Čestitke obitelji VlahovZnanstvena Knjižnica Zadar
StoryEditor
Zbirka razglednica

Čestitke za Božić i Novu godinu obitelji Vlahov

Znanstvena knjižnica se pridružila Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu koja je pokrenula božićnu akciju - Tradicija dobrih želja

U Odjelu rada s korisnicima Znanstvene knjižnice Zadar povodom nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana predstavljene su zanimljive čestitke za Božić i Novu godinu poznate obitelji Vlahov s početka prošlog stoljeća iz Zbirke razglednica Znanstvene knjižnice Zadar.

Industrijalac Romano Vlahov s obitelji se preselio iz Šibenika u Zadar smjestivši svoj pogon za proizvodnju likera na zadarskoj Brodarici gdje je podigao suvremenu tvornicu za proizvodnju likera. Iz te tvornice potječe znameniti i nadaleko poznati liker "Vlahovac". Tvornica Vlahov proizvodila je uz osobito kvalitetan Maraschino i druge vrste likera koji su se izvozili u Europu i svijet. Uz Driolija i Luxarda, Vlahov je treći najpoznatiji zadarski proizvođač žestokih alkoholnih pića. Osim tvornice gospodin Vlahov 1899. godine podiže vilu "Idu" gdje je boravila njegova obitelj.

image

Čestitke obitelji Vlahov

Znanstvena Knjižnica Zadar

Znanstvena knjižnica se pridružila Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu koja je pokrenula božićnu akciju - Tradicija dobrih želja. Unutar zbirke od oko 30 tisuća razglednica koje Znanstvena knjižnica Zadar posjeduje nalaze se božićne i novogodišnje čestitke. Knjižnica je čestitke uglavnom dobila obveznim primjerkom i to 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Osim obveznim primjerkom čestitke u fond Knjižnice dolaze darom pojedinaca i obitelji te kupnjom od kolekcionara. U fondu Knjižnice postoje i stariji primjerci čestitki. Izložene čestitke spadaju u starije primjerke čestitki i prikazuju način komunikacije s početka prošlog stoljeća koji je danas zbog novih tehnologija uvelike reduciran. Ono što čestitke čini vrijednima je to da su sačuvane te nas i danas mogu inspirirati.

image

Čestitke obitelji Vlahov

Znanstvena Knjižnica Zadar

- Osim čestitki i knjiga gdje se spominje obitelj Vlahov možete se kada pogledate izložbu poslužiti čestitkama u izdanju Znanstvene knjižnice Zadar. Ovog Božića se imamo priliku okrenuti običaju čestitanja kakav su poznavali naši stari te tako ispisati neku vlastitu posebnu blagdansku priču, poručuju iz Znanstvene knjižnice.

21.12.2023., 13:58h
30. travanj 2024 19:11