42673
Zpa
StoryEditor
ZADAR PLEŠE

Festival suvremenog plesa Monoplay

I ove godine, od 22. do 25. kolovoza, u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla, Monoplay, koji njeguje isključivo solo formu, u Zadar dovodi sjajna renomirana umjetnička imena suvremene plesne scene iz raznih dijelova svijeta. U prostorima Zadarskog kazališta lutaka publika će imati ćete priliku vidjeti neke od najzanimljivijih solo radova koji se trenutačno prikazuju diljem Europe

Prvi dan festivala započinje u četvrtak, 22. kolovoza u 20 sati, a otvorit će ga prezentacija radionice Kung Fua kao uvertira u plesna događanja. Voditelji su Andrej Zupančić i Lada Petrovski Ternovšek iz Ljubljane. Nakon toga se otvara izložba Hane Jurić, mlade hrvatske vizualne umjetnice fokusirane na nove medije, uz pomoć kojih istražuje sjecište minimalizma i queer identiteta. Diplomirala je s titulom magistre edukacije likovne kulture na Umjetničkoj akademiji u Osijeku 2014. godine. Nakon toga, živjela je i radila između Zadra, Kanade, Portugala i Austrije. Njen rad Putanje se sastoji od tri animirana djela, od kojih svako predstavlja stanje svijesti - zapetljanost, dislociranost i metamorfozu.

U 21 sat, u velikoj dvorani Kazališta lutaka, austrijski glazbenik, plesač i koreograf Simon Mayer izvesti će predstavu pod nazivom SunBengSitting. Predstava je izvedena do sada oko dvjesto puta, a posljednji put ove godine u Parizu. Za predstavu kaže da je na granici između jodlanja, narodnog i suvremenog plesa, izleta u prošlost i razigrane, šaljive potrage za identitetom. Simon Mayer, austrijski farmer i izvedbeni umjetnik, poziva publiku da upozna njegov život, sve njegove kontradikcije i nespremnost podvrgavanju kategorijama i konvencijama. Nakon odrastanja na farmi okružen raznim običajima, prirodom imladenačkim buntom, seli se u Beč i upisuje baletnu školu Bečke državne opere. Tamo jednu sezonu provodi u ansamblu i neočekivano ulijeće u svijet u kojemu riječ farmer može biti i psovka. Taj je potez bio jednako rasterećenje kao i opterećenje. SunBengSitting – "Sunbeng" gornjoaustrijski je dijalekt i sinonim za klupu na suncu ispred farme – bavi se pitanjima napetosti između grada i sela, domaćeg i stranog, skučenog razmišljanja i umjetničke slobode.

Prvog dana festivala, Aleksandar Acev, gost iz Njemačke započinje svoju radionicu fizičkog teatra pod nazivom Movement and Physical Acting. Acev je mimičar, koreograf i profesor fizičkog teatra. Nakon školovanja u Amsterdamu, Berlinu, Los Angelesu i Zagrebu radio je kao izvođač i predavač diljem Europe.

Festival je potpomognut sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zadarske županije te Zaklade Kultura nova.

21.08.2024., 09:35h
12. rujan 2024 17:55