Zadar posljednjih godina intenzivno razvija gastronomsku i kulturnu ponudu, ali s dolaskom hladnijih mjeseci, gradski centar često usporava svoj ritam, a turistička sezona lagano jenjava. Upravo tu prazninu želi popuniti novi projekt “Pijat na Pijaci”, koji će od 18. listopada, do 22. studenog, svakog subotnjeg dana od 11 do 17 sati, oživjeti Zadar i ponuditi građanima i posjetiteljima jedinstvenu kombinaciju okusa, mirisa i gradskog šušura.
Koncept i ideja
“Pijat na Pijaci” projekt je koji njeguje lokalno, održivo i zajedničko. Mjesto je gdje se susreću tradicija, gastronomija i urbana energija. Manifestacija se u studenome održava u tri termina: 8., 15. i 22. studenog. Ovaj projekt zamišljen je kao jesenska gastro manifestacija koja Pijacu u središtu grada pretvara u živu scenu lokalne gastronomije, okupljajući chefove, male proizvođače, OPG-ove, vinare, kreativce ali i posjetitelje svih uzrasta kroz tematske radionice i kulinarske demonstracije. Cilj je oživjeti gradsku scenu izvan sezone i stvoriti novu prepoznatljivu tradiciju u Zadru.
- Želimo da prvenstveno Zadrani ponovno osjete Pijacu kao središnje gradsko mjesto, da se ondje susreću, razgovaraju i druže, a sve to u malo drugačijem ruhu okusa, mirisa i emocija Pijata na Pijaci. Ovo je ujedno i odlično mjesto za sve turiste u gradu i regiji, kako bi imali potpuni doživljaj destinacije na jednom mjestu. “Pijat na Pijaci” nije samo gastro događaj, već i platforma koja potiče razvoj lokalne gastro scene i povratak duhu grada, poručuju organizatori iz Adriatic Eventure DMC-a.
Edukacija i inovacija u fokusu
Osim što “Pijat na Pijaci” povezuje lokalne proizvođače s posjetiteljima, posebna pažnja posvećena je edukaciji i inovaciji. Posjetitelji će moći sudjelovati u raznovrsnim radionicama za djecu i odrasle, od kulinarskih demonstracija do upoznavanja s lokalnim namirnicama i tradicijom. Među izlagačima su i vinari, što posjetiteljima omogućuje degustaciju vina domaće proizvodnje, a kroz predavanja i interaktivne prezentacije mogu saznati više o autohtonim sortama i osnovama pravilnog sparivanja hrane i vina. Ova manifestacija nudi znatno više od same gastronomije jer Pijaca postaje prostor učenja, otkrivanja i razmjene iskustava.
Udruga Re‑Kreativci unijela umjetnost u subotnje druženje
Najzanimljiviji trenuci ovakvih manifestacija često su upravo oni maštoviti i kreativni kada posjetitelji imaju priliku sami sudjelovati i stvarati. Jedna od takvih aktivnosti bila je radionica udruge Re‑kreativci koja je subotu, 8. studenoga, pretvorila u pravu malu umjetničku oazu na Zadarskoj Pijaci pa su se od 11:30 do 13:30, posjetitelji svih uzrasta okupljali oko stolova pripremljenih za oslikavanje keramičkih tanjura. Sudjelovanje na radionici iznosilo je 25 eura po osobi, a cijena je uključivala sve materijale i stručnu poduku članova udruge.,, Na radionici oslikavanja keramičkih tanjura svatko stvara svoj jedinstveni dizajn-tanjur koji će učiniti svaki obrok posebnim.
- Radimo s posebnim bojama za keramiku koje se peku u običnoj pećnici, kako bi tanjur bio ne samo dekorativan, već i siguran za posluživanje hrane. Dok izlagači predstavljaju svoja domaća jela i okuse tradicije, mi bojamo i kistovima unosimo dašak kreativnosti u svijet gastronomije’, poručuju organizatori udruge i dodaju kako je prošle subote nastalo pregršt maštovitih i šarenih kreacija te malih umjetničkih priča na tanjurima.
Na kraju radionice, svatko je ponio kući svoj tanjur kao uspomenu i podsjetnik na subotnje druženje, čime možemo potvrditi da je “Pijat na Pijaci” ostvario svoj cilj - onaj stvaranja, učenja, zajedništva te oživljavanja srca grada i izvan sezone.