Iva i Frane izvrstan su spoj tehničkog, logičkog uma i kreativnog sanjarenjaAna Pavičić
StoryEditor
Novi projekt udruge ZaPis - Dalmacija Noir

Druga strana Dalmacije kakvu nećete vidjeti u turističkim brošurama

Dalmacija koja se prikazuje u knjizi temelji se na medijskim napisima iz redaka crne kronike, osobnim traumama i onim tamnijim, mučnijim i kontrove­r­zni­jim detaljima naše svakodnevice

Noir je, prema definiciji, filmski i književni žanr koji se temelji na kriminalističkoj priči s ciničnim i mračnim likovima u sumornom društvu i okruženju. Stoga, ne iznenađuje što noir uživa veliku popularnost, kako u vrijeme 40-ih godina prošlog stoljeća kada se pojavljuje, tako i danas.

Nakon popularne Noir edicije koju čine različite zbirke priča posvećene gradovima kao što su Barcelona, Istanbul, Dublin, Stockholm i Rim, došlo je vrijeme i za zbirku noir proze posvećenu Dalmaciji. Zbirku priča Dalmacija Noir osmislili su i ispisali članovi Udruge zadarskih pisaca ZaPis i njihovi suradnici, a mi smo razgovarali s predsjednicom udruge ZaPis Ivom Pejković i čovjekom čiji je tehnički um zaslužan za konačno izdanje zbirke, ZaPis-ovcem Franom Herendom.

Iva nam je priznala da je ideja za zbirku proizašla iz čitateljskog susreta s Durieux edicijom zbirki svjetskih noir priča, a želja joj je bila ispričati drugačiju priču o Dalmaciji.

Izlazak iz okvira

image

Udurga ZaPis do sada je izdala dvije zbirke priča i zbirku poezije Je li zvijezdama tijesno

Iva Pejković
- Sve je krenulo od moje zaluđenosti edicijom Noir koju čine Rim noir, Stockholm noir, Barcelona noir, itd. Čitajući, primijetila sam koliko zapravo ima sličnosti između toga i neke stvarnosne proze koju mi ovdje stvaramo. Shvatila sam da se uklapamo u taj žanr, posebno u mediteranski Rim noir u kojem sam vidjela puno sličnosti sa Zadrom, objasnila je te nastavila:

- Na kavi s kolegicom iz ZaPisa Ladom Vukić komentirala sam događaje iz crne kronike pa smo došle na ideju da pokušamo iz tih scena napisati književni tekst, tako je krenulo razmišljanje o zbirci, otkriva nam Iva.

Udruga ZaPis do sada je objavila dvije zbirke priča “Samo ti pričaj” (2013.) i “Samo se ti sjećaj” (2019.) te zbirku poezije pod nazivom “Je li zvijezdama tijesno?” (2019.), a Iva ističe da su sada osjetili da je pravo vrijeme za novu i ponešto drugačiju knjigu.

- U cilju nam je da što više pišemo. Tako se to sve kuhalo, a onda smo shvatili da imamo i puno lijepih suradnji. Od 2009. otkad ZaPis postoji, stvorili smo puno prijateljskih odnosa pa smo odlučili te pisce pozvati da nam se pridruže u ovoj zbirci. Tako nam “gostuju” Jurica Pavičić, Maša Kolanović i Veronika Santo, a pridružio nam se i Ivica Perinović koji inače piše filmske scenarije i kolumne, a u ovoj se zbirci okušao u kratkoj priči, kazala je Iva.

Spoj sanjarenja i logičnog uma

Dosadašnje ZaPisove zbirke bile su vezane za prostore i ljude iz Zadra i okolice, ali Dalmacija noir izlazi iz lokalnih okvira i to ne samo naslovom. Zbirku je uređivala nagrađivana hrvatska spisateljica Marina Vujčić, a suradnja s njom pokazala se, kako kažu naši sugovornici, iznimno ugodnom i profesionalnom. Iva je odabrala priče koje će biti zastupljene u zbirci, Marina je zbirku uredila, a Frane je tehnički oblikovao. Kako je naglasio, Frane se u projekt upustio jer smatra da svaka od zastupljenih priča zaslužuje nadići lokalnu razinu.

- Sve su te priče vrijedne i sve imaju svoju težinu. Sve su profesionalno uređene i ta zbirka mora nadići Zadar, pa čak i Dalmaciju. Kako sam do sada stekao nekog iskustva u tehničkom uređivanju, Iva mi je predala uzde. Cijeli urednički posao je odradila Marina Vujčić pa moj posao nije bio toliko zahtjevan, rekao je Frane koji je uz to i napisao jednu od priča u zbirci.

Iva i Frane opisali su svoju suradnju kao spoj kreativnosti i sanjarenja i tehničkog i logičnog razmišljanja, a ova zbirka rezultat je tog spoja.

- Ja sam cijela u oblacima, a on je u tablicama, on je strog i discipliniran, a meni to treba, kroz smijeh je rekla Iva, a Frane se nadovezao:

- Mene su odgojile zle farmaceutske korporacije. Kao mali pjesnik iz Zadra slučajno sam upao u MIOC pa na farmaciju, a onda silom prilika i u te farmaceutske industrije koje su me odgojile s tablicama. I svaki dan odlutam, ali se prisilim vratiti i posložiti stvari, kazao je Frane.

Svojevrsna socijalna studija

Dalmacija noir zbirka je koja pokazuje Dalmaciju kakvu nećete vidjeti na društvenim mrežama provučenu kroz filter i turističkim brošurama. Dalmacija koja se ovdje prikazuje temelji se na medijskim napisima iz redaka crne kronike, osobnim traumama i onim tamnijim, mučnijim i kontroverznijim detaljima naše svakodnevice.

- Zbirka je vrsta socijalne studije inspirirana svakodnevicom u urbanim prostorima Dalmacije. Čitatelji će vjerojatno moći prepoznati neke situacije i likove, a teme koje obrađujemo poznate su svim stanovnicima na širem području Mediterana, otkrila nam je Iva.

Poseban dio knjige čine fotografije koje nadopunjuju knjigu, ali nisu strogo vezane za priče. One čine zasebnu malu izložbu unutar korica. Knjigu čini 15 kratkih priča i 17 fotografija petero zadarskih fotografa: Adrijane Vidić, Jerolima Vulića, Aleksandra Bonačića, Tihomira Franova i Kažimira Markulina. Goran Matošević odabrao je fotografije.

Zbirka će prvu promociju doživjeti sredinom lipnja na 22. izdanju Festivala europske kratke priče, kada će ju uz naše sugovornike, u Zadru promovirati urednica Marina Vujčić i predsjednik Hrvatskog društva pisaca Edi Matić.

Dođite na promociju i suočite se s tamnom stranom naše svakodnevice pa vidimo svi zajedno što ostaje kada zagrebemo ispod površine.

07.06.2023., 08:21h
20. travanj 2024 11:22