo uz potporu struke podigli vinograd. Puno su nam svojim znanjem i iskustvom pomagali Slovenci iz vinarije Goriška brda koji su odabrali sorte.

Sada imamo potporu vinarije Tikveš i mog prijatelja Svete Janeckog, to je najjača vinarija na ovim prostorima. Dolaze i pomažu nam da napravimo što bolja vina, imamo plan da i naše vino bude jednako dobro kao i njihovo.

Uz njihovu pomoć sada obavljamo sve što treba u vinogradu i podrumu, a Sveto nam je doveo mlade, fantastične enologe koji su se obučavali i na prestižnoj vinskoj akademiju u Bordeauxu i koji svoje znanje primjenjuju u našem podrumu.

image

Kušaonica u vinariji Burnum na Vrbniku

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Prva loza u prvom redu

Na kojoj se površini prostire vinograd i što Vam je ostalo u sjećanju iz tih prvih početaka?

- Površina vinograda prostire se na šest ha, a prvu lozu u prvom redu zasadio sam ja. Bilo je divno, započeli smo novi život, na otvaranju vinograda jedna me novinarka pitala zašto je prvi red moj, jer u našem vinogradu svaki red ima svog vlasnika. Kazala mi je da će mi tu djeca krasti grožđe. Odgovorio sam da nitko ne bi bio sretniji od mene kad bi djeca u Kninu preskakala ogradu i brala grožđe, stavljala u njedra i trčala po Kninu.

Danas je vinograd star preko deset godina i sad je u svojoj punoj snazi pa su njegovi vlasnici ponosni na proizvedena vina i to bijelo Cuvée vino i crno Cuvée vino te pjenušac od Babića.

Za kraj smo se našalili pa smo Šerbedžiju upitali uživa li samo u kapljicama svog vina ili u tim kapljicama ima i njegovog angažmana?

- Često idem raditi u vinograd, vozim traktor, orezujem, plijevim i uživam u tome. A od svih Burnum vina najdraže mi je crno Cuvée vino, a iako sam ranije izbjegavao šampanjac, pjenušac od Babića je fantastičan.

10.02.2024., 09:58h
07. svibanj 2024 06:08