<p>Silba u britanskom Mirror-u</p>
Silba u britanskom Mirror-uGetty Images
StoryEditor
MINISTARSTVO PRELOMILO

Zabranjen rad Turističkoj zajednici na otoku Silbi

Ministarstvo turizma i sporta još 6. kolovoza je donijelo rješenje o zabrani djelovanja Turističke zajednice mjesta Silba i proslijedilo ga Gradu Zadru

U rješenju Ministarstva turizma, među ostalim stoji, da je nadzorom nad ovom Turističkom zajednicom utvrđeno kako su rashodi za plaće iznosili 113,25% u odnosu na ukupne prihode turističke zajednice. Naime, člankom 59. stavak 5. Zakona jasno određuje da troškovi za plaće djelatnika zaposlenih u turističkoj zajednici ne smiju prelaziti 40% ukupnih prihoda turističke zajednice.

Saga o problemima na otoku Silbi, o kojem je u superlativima pisao britanski Mirror, počela je još početkom godine. Naime, potkraj veljače je bivša direktorica Natasha Kadin brisana iz upisnika kao osoba ovlaštena za zastupanje TZ Silba, a 29. siječnja 2024. Ministarstvo turizma i sporta izvršilo je upis predsjednika Turističkog vijeća mjesta Silba Marina Jurića kao ovlaštene osobe za zastupanje TZ Silba s danom 21. veljače 2024. godine, do izbora direktora turističke zajednice, a najduže šest mjeseci,sukladno čl.22 st 5 Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma. Međutim, Jurić je 11.ožujka 2024. godine podnio ostavku na dužnost predsjednika Turističke zajednice Silba, te je s 12.ožujkom 2024. godine razriješen, piše u pojašnjenju koje smo zatražili od Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka Grada Zadra. Iz Upravnog odjela tvrde da je, nakon otkaza i ostavki, Ministarstvo turizma o svemu pravovremeno obaviješteno, pa je, zbog svega navedenog,započelo nadzor nad ovom turističkom zajednicom.

Člankom 66. stavkom 1. i 2. Zakona propisano je da će Ministarstvo donijeti rješenje o zabrani djelovanja turističke zajednice, ako turistička zajednica u propisanim rokovima ne izabere direktora te ukoliko turistička zajednica ne postupi sukladno obveznim uputama koje u obavljanju nadzora naloži Ministarstvo.

I dok su se obavljali nadzori i donosila rješenja, nitko od nadležnih se valjda nije sjetio da je glavna turistička sezona već odavno u punom jeku. Na Silbi ove sezone ima oko 6 tisuća turista, koji su smješteni u privatnom smještaju. Tamošnji iznajmljivači su očajni, jer, kažu, nemaju kome prijaviti svoje goste i platiti boravišnu pristojbu, pa, nažalost, ne svojom voljom, krše zakon. Nadalje, oni koji su pred sezonu tek registrirali nove turističke objekte, nemaju ih kome prijaviti, jer prijavu obavlja Turistička zajednica, pa zapravo, zbog odugovlačenja nadležnih, svi rade "na crno". Kad se uzme u obzir broj gostiju i broj smještajnih jedinica, nije teško zbrojiti koliko su novca izgubile lokalna i regionalna Turistička zajednica i HTZ.

 

21.08.2024., 13:42h
12. rujan 2024 06:53