<p>vedrana mišković (lijevo), renata bek (desno)</p>
vedrana mišković (lijevo), renata bek (desno)Screenshot Novatv/hina/z.kucelin
StoryEditor
REAKCIJA NA SMJENU

Zašto je smijenjena Renata Bek?

Stižu reakcije na jučerašnju vijest o smjeni ravnateljice zadarskoga Doma zdravlja Renate Bek. Vedrana Mišković vijećnica Županijske skupštine i v.d. predsjednice SDP-a Zadarske županije poslala je priopćenje koje prenosimo u cijelosti

Renata Bek nije smijenjena zato što nije izvršavala programe rada ni zato što je proizvela nekontrolirane gubitke Doma zdravlja a nije sigurno niti zato što je nemarno obavljala dužnost. Da su to razlozi, bila bi smijenjena već odavno.

Bila bi smijenjena 2008. g. kada su mnogi radnici Doma zdravlja podnijeli tužbe zbog neplaćanja dodatka na hitne intervencije a Renata Bek kritizirana zbog lošeg upravljanja ustanovom, uključujući nedostatak medicinske opreme i uniformi. Nedugo nakon toga postala je ravnateljica po drugi put.

Bila bi smijenjena 2016. g. kada je Dom zdravlja platio kaznu od 125.000 kn zbog nepravilnosti (muljanja) u javnoj nabavi sanitetskih vozila. Županija je tada poslala reviziju koja je utvrdila da je odgovorna isključivo ravnateljica Bek. Nedugo nakon toga dobila je novi mandat na čelu Doma zdravlja, četvrti u nizu.

Bila bi smijenjena i zato što je zbog načina na koji (ni)je rješavala kadrovske probleme više tisuća žena u Zadru ostalo bez ginekologa a mnoštvo djece nije se moglo upisati kod pedijatra. Mnoga su mjesta, ne samo na otocima ostala bez liječnika obiteljske medicine. I to traje već godinama, ništa od ovoga nisu problemi nastali preko noći.

Pitali smo hoće li ravnateljica biti smijenjena kada Dom zdravlja zbog duga dobavljaču nije mogao ispostavljati račune i tko stoji iza nje, ako neće. Odgovoreno nam je da iza nje stoji njezin rad. Ništa od ovoga onima koje se pita nije bio razlog za smjenu Renate Bek, i tako dvadeset godina.

Što se promijenilo danas, kako to da su svi odjednom otvorili oči? To je pravo pitanje za pročelnika Kolegu i predsjednika Upravnog vijeća. Ne sumnjam da ćemo dobiti odgovor, a otprilike nam je jasno i kakav.

Proces preseljenja pedijatrijskih i ginekoloških ordinacija u zgradu Poliklinike traje već gotovo tri godine. Za adaptaciju je utrošeno preko 650.000 Eura jer, kao što je poznato, ordinacije u nedavno završenoj Poliklinici nisu zadovoljavale minimalne tehničke uvjete. Kao da je trebalo prenamijeniti pekarnice ili kafiće u ordinacije a ne ih smjestiti u namjenski izgrađene prostore. Ni nakon tih potrošenih 650.000 Eura inspekcija Ministarstva zdravstva nije im dala dozvolu za rad. Za to sigurno nije kriva samo Renata Bek.

U sjeni HDZ-ovih dvorskih igrica, sustav javne primarne zdravstvene zaštite raspada se pred našim očima. Renata Bek je loš produkt HDZ-ovog sustava upravljanja i njenim odlaskom neće se suštinski promijeniti ništa.

Vedrana Mišković

vijećnica Županijske skupštine i v.d. predsjednice SDP-a Zadarske županije

22.10.2024., 10:58h
22. listopad 2024 10:59