Velimir Brkić
StoryEditor
"3. DOB"

Za ljude treće dobi zanimljiva, poučna i zabavna jesen i zima

Kao moderna, proeuropska Udruga "3. Dob" odbacit ćemo sve dosadašnje zastarjele, stereotipne načine djelovanja, koje prakticiraju postojeće udruge umirovljenika, kaže Marko Mijić

U Zadru je osnovana nova Udruga umirovljenika "3. Dob" koja se po svom Programu rada razlikuje od svih ostalih udruga u gradu Zadru i Zadarskoj županiji. Prema riječima predsjednika Udruge Marka Mijića, mag.turist.komunikologa, cilj Udruge je sadržajno i svrsishodno organiziranje slobodnog vremena umirovljenika i svih ostalih pripadnika 3. Dobi.

- Prvenstveno radi ostvarivanja njihovog boljeg materijalnog i društvenog položaja, ostvarivanja povezanosti s drugim udrugama i maticama umirovljenika, organima državne uprave, sindikalnim i drugim ustanovama, koji se svojim programima zalažu za rješavanje pitanja značajnih za život i rad umirovljenika, kazao je Mijić.

Slijede predavanja iz zdravstvenih disciplina

Kao moderna, proeuropska Udruga "3. Dob" će, kaže on, odbaciti sve dosadašnje zastarjele, stereotipne načine djelovanja, koje prakticiraju postojeće Udruge umirovljenika u gradu Zadru, te će napraviti dodatni iskorak u kreiranju slobodnog vremena i poboljšanju njihova socio-ekonomskog i svakog drugog statusa kroz kvalitetne programe rada.

- Među njima ističem predavanja iz raznih znanstvenih disciplina - informatike i financijskog poslovanja, sociologije, pedagogije, psihologije, medicine, prava, stranih jezika i sl., naglasio je Mijić.

U konferencijskoj dvorani Pomorske škole već je održano predavanje na temu "Uzroci i posljedice depresije kod starijih osoba". Predavač je bila klinička psihologinja Lucijana Rupić Krstić, a moderator Igor Jelenić Toto.

- Slijedeće predavanje je planirano za 25. listopada 2024., na temu "Logoterapija i njena primjena kod kožnih i drugih kronićkih bolesti koje će se s početkom u 17 sati održati također u konferencijskoj dvorani Pomorske škole u Zadru, najavio je Mijić.

Predavanje će održati Zadranin Slobodan Vujasinović, dr.med.,spec. za kožne i spolne bolesti, i logoterapeut sa Medical Group Fabjan iz Celja, koji svoju znanstvenu karijeru godinama gradi u Sloveniji, temeljit je Mijić.

Najavljena su i slijedeća predavanja: "Primjena informatike", "Anksioznost i stres kod starije dobi" "Zdravo starenje", "Uzdržavanje i nasljedstvo" i sl.

Zabavne večeri, putovanja, kreativne radionice i izložbe

- Važno je napomenuti da osim umirovljenika članovi Udruge mogu postati i oni koji to nisu, a koji na svojim leđima osjećaju treću životnu dob, njihovi prijatelji, poznanici i rodbina, željni da na jedan svrsishodan način kreiraju svoje slobodno vrijeme. Bez obzira na mjesto stanovanja, pozvao je Mijić.

- Osim navedenog umirovljenike zanimaju zabavne večeri, putovanja, kreativne radionice i izložbe, poetske večeri, koje ćemo nastojati organizirati u najatraktivnijim prostorima našeg grada, da nas svi vide i za nas čuju. U svakom slučaju očekuje nas zanimljiva i zabavna jesen i zima, a kad se realiziraju predviđeni programi, na osnovu viđenog i doživljenog naši članovi će biti najbolji promotori naše Udruge za nova učlanjenja, zaključio je Marko Mijić.

20.10.2024., 11:22h
22. listopad 2024 03:29