Zavod za javno zdravstvo ZadarLinda Vidović
StoryEditor
Zavod za javno zdravstvo Zadar - iskustvo ni(je) ključni preduvjet

Slučaj izbora ravnatelja je simptom dugogodišnjih politika, ali i poruka mladima

Činjenica da već u natječajnom postupku nije bio veći broj kandidata govori o potencijalnoj okoštalosti strukture, ali i cinizmu jer se ishod znao unaprijed, komentira prof. Krolo

Zoran Škrgatić sa 67 godina ponovno je izabran za ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Zadar. Na tom će mjestu ostati četiri godine i javnost se opravdano pita, ne osporavajući njegovo znanje, stručnost i iskustvo - zar zaista nema mlađih obrazovanih, ambicioznih ljudi koji mogu jednako, možda čak i više, doprinijeti radu ove ustanove. Zoran Škrgatić odradio je svoj puni radni staž i mirno je mogao otići u zasluženu mirovinu, dok će ovim mandatom i u 71. godini morati odrađivati odgovoran posao.

U skladu s tim, razgovarali smo s dr. Škrgatićem o toj problematici i o njegovom planu vođenja ustanove, kao i s Jurom Zubčićem, županijskim vijećnikom i predsjednikom ŽO SDP-a.

Okoštalost strukture

Osim toga, nastojeći situaciju sagledati i kroz društvenu prizmu, točnije apostrofirati kakvu se poruku šalje mladima, upitali smo za komentar i izv. prof. dr. sc. Krešimira Krolu s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.

U načelu, više upravljačke pozicije često znaju biti popunjene po principu senioriteta, kaže prof. Krolo, odnosno iskustva u struci.

image

Izv. prof. dr. sc. Krešimir Krolo s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru

Miranda Ćikotić/PIXSELL
- Međutim, ono što je problematično jest činjenica kako se ista osoba bira već dugi niz godina, tj. mandata. Organizacija koja teži održivosti i razvoju mora pokazati otvorenost prema mladima tako da će im otvoriti jedan dio upravljanja i donošenja odluka kako bi mogli ne samo stjecati iskustvo, već i da mogu samostalno i kreativno djelovati u struci. Činjenica da već u natječajnom postupku nije bio veći broj kandidata govori o potencijalnoj okoštalosti strukture, ali i cinizmu jer se ishod znao unaprijed. S obzirom na to da Hrvatskoj sustavno nedostaje mladih, obrazovanih i stručnih osoba, ovakvi slučajevi ujedno su i simptom dugogodišnjih internih politika takvih organizacija, ali i poruka da ozbiljnih strukturnih promjena koje bi više integrirali mlade u poslovnom i profesionalnom kontekstu nema ni na vidiku, komentira prof. Krolo.

Zubčić: Imao je vremena za doprinos

- Govorimo o tome kako nam mladi odlaze, onda izaberemo osobu od 67 godina, bez obzira na (ne)kvalitetu. Šalje se potpuno kriva poruka! Prema Zakonu o radu, liječnici uz suglasnost, mogu raditi nakon 65., no ovdje je riječ o ravnateljskoj dužnosti, ne o liječniku koji radi s pacijentima. Mislim da je, iako se Upravni odbor na to poziva, to potpuno promašeno i u ovom slučaju to ne bi trebalo primjenjivati, govori Jure Zubčić i dodaje da je “najtragičnije što ravnatelj misli da se može ponašati kako hoće”.

Naime, tvrdi Zubčić, ravnatelj Škrgatić ne odgovara na njegova vijećnička pitanja ni na legitimna pitanja drugih vijećnika.

image

Jure Zubčić, županijski vijećnik i predsjednik ŽO SDP-a

Luka Jeličić
- Poslao sam i zahtjev za pristup informacijama, on ne odgovara. On mora biti svjestan da u javnim ustanovama to ne prolazi, nećemo to dopustiti, bit ćemo kontrola, ističe Zubčić koji nije zadovoljan reizborom dr. Škrgatića s obzirom da smatra da u Zadru ima puno kvalitetnog kadra koji bi tu funkciju obnašao bolje od izabranog.

Pitali smo Zubčića misli li da, zahvaljujući iskustvu, dr. Škrgatić ipak može još puno toga napraviti.

- On je toliko dugo na toj funkciji, sve čemu je mislio doprinijeti, doprinio je. A to nisu baš sjajni rezultati. Uz dužno poštovanje, iskustvo jest vrlo važno, ali zar stvarno nema mlađih koji će doći s novim, svježim idejama, pita se Zubčić te naglašava da iskustvo nije jedini i osnovni kriterij.

S druge strane, dr. Škrgatić se pita što je on to loše napravio da ga se kritizira i ističe te da je Zavod ovih godina puno napredovao. No, krenimo od početka. Dr. Škrgatića je na prijavu potaknula izmjena Zakona o radu, kao i podrška ustanove.

- Zakon je dozvolio da mogu raditi. Ja mislim da mogu još puno dati, a da imam otpor unutar ustanove, nezadovoljstvo djelatnika, sigurno se ne bih natjecao, započinje dr. Škrgatić.

Dr. Škrgatić poziva sve u obilazak Zavoda

Zanimljivo je da se slaže s tezom da bi mladi trebali dobiti priliku, pa se nameće pitanje - što je prevagnulo.

- To je uvijek odluka u trenutku, ne mogu iznijeti neki čvrsti stav i sad Vam reći zašto, nešto jest prevagnulo. Ali slažem se s tim da bi mladi trebali dobiti priliku i da ja jesam najstariji. Doći će i mlađi na red, sigurno da imamo i mlade koji trebaju ići naprijed, u cijelosti se slažem. I to je moj teret u ovom trenutku, govori ravnatelj.

Ipak, nada se da će, uz potporu djelatnika, Županije i Ministarstva, napraviti još veći pomak, posebice kad smo se, kako kaže, rješili pandemije koronavirusa. Preselili su se, ističe dr. Škrgatić, u nove prostore gdje ih je čekao niz zadaća kako bi sve stavili u funkciju.

image

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar, Zoran Škrgatić

Dino Stanin/PIXSELL
- Pozivam sve da dođu i obiđu Zavod i da vide razliku između Zavoda prije i danas, naglašava dr. Škrgatić.

Razgovarali smo o nadolazećem periodu i zacrtanim ciljevima. Podsjetimo, Zavod za javno zdravstvo Zadar provodi organizirano promicanje zdravlja, organiziranu epidemiologiju, mikrobiologiju, javno zdravstvo, zdravstvenu ekologiju, školsku medicinu, zaštitu mentalnog zdravlja te prevenciju ovisnosti na području Zadarske županije.

Prijedlogom Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti predviđeno je i da se na razini zavoda za javno zdravstvo jedinica područne (regionalne) samouprave, odnosno Grada Zagreba obuhvati i djelatnost medicine rada/medicine rada i sporta, što je ravnatelj Škrgatić uvrstio u svoj ovogodišnji plan rada Zavoda s napomenom da će prijedlog o tome u roku od šest mjeseci dostaviti Upravnom vijeću i svom osnivaču, Zadarskoj županiji.

Prihodi Zavoda za javno zdravstvo su poprilični pa se u izvještaju za lanjsko financijsko razdoblje navodi da iznose nešto više od 57. mil. kuna, odnosno oko 8 milijuna eura, dok je višak prihoda ostvaren u iznosu 2.892.760,00 kuna, odnosno 383.935,23 eura.

Škrgatić već najavljuje rješavanje voznog parka, a za brod koji koriste svakodnevno kaže da je trošan i da će vlastitim sredstvima kupiti nove motore.

Anegdota o fotografiji

Dr. Škrgatića pitali smo kad ga možemo fotografirati na što je odgovorio: Nemojte mene slikati, slikajte zgradu, ja sam star čovjek...

Glavno da za vođenje ustanove nije star. Prilažemo arhivsku fotografiju iz 2013. godine.

 Nabavit ćemo uređaj u iznosu za detekciju mikroplastike u moru, to je ono što će Europa propisati, onaj tko prvi bude imao ovlast, imat će tržište, no potrebno je ulaganje od najmanje dva i pol milijuna kuna. Mikrobiologija je vrhunska, edukacijski smo centar za 14 zemalja južne Europe... Sretan sam što imamo odličnu školsku medicinu, inače je u Hrvatskoj problem što nema liječnika, a mi smo imali sreće da nam je došla specijalizantica, dobili smo liječnicu sekundarku koja je isto zaposlena. Imamo i specijalizanticu iz epidemiologije..., nabraja dr. Škrgatić.

- Najveći problem Zavoda je probijanje limita. Kao negativan trend u poslovanju Zavoda treba izdvojiti iznos probijenog limita Službe za mikrobiologiju i parazitologiju u iznosu od 1 600 000 kuna (212.356, 49 eura) u 2022. godini. Isti se povećava svake godine zbog povećanja cijena materijala i aparata kao i zbog sve većeg broja zatraženih pretraga iz primarne zdravstvene zaštite putem crvenih uputnica na što ne možemo utjecati. Kako u ovoj godini, tako i dalje do povoljne odluke moramo inzistirati na rješavanju ovog problema na nivou svih zavoda i direkcije HZZO-a uz potporu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo jer ukupni financijski gubitak po navedenoj osnovi prelazi 15% ukupnih prihoda iz ugovora s HZZO-om, kaže dr. Škrgatić.

Planove će ostvariti zahvaljujući volji i radu zaposlenika, podršci osnivača, Ministarstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, navodi Škrgatić.

Odgovor Zadarske županije koja je osnivač ustanove o izboru ravnatelja koji sa 67 godina treba još četiri godine voditi ustanovu do zaključivanja ovog teksta nismo dobili.

29.05.2023., 09:40h
28. travanj 2024 23:28