Linda Vidović
StoryEditor
Rastu turističke brojke

Zašto je Zadar zaslužio pohvale turističkih vlasti Hrvatske

Iva Bencun: Osim pohvale na rekordima značajnije su i učestale pohvale gostiju

Zadar je doživIo veliku pohvalu na javnoj sceni prethodnog tjedna kada su zbrojeni dosadašnji turistički rezultati, a on s 24% rasta, nadmašio sve destinacije u zemlji i time priskrbio pažnju i pohvalu turizmu cjelokupne županije.

Zadarski predsezonski prolaz

Zadar je za prvih pet mjeseci s takvim rastom bio sedmo najpopularnije odredište u zemlji s 453.189 noćenja i 171.189 registriranih gostiju.

Domaćima je bio treći najmiliji nakon Zagreba i Rovinja, pa su ovdje njih 44.131 ostvarili 89.069 noćenja dok su strani gosti kojima je bio sedmo odredište ovdje imali pet i pol puta više odnosno 364.120 noćenja, a došlo ih je 127.058. I sa znamo već kakvim odnosnom hotelskih kapaciteta spram apartmanima i sl. imao je Zadar ipak osmo mjesto među hotelskim odredištima sa 199.388 takvih noćenja, dakle gotovo pola, jer znamo da je predsezona vrijeme hotelskog turizma. Pa se nadati da ćemo s gradnjama u tijeku, a i nekim obećanima koje baš i ne napreduju u tom djelu malo ojačati u korist približavanja cjelogodišnjem turizmu umjesto “kratkoročnom najmu”. Zadar je bio četvrto odredište u zemlji u onom što statističari navode kao “obiteljski smještaj” (makar on to mahom nije) sa gotvo 140.000 takvih noćenja, mahom u apartmanima za najam. No da se na zavaravamo oko tog što se s apartmanima događa drugdje recimo da je naš tradicionalno najhotelskiji uz to i “najzvjezdičastiji” turistički prvak Dubrovnik u ovoj kategoriji prvak države s preko 310 tisuća takvih noćenja. Kad su u pitanju tzv. nekomercijalna noćenja Zadar je tu osmi u zemlji a brojke nisu “strašne” odnosno 15-tak je tisuča tajvih vikendaških noćenja.

Naravno da je to donio svibanj, koji je svima bio dobar kao dobar dan pa je Zadar u njemu imao pola posla odnosno gotovo 220 tisuća noćenja, bio sedmo odredište u zemlji domaćima peto stranima sedmo itd., no osvrnuti se na travanj koji je Hrvatskoj (očekviano) donio 10% manji promet a Zadru - rast! U tom je negativnom travnju ovdje bilo 50.851 gostiju i ostvarilo 130.800 noćenja pa je Zadar tada izbio na nikad prethodno uzeto 5. mjesto među desetinacijama u Hrvatskoj, domaćima kao treće najmilije odredište a strancima peto.

image
ZT arhiva/Bojan Bogdanić

Aviolinije se otvaraju zbog interesa gostiju za Zadar

- Treba reći da smo to postigli prvenstveno zahvaljujući avionskim linijama. No, naravno, niti kompanije voze niti uvode linije bez veze, te samo uvođenje linija znači da postoji interes za Zadar. Naravo da je vijest pozitivna za nas jer nastojimo izbalansirati, ako ne isti obim posla cijele godine, onda barem što dulje u godini. To je jedina opcija za kvalitetan turizam, konačno i opcija za platiti ljudima koji rade pristojne plaće, jer se to s radom od dva - tri mjeseca ne može. Dakle, za sad je sve pozitivno, a takve su nam i reakcije gostiju, ističe direktorica TZ grada Zadra Iva Bencun.

Posebno je ugodno iznenađenje travanj u kojem je u zemlji očekivano, zbog “padanja” Uskrsa, zabilježen minus od oko 10 posto, a ovdje je donio rast?

- Dobro, imali smo tada i Tuna, Sushi&Wine festival ali i spomenute zračne veze već su tad bile intenzivirane. Činjenica je da Zadar postaje sve interesantniji i da nas sve više gostiju “otkriva”, a i mediji ga nude kao alternativu nekim ovdašnjim odredištima i razvikanim desetinacijama. Tu se uvijek našalimo pa kažemo dokle ćemo mi biti “hidden gems” odnosno “secret spots”, kada nas neki promotori “otkrivaju” kao dobru alternativu. Istina je i da imamo cijene kakve imamo, prilično visoke, ali smo u odnosu na Dubrovnik, Hvar, Split, povoljniji. Poklapa nam se više stvari, a generalno, ponuda Zadra nije samo Zadar već i okruženje, jer smo centralna točka iz koje je se širi ponuda unutar same Zadarske županije, pa do susjednih, s paletom nacionalnih parkova i parkova prirode, povijesnih gradova, agro i ruralnog turizma i iznimne palete aktivnog odmora. To je naš izniman adut, zaključuje direktorica Bencun.

Zadarska županija pozitivna iznimka

Takvom zadarskom izvedbom je i cijela Zadarska županija ispala iznimka i umjesto 10% pada je zabilježila 99,99% prometa u travnju i time se uspela do 9,5% svekolikog turizma u zemlji, što inače nikad prije nije ostvareno u tom mjesecu. Kako je svibanj svima bio berićetan, s prosječnim rastom od 20%, i on je, s gotovo 28% rastom, Zadarskoj županiji omogućio da sudjeluje s 10,6% u hrvatskom turizmu.

Lipanj će, kao već sasvim ozbiljan i značajan turistički mjesec, ove godine biti, odnosno već uvelike jeste, najveći turistički izazov zbog ranijeg padanja blagdana, pa i nogometnog prvenstva i to u zemlji iz koje imamo najviše gostiju i u kojoj imamo najviše gastarbajtera, koji su također velika turistička masa.

15.06.2024., 13:21h
:
Damir Maričić
08. rujan 2024 03:35