Nedovršeni radovi u ulici Put crvene kućeZadarski Tjednik
StoryEditor
AGLOMERACIJA ZADAR-PETRČANE

Zadrani se rješavaju prašine i buke do svibnja 2025.?

Cjelina grad Zadar je u poodmakloj fazi, s nešto više od 80 % realizacije, projekt je u završnici gradnje, a nadzorni inženjer predviđa završetak radova do svibnja 2025. Radovi na projektima u okolici križanja Žmirići ili radovi koji imaju tehničke poveznice sa Žmirićima, direktno su vezane na dinamiku radova u samom križanju

Nakon dugotrajnih radova, zbog projekta Aglomeracija Zadar-Petrčane, koji su obilježili zadarsku svakodnevicu, kraj neugodnosti za stanare pojedinih kvartova konačno se nazire. Već mjesecima im je put do domova, škola i radnih mjesta prepun izazova - gužva, prašina, buka i neasfaltirane ulice stvarale su neugodnosti koje su građani sve teže podnosili.

- Cjelina grad Zadar je u poodmakloj fazi, s nešto više od 80 % realizacije, projekt je u završnici gradnje, a nadzorni inženjer predviđa završetak radova do svibnja 2025. Radovi na projektima u okolici križanja Žmirići ili radovi koji imaju tehničke poveznice sa Žmirićima, direktno su vezane na dinamiku radova u samom križanju. Nastavno na to, 16. rujna otvaramo radove na Putu Nina, gdje se radi povećanje profila cijevi, neophodno za prihvat novih količina otpadnih voda iz smjera Borika i Dikla te Petrčana i Kožina, ističe direktor Odvodnje d.o.o. Ante Josip Šikić, te dodaje kako su radovi tempirani tako da minimalno ometaju turističku sezonu, ali i iz sigurnosnih razloga, zbog velike cirkulacije ljudi i turista preko gradilišta.

- Čitavo susjedstvo je u posljednje tri godine jedno veliko gradilište. Kraj radova na pojedinim ulicama u kvartu je planiran za kraj listopada ove godine, rekao nam Davora Strika, predsjednik Mjesnog odbora Crvene kuće. Iz Odvodnje saznajemo da su nesređeni imovinsko-pravni odnosi dodatno usporili završetak radova u navedenom kvartu.

Na radovima Aglomeracije na području grada Zadra angažirane su domaće, ali i strane tvrtke, austrijski Strabag, Euro projekt d.o.o., Nicro d.o.o. te njemački Ludwig Pfeiffer.

U Njemačkoj stečaj, u Hrvatskoj ‘osnuj me, prodaj me’

Iz pojedinih izvora saznajemo kako je njemačka tvrtka Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tiefbau GmbH & Co. KG., angažirana na radovima u pojedinim dijelovima grada, u veljači 2022. u Njemačkoj otvorila stečaj. U Hrvatskoj je otvorila tvrtku Ludwig Pfeiffer Adria GmbH, na koju je prenesena sva hrvatska imovina matične tvrtke u stečaju. Zanimljivo je da je sjedište te nove Pfeifferove tvrtke u Hrvatskoj bilo u Splitu, na adresi na kojoj se na Google Street Viewu vidi obična obiteljska kuća bez ikakvih vidljivih oznaka korporativnog sjedišta, što je i adresa njezinog ovlaštenog zastupnika Josipa Križanca. Svi pokušaji da na bilo koji javno dostupni broj telefona kontaktiramo Josipa Križanca nisu uspjeli. Možda zato jer je ta novoosnovana tvrtka, koju je iz Splita vodio Križanec, u srpnju 2024. prodala svoju imovinu hrvatskom konzorciju AMM d.o.o. i Vodoprivredi Vinkovci d.d..

- Taj proces je uključivao temeljitu pravnu i financijsku reviziju te koordinaciju s hrvatskim zakonodavstvom i nadležnim institucijama, kako bi se osigurao kontinuitet i dovršetak ključnih projekata, što i nije bio nikakav problem, jer su novi vlasnici AMM d.o.o. i Vodoprivreda Vinkovci d.d. na sebe preuzeli sve postojeće obaveze tvrtke Ludwig Pfeiffer Adria. Nadalje, u ugovoru između naručitelja, Grada Zadra i Odvodnje d.o.o. s izvođačem radova postoje odredbe koje reguliraju pitanje kašnjenja radova, a naručitelj posjeduje i važeća jamstva za uredno izvršenje ugovornih obveza izvođača iz kojih se može naplatiti u slučaju kršenja ugovornih odredbi, komentirao je direktor Odvodnje Šikić.

Provjeravaju li se detaljno tvrtke koje od Grada dobivaju milijunske poslove?

Daljnje istraživanje otkrilo je da tvrtka Ludwig Pfeiffer, prema podacima iz sudskog registra, u svojoj bilanci dobiti i gubitka na dan 31.12.2021. godine navodi poslovanje primarno u zemljama koje se smatraju trećim svijetom, poput Somalilanda, Nikaragve, Senegala, Tadžikistana, Moldavije i Mongolije. S obzirom na to, postavili smo pitanje o svijesti naručitelja radova o potencijalnom stečaju njemačke matične tvrtke pri odabiru izvođača te zašto je za izvođača odabrana tvrtka koja navodi da posluje primarno u zemljama trećeg svijeta?

- Odabir izvođača je izvršen prije proglašenja stečaja te, prema dostupnim informacijama, nije bilo saznanja o potencijalnoj financijskoj nestabilnosti izabranog izvođača. Postupak javne nabave i evaluacija pristiglih ponuda rezultirali su odabirom najpovoljnije valjane ponude, odgovorio je Šikić.

I onda opet dolazimo do one čuvene dvojbe je li najpovoljnija valjana ponuda i najbolja ponuda, ali to je tema o Zakonu o javnoj nabavi. Ono što je u ovom trenutku dobro, barem prema najavama, jest to da je projekt, unatoč početnim poteškoćama i stečaju njemačke tvrtke, na dobrom putu ka uspješnom završetku u pojedinim kvartovima, što će za dio Zadrana značiti da više neće trpjeti buku i prašinu i uništavati vozila na neasfaltiranim ulicama.

image

Split, Markov put 65, sjedište Ludwig Pfeiffer Adria

Google Street View
image

Detalj iz Bilance dobiti i gubitka tvrtke Ludwig Pfeiffer

Sudski registar
22.09.2024., 12:17h
Zrinka burazer
24. rujan 2024 06:01