34674
Filip Brala/pixsell
StoryEditor
U petak u 18 sati

Izložba armenske umjetnice u Zavičajnom muzeju Biograd

U Zavičajnom muzeju Biograd održati će se otvorenje izložbe  armenske umjetnice Aline Gislyan u petak u 18 sati pod nazivom " Nova keramička baština - spoj glagoljice i armenskog stila. "

Ova zanimljiva umjetnica rođene je u Armeniji ali već šest godina živi u Hrvatskoj jer je udana u našoj zemlji. Ova izložba  već je gostovala u Zagrebu i na njoj nam je ona u keramici prikazala nešto  od armenske narodne umjetnosti s motivima  ptica, biljaka i vrlo razigranih boja ali i poštovanje prema našoj kulturi, dodavanjem motiva glagoljice u svoje radove. 

Ona potječe iz poznate keramičarske obitelji koja je od 70- tih godina prošlog stoljeća imala svoje radionice i proizvode. 

U ovom tjednu, dan kasnije odati će se i počast njenom zemljaku Vaganu Melliku Karaganjanu (1889- 1977 koji je Biogradu ostavio hotel " Iliriju " (izgrađena 1933.) te još neke vrijedne građevine poput Antimalarične stanice te stare  Ambulante. 

Ovaj izbjeglica iz SSSR-a bio je u svoje vrijeme počasni građanin Biograda i zato mu se u subotu, 21.9.2024. u 10 sati otkriva spomenik, djelo rumunjskog kipara  Stefana  Bintintana  a biti će postavljen na biogradskoj rivi. 

Hrvatski i armenski narod, iako su zemljopisno  jako udaljeni, imaju mnogo više sličnosti nego što mislimo zbog  povijesti pune tragedija i proganjanja. 

Stoga ova izložba i spomenik Karaganjanu stvaraju prijateljstvo i mostove između dvaju naroda. 

18.09.2024., 14:32h
19. rujan 2024 08:01