<p>Domagoj Orlić, Željko Čulina i Šime Erlić</p>
Domagoj Orlić, Željko Čulina i Šime ErlićOb Zadar
StoryEditor
Višemilijunska investicija

Zadarska Interna, Ginekologija i Pedijatrija zasjat će u novom ruhu

Općoj bolnici Zadar odobreni su ukupni prihvatljivi izdaci u iznosu od 7.109.775,35 €, dok je iznos ukupnih bespovratnih sredstava 5.689.005,28 €

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić, donio je lijepe vijesti u Opću bolnicu Zadar – zahvaljujući europskom novcu u novom ruhu zasjat će zgrade Interne, Ginekologije i Pedijatrije.

Projekt koji se odnosi na energetsku obnovu ove tri zgrade prijavljen je u svibnju 2023.godine na Poziv na dostavu projektnih prijedloga "Energetska obnova zgrada javnog sektora", a zeleno je svjetlo stiglo danas. Projekt je težak 7.444.653,94 €. Općoj bolnici Zadar odobreni su ukupni prihvatljivi izdaci u iznosu od 7.109.775,35 €, dok je iznos ukupnih bespovratnih sredstava 5.689.005,28 €.

Na prigodnoj je svečanosti ovu izrazito vrijednu Odluku o financiranju za projekt energetske obnove ravnatelju OB Zadar, dr.Željku Čulini uručio Domagoj Orlić, državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Zgrade Interne medicine, Ginekologije i Pedijatrije doživjet će tako u naredne dvije godine, koliko je predviđeno trajanje projekta, pravu renesansu. Višemilijunska financijska injekcija osigurat će:

– povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, krovova, stropova, podova te zidova,

– zamjenu vanjske stolarije,

– postavljanje fotonaponske elektrane na sve 3 zgrade,

– ugradnju visokoučinkovite dizalice topline zrak/voda za potrebe grijanja i hlađenja,

– uvođenje sustava za daljinsko očitanje potrošnje energenata i vode te spajanje na ISGE sustav,

– zamjenu postojeće unutarnje rasvjete novom, energetski učinkovitom rasvjetom, na bazi LED tehnologije.

Ovaj projekt uključuje provedbu mjera energetske učinkovitosti s ciljem ostvarenja ušteda od 51,30% na potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje, 63,01% na primarnoj energiji te ušteda od 67,16% na godišnjoj emisiji CO2. Ciljne skupine su zdravstveni djelatnici i pacijenti.

Važno je naglasiti i kako je izrada projektno-tehničke dokumentacije, potrebne za prijavu projekta, financirana putem ELENA Grand programa koji je provodio HBOR u suradnji sa EIBOM te je financirana u 100% iznosu.

Svjedoci smo kako EU fondovi posljednjih godina mijenjaju vizuru cijele Hrvatske, pa su tako oblikovali i razvoj zadarskog kraja. Dominantnu ulogu tu ima i OB Zadar koja se prometnula u predvodnicu u korištenju europskih sredstava, kada je riječ o bolnicama. Podsjetimo samo kako je koncem 2023. godine priveden kraju projekt "Izgradnja i opremanje dnevnih bolnica Odjela za pulmologiju, onkologiju, infektologiju i dermatologiju Opće bolnice Zadar te adaptacija i opremanje dnevne bolnice Službe za kirurgiju". Za njegovu je uspješnu realizaciju iz fondova EU povučeno 6.635.956,60 €.

15.04.2024., 09:19h
29. travanj 2024 10:48