Dan fuštanaSrednja Škola Bartula KaŠiĆa Pag
StoryEditor
PONOSNI ČUVARI TRADICIJE OTOKA

BRAVO DICO! DAN FUŠTANA U Srednjoj školi Bartula Kašića Pag...

Divno je vidjeti današnje mlade ljude u fuštanima i odijelima koji su nas, barem na kratko, podsjetili da je život na otoku Pagu oduvijek bio težak, požrtvovan, ali i lijep...

Karneval je stari tradicijski običaj koji se njeguje na cijelom otoku Pagu. Pažani drže do svojih kulturnih vrijednosti, a karneval se uvijek posebno željno iščekuje. Vesele mu se svi, stari i mladi.

Uz ovakva događanja i entuzijazam naših mladih, nema bojazni da se otočne kulturne vrijednosti neće prenijeti i na sljedeće generacije...

Karnevalske svečanosti na otoku počinju već prve subote nakon Sveta tri kralja. Otok tada diše kao jedno, ne postoji podjela po političkom opredjeljenju i društvenom statusu. Svi preuzimaju neke druge uloge i karaktere kako bi karnevalska zabava dosegla svoj vrhunac.

Paško kolo

image

Dan fuštana

Srednja Škola Bartula KaŠiĆa Pag

Svakog vikenda održavaju se poznati tanci na kojima rado sudjeluju sve generacije. Najznačajniji ples je poznato Paško kolo koje se pleše kako na zimskom, tako i na ljetnom paškom karnevalu. Paško kolo plešu svi, stari i mladi, domaći i gosti. Oni koji ne znaju plesne korake kola, lako ih nauče uz pomoć ostalih članova i domaćina, kojima je to najdraži ples za vrijeme održavanja karnevalskih svečanosti. Zanimljivo je istaknuti kako se Paško kolo i drama Paška robinja neprekinuto izvode već gotovo dva stoljeća.

Nastavnici i učenici Srednje škole Bartula Kašića Pag i ove su se godine uključili u sve aktivnosti koje karneval nudi, a posebno su se prisjetili svojih predaka, organiziravši u školi Dan fuštana.

image

Dan fuštana

Srednja Škola Bartula KaŠiĆa Pag

Naime, posljednjeg četvrtka, 16. veljače, kada se održava zadnji ričavac, nastavnici i učenici u prijepodnevnoj smjeni, odjenuli su se u fuštane, jaketine, kotule, komeše te svečana odijela. To je tradicionalna narodna odjeća koju su otočani prije nosili. Time je ova jedina otočna srednja škola u Zadarskoj županiji još jednom istaknula koliko je posebna. Srednjoškolci su pokazali kako cijene svoju baštinu i ponose se svojim otočnim posebnostima, ne dopuštajući da se stari običaji zaborave...

Na mladima svijet ostaje...

image

Dan fuštana

Srednja Škola Bartula KaŠiĆa Pag

Nakon nastave održan je i karnevalski kviz na kojem su najbolje grupe učenika osvojile vrijedne nagrade lokalnih sponzora. U pauzi nakon kviza, svi su se okrijepili fritulama koje su pripremili vrijedni učenici ugostiteljskog usmjerenja. Na kraju, uz pratnju Gradske glazbe Pag, školskim hodnicima orilo se i Paško kolo koje su zaplesali svi učenici i nastavnici.

Zanimljivo je istaknuti kako se Paško kolo i drama Paška robinja nepre­kinuto izvode već gotovo dva stoljeća...

Posljednjih dana karnevala, koji su se održavali na središnjem gradskom trgu u Pagu, ovi su učenici sa svojim nastavnicima bili u staroj tradicijskoj odjeći i svima pokazati da ponosno čuvaju svoju pašku tradiciju.

image

Dan fuštana

Srednja Škola Bartula KaŠiĆa Pag

Divno je vidjeti današnje mlade ljude u fuštanima i odijelima koji su nas, barem na kratko, podsjetili da je život na otoku Pagu oduvijek bio težak, požrtvovan, ali i lijep... Uz ovakva događanja i entuzijazam naših mladih, nema bojazni da se otočne kulturne vrijednosti neće prenijeti i na sljedeće generacije...

image

Dan fuštana

Srednja Škola Bartula KaŠiĆa Pag
image

Dan fuštana

Srednja Škola Bartula KaŠiĆa Pag
image

Dan fuštana

Srednja Škola Bartula KaŠiĆa Pag
image

Dan fuštana

Srednja Škola Bartula KaŠiĆa Pag
20.03.2023., 09:50h
KATARINA VUČETIĆ, PROF.
06. listopad 2024 21:19