28954
Zeljko Karavida
StoryEditor
u SKLOPU MONOPLAYA

23. kolovoza audiodeskripcija predstave "Artur, moj terapeut" za slijepe osobe

U suradnji s Udrugom slijepih Zadarske županije, u sklopu Monoplay festivala, niz godina dio programa posvećen je publici s oštećenjem vida. Ove godine u sklopu festivala održat će se audiodeskripcija predstave Artur, moj terapeut koreografkinje Sanje Petrovski za slijepe osobe, koju će čitati glumica Sanja Grgina

Ususret festivalu održat će se i radionica pokreta na kojoj će polaznici naučiti vježbe snage, izdržljivosti i istezanja kako bi ih mogli nastaviti raditi i kod kuće. Vodit će ih Josipa Štulić, plesačica, koreografkinja i dugogodišnja suradnica udruge.

Program:

- 21.8. u 10h radionica pokreta, Udruga slijepih Zadarske županije, voditeljica Josipa Štulić
- 23.8. u 21h audiodeskripcija predstave uživo Artur, moj terapeut u kazalištu lutaka, koreografkinje Sanje Petrovski, naracija Sanja Grgina

O predstavi:

Predstava „ARTUR, moj terapeut“ refleksija je na filozofiju Artura Schopenhauera, a inspirirana je knjigom američkog psihijatra Irvina D. Yaloma „Lečenje Šopenhauerom“. Dinamika knjige i njezino isprepletanje psihoterapije sa naukom glasovitog filozofa, otkriva unutrašnje glasove kojiimaju tendenciju ostati neregistrirani ili nepoznati.

Schopenhauerovo polazište je idealistička teorija spoznaje,dok je supstanca svekolikog zbivanja princip metafizičke „volje“ koja se kao pokretačka snaga očituje u svakoj pojavnoj kategoriji, pa tako u ljudskom životu i posebno u umjetnosti. Budući da „volja“ sama po sebi nema ni svrhe ni cilja (ona je apsolutan princip, koji se ne može podvrći funkcionalnom tumačenju), život je po Schopenhaueru vječno kretanje bez imanentnog smisla, slijepa „volja“ živim bićima nanosi stalno samo razočaranja i patnje. Spoznavanje „volje“ stoga može uroditi samo pesimizmom. Čovjek, međutim, može paradoksalnim naporom prevladati „volju“ i u asketskoj sabranosti naći svoj mir. Artur Schopenhauer sustavno razrađuje romantičko poimanje umjetnika kao svojevrsnog mislioca i asketa. Istaknuto mjesto u sustavu vrijednosti pripada filozofiji umjetnosti. Umjetnost je estetski prikaz „volje“, a najčistiji njezin izraz jest najapstraktnija umjetnost: glazba.

 

Koncept, dramaturgija, koreografija: Sanja Petrovski
Izvođači, sukoreografi: Marija Pehar, Patricia Gospić, Sanja Petrovski
Glazba: Lada Petrovski Ternovšek
Oblikovatelj glazbe: Korina Oltran, Tomislav Kraljević Shome
Oblikovatelj svjetla: Sanja Petrovski
Kostimografija: Sanja Petrovski, Marija Šarić Ban
Scenografija: Sanja Petrovski, Robert Košta
Oblikovanje plakata, knjižice: Marijana Jakelić
Fotograf: Adrijana Vidić
Pokrovitelj: Ministarstvo kulture i medija RH
Zahvala: Kazalište lutaka Zadar, Narodni muzej Zadar

22.08.2024., 15:34h
16. rujan 2024 21:19