11100
Luka Jeličić
StoryEditor
POST FESTUM NATEZANJA OKO PRORAČUNA

Zbog kašnjenja s proračunom, komplicira se izbor koncesionara za održavanje nerazvrstanih cesta

Grad Zadar je danas pokrenuo i postupak javne nabave za održavanje nerazvrstanih cesta. Riječ je o stručnim poslovima koji obuhvaćaju redovite i izvanredne aktivnosti prema realnim potrebama i situacijama, a odnose se na ukupnu prohodnost i tehničku ispravnost te prometnu sigurnost nerazvrstanih cesta. Riječ je o nizu prometnica na području Grada Zadra u ukupnoj duljini od oko 400 kilometara te makadamskih cesta i putova, stoji u priopćenju iz Gradske uprave

Uz nadzor i pregled cesta, redovito održavanje prometnih površina i sustava odvodnje, prometne signalizacije i opreme, održavanje cestovnih uređaja te aktivnosti zimske službe, održavanje nerazvrstanih cesta obuhvaća i niz ostalih zahvata poput obnavljanja kolničkog zastora, ojačanja kolnika, popravaka kolničke konstrukcije ceste, poboljšanja sustava odvodnje ceste, ugrađivanje nove i poboljšanje postojeće prometne signalizacije, saniranje odrona, radove na uređenju zelenila uz ceste, ukrašavanja okoliša uređenjem stajališta, odmorišta, pješačkih staza…

Prioritetni zahvati koji su obuhvaćeni aktivnostima ove predmetne nabave, žurno po potpisivanju ugovora, planirani su na nerazvrstanim cestama Puta Petrića te ulica Ivana Meštrovića i Nikole Jurišića. Također, veliki dio aktivnosti na uređenju nerazvrstanih cesta pratit će provedbu projekta Aglomeracije Zadar – Petrčane u više gradskih četvrti.

Gospodarski subjekt mora dokazati da je u godini u kojoj je započeo postupak javne nabave i tijekom pet godina koje prethode toj godini izvršio radove iste ili slične predmetu nabave. Zbroj vrijednosti najviše 3 izvršena rada mora biti minimalno u visini procijenjene vrijednosti nabave. Gospodarski subjekt na taj način dokazuje da ima potrebno iskustvo, znanje i sposobnost te da je s obzirom na opseg, predmet i procijenjenu vrijednost nabave sposoban kvalitetno izvršiti radove koji su predmet nabave. Također, izvođač radova se obvezuje da će po potrebi izvoditi radove subotom, nedjeljom, praznikom, danju i noću po ponuđenim jediničnim cijenama.

Procijenjena vrijednost ove nabave je 2.368.000,00 EUR bez PDV-a, a predmetni poslovi ugovaraju se na rok od dvije godine. Pritom, treba istaknuti kako se ova nabava u pravilu raspisuje šest mjeseci od roka isteka važećeg ugovora, ali zbog donošenja proračuna početkom rujna, to nije bilo zakonski moguće. Kako ugovor s trenutnim koncesionarom ističe 31. prosinca ove godine, postoji mogućnost da se izbor budućeg koncesionara na poslovima održavanja nerazvrstanih cesta Grada Zadra odgodi i nakon tog roka, a što bi utjecalo i na planirane aktivnosti početkom iduće godine.

13.09.2024., 12:56h
17. rujan 2024 22:10