<p>Clubture forum</p>
Clubture forumClubture Forum
StoryEditor
od četvrtka do subote

Bogat program čeka nas na 16. Clubture Forumu u Zadru

Program Foruma obuhvatit će diskurzivni, radionički i umjetnički sadržaj te će u trodnevnom događanju sudionici Foruma imati priliku za druženje, edukaciju i razgovor o aktualnim temama vezanim za nezavisnu kulturu i društvo

Savez udruga Klubtura u suradnji s članovima zadarske Platforme Scena, Udrugom za umjetnost i kulturu Punktum, Kino Zonom, te Kurzivom - Platformom za pitanja kulture, medija i društva organizira 16. Clubture Forum u Zadru od 05. do 07.10. 2023. godine.

Program Foruma obuhvatit će diskurzivni, radionički i umjetnički sadržaj te će u trodnevnom događanju sudionici Foruma imati priliku za druženje, edukaciju i razgovor o aktualnim temama vezanim za nezavisnu kulturu i društvo.

Od programa izdvajamo:

Četvrtak, 05.10.

17.30 h Javna tribina - Zajednica (bez) suvremene umjetnosti, kulture i mladih // Kneževa palača

Zadar nikada nije imao tradicionalni centar za kulturu, no u njemu su postojali prostori koji su funkcionirali kao mjesta okupljanja zajednice, gdje su se stvarala i producirala događanja u različitim umjetničkim područjima, gdje su se u aktivnosti kao korisnici i proizvođači mogli uključiti svi zainteresirani. Zadar je u tim prostorima već imao društveno-kulturne centre, koje tek danas prepoznajemo pod tim nazivom, a iza njih je stajala snažna nezavisna kulturna scena. Gdje su ti prostori i gdje je ta scena danas? Povodom objave studije "Kultura (bez) zajednice: Prema društveno-kulturnom centru u Zadru" (2022) s autorima studije, akterima scene i predstavnicima Grada razgovaramo o potrebama i izazovima zadarske nezavisne kulturne scene.

Sudjeluju: Juraj Aras - umjetnička organizacija Teatro Verrdi, Dina Bušić - pročelnica Odjela za kulturu i šport, Ante Ćurković - pročelnik Ureda gradonačelnika, Krešimir Krolo - izvanredni profesor na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru, Željka Tonković - izvanredna profesorica na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru, Mario Županović - Platforma Scena.

Moderatorica: Matija Mrakovčić - novinarka portala kulturpunkt.hr

Petak, 06.10.

10.00 h Radionica jačanja partnerstava - umrežavanje // Knjigozemska

Radionica je usmjerena predstavnicima Clubture članica i predstavnicima organizacija nezavisne kulture te kulturnim akterima iz Zadra s ciljem međusobnog upoznavanja, te otvaranja novih prilika za međusobnu suradnju.

16.00h Predstavljanje poziva za Clubture-HR Programsku razmjenu i suradnju u 2024. // Knjigozemska

Clubture-HR: Programska razmjena i suradnja temeljni je program Saveza udruga Klubtura kroz koji organizacije nezavisne kulture razmjenjuju sadržaje ili zajednički realiziraju nove partnerske projekte. Ususret otvaranju novog poziva za prijavu prijedloga projekata programske razmjene i suradnje koordinatorica programa predstavit će program i uvjete poziva svima onima koji bi željeli prijaviti svoj projekt na idućem pozivu.

20.00h Projekcija dokumentarnog filma Mekani brodovi (r. Željko Zorica – Šiš, 2022. 88‘, produkcija: Studio Artless) i razgovor nakon projekcije // Kneževa palača

Mekani brodovi su dokumentarni film o kazališnoj grupi Kugla glumište koja je bila najvažnija avangardna kazališna, multimedijalna i interdisciplinarna umjetnička skupina u Hrvatskoj i SFRJ od sredine sedamdesetih i početkom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća.

Nakon projekcije održat će se razgovor u kojem će sudjelovati član Kugla glumišta, dobitnik nagrade Europske filmske akademije Zlatko Burić Kićo, producentica filma Ana Janjatović-Zorica i Mario Županović iz Kino Zone Zadar.

Subota, 07.10

17.00 h Projekcije kratkih inkluzivnih filmova // Knjigozemska

Udruga Spirit iz Rijeke prikazat će kratke inkluzivne filmove s međunarodnog filmskog festivala Uhvati Film te kratke inkluzivne filmove iz vlastite produkcije:

Tajni agent 010: Ni vremena za umirat (Spirit, 2021. 20´)

Tajni agent 010: Igre sudbine (Spirit, 2022. 25´)

Tajni agent 010 duhovit je parodijski špijunski noir serijal kratkih filmova u kojem glavne uloge nose 4 mlade osobe s invaliditetom.

22.00 h Glazbeni program // Nigdjezemska

VOADO - Akustični one man band, Pop Rock Funk s masu energije. Live izvedba debi albuma "Terra Madre" na engleskom te svježeg materijala na "domaćem" jeziku. Pored solo nastupa VOADO je također i član bendova From Another Mother, te Đutko i Plodovi zemlje.

DJ MAGGY RIP - Njen stil je nepredvidljiv, no plesan i zanosan techno/electro/breakbeat.

Program Clubture Foruma financijski podupiru: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Nacionalna Zaklada za razvoj civilnog društva.

04.10.2023., 10:25h
14. svibanj 2024 10:39