Otvorenje u 18:30 hNm Zd
StoryEditor
LUKA KLAPAN AUTOR IZLOŽBE

Izložba ‘Lica Pridražana na fotografijama Šime Čuline‘ bit će otvorena do 14. siječnja

Kao što je gosp. Šime Čulina, autor fotografija, uvijek osjećao vrijednost svoje tradicijske kulture, tako i Luka Klapan istražuje svoju tradicijsku kulturu vezanu uz Pridragu

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar u suradnji s autorom izložbe Lukom Klapanom, udrugom za audiovizualnu umjetnost Jedina solucija i Ogrankom Matice hrvatske u Zadru pozivaju Vas na otvorenje izložbe Lica Pridražana na fotografijama Šime Čuline u četvrtak 7. 12. 2023. u 18:30 h.

Izložba će biti otvorena od 7. prosinca 2023. do 14. siječnja 2024. godine.

image

LICA PRIDRAŽANA NA FOTOGRAFIJAMA ŠIME ČULINE

Nm Zd

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar u suradnji s autorom  izložbe Lukom Klapanom, udrugom za audiovizualnu umjetnost Jedina solucija i Ogrankom Matice hrvatske u Zadru priređuje izložbu LICA PRIDRAŽANA NA FOTOGRAFIJAMA ŠIME ČULINE. U organizaciji Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar 1995. god u Gradskoj loži održana je izložba Pridraga u Zbirci Fotografija Šime Čuline. Čast nam je 2023. godine u autorskom konceptu Luke Klapana, predstaviti dio zbirke fotografija gospodina Šime Čuline (nastalih 1942. godine).

Kao što je gosp. Šime Čulina, autor fotografija, uvijek osjećao vrijednost svoje tradicijske kulture tako i Luka Klapan istražuje  svoju tradicijsku kulturu  vezanu uz Pridragu, u stalnom dijalogu  tradicije i novih spoznaja kojima je obogaćujemo. Izložbom predstavljamo 175 crno- bijelih fotografija snimljenih za potrebe osobnog dokumenta (tadašnje legitimacije), koji je služio kako bi Pridražani u doba talijanske okupacije mogli ići raditi na polja ili u grad.

Nastale fotografije koje su tad imale navedenu namjenu danas su povijesno svjedočanstvo i njihovo značenje poprima širu važnost za očuvanje naše tradicijske baštine i identiteta. Fotografije su vrijedan zapis sačuvanih fizionomija, ali i nošnji. Posebno je to vidljivo na fotografijama žena i djevojaka koje su se za priliku fotografiranja uredile u najbolju nošnju koju su imale, a tradicijsko ruho je dio svake kulture, te ujedno vizualni jezik koji na poseban način čuva identitet određene zajednice ili skupine. Tako fotografija za dokument postaje zapis prošlosti koji nas povezuje u sadašnjosti.

30.11.2023., 10:59h
19. rujan 2024 18:27