<p>VPM Gesta</p>
VPM GestaŽeljko Karavida
StoryEditor
MINI FESTIVAL

Jubilarna 10. Večer plesne minijature u ponedjeljak i utorak u Dvije palače

Ovogodišnja Večer plesne minijature posvećena je plesnoj umjetnici Nives Šimatović Predovan, koja nas je napustila prije točno dvadeset godina

Jubilarni, deseti put Zadarski plesni ansambl u suradnji s Narodnim muzejom Zadar i Koncertnim uredom Zadar organizira festival Večer plesne minijature, okupljanje zadarske plesne scene i gostiju u sklopu proslave Dana grada Zadra.

Program se odvija u prostoru Dvije palače, tj. Kneževoj i Providurovoj palači, i Polivalentnoj dvorani 21. i 22. studenog s početkom u 19 sati. Najbolji pokazatelj interesa za plesnu umjetnost na nivou grada je promocija plesnih grupa okupljena u projektu Večer plesne minijature. Svake godine interes za sudjelovanje je sve veći, a prisutan je i osjetni napredak u smislu kvalitetnijih izvedbi, sve boljih plesača i osmišljenijeg koreografskog pristupa. Samim tim, ova večer pridonosi profesionalizaciji i afirmaciji plesne scene u Zadru i Hrvatskoj.

Osim u sklopu proslave Dana grada Zadra, ovaj mali festival dio je i Plesne sezone koju već treću godinu za redom Zadarski plesni ansambl u suradnji s Gradom Zadrom, organizira za brojnu plesnu publiku. Namjera je povezati institucije na nivou Zadra i Hrvatske, slobodne umjetnike, ansamble i umjetničke organizacije u cilju afirmiranja klasičnog i suvremenog plesa, performansa i cjelokupne suvremene izvedbene umjetnosti.

Ovogodišnja Večer plesne minijature posvećena je plesnoj umjetnici Nives Šimatović Predovan, koja nas je napustila prije točno dvadeset godina.

Nives Šimatović Predovan ostavila je trajni pečat na cjelokupnu hrvatsku plesnu scenu. Kao pedagog, voditelj, koreograf i plesač sudjelovala je u radu Zagrebačkog plesnog ansambla i Studija za suvremeni ples, a u Zadru grupe Kiks – Miks, Zadarskog plesnog ansambla, Plesnog studija Doma hrvatske mladeži i Plesnog odjela Glazbene škole Blagoje Bersa. Kroz buran i intenzivan umjetnički život ostvarila je mnoštvo kraćih djela i cjelovečernjih predstava. Tridesetogodišnjicu rada proslavila je predstavom Fuštan Jasne Frankić Brkljačić gdje je kroz lik otočke žene prikazala sebe u svojoj neiscrpnoj snazi, plesačkoj i glumačkoj zrelosti, snažna i krhka istovremeno. Kroz njezine znalačke ruke prošlo je mnoštvo mladih zadarskih plesača, obilježila je cijelu jednu generaciju i svi su do jednoga spoznali što znači ljubav prema radu i život za ples. Dobitnica je i nagrade Grb grada Zadra

Ovaj mini festival podijeljen je u dvije večeri. Prvu večer, u utorak 21. studenog s početkom u 19 sati biti će izvedena kraća plesna predstava Hystera autorice Katarine Đurđević, u izvedbi Sintije Kučić i produkciji UPPU PULS iz Zagreba. Uvijek angažirana, koreografkinja kroz ženski aktivistički pristup donosi poglesd na pristup ženskim pravima u današnje doba. Umjetnička organizacija Tiramola iz Splita prezentirat će prilagođenu i skraćenu verziju kraće predstave Isječci. Umjetnička organizacija Irida iz Sv. Filip i Jakova izvesti će dio iz nedavno premijerno izvedene predstave Susret sa samim sobom. Uz goste će nastupiti i Srednja škola suvremenog plesa pri Glazbenoj školi Blagoje Bersa s Triptihom na glazbu Blagoja Berse i koreografiji nastavnice Jasne Frankić Brkljačić i učenica trećeg razreda srednje škole. Baletna udruga Pirueta s umjetničkom voditeljicom Vinkom Zekić predstavit će se solom u izvedbi mlade balerine Noemi Pinto. Kratkom minijaturom u maniri fizičkog teatra večer će obogatiti i članovi Drame Plus pod vodstvom Vinka Radovčića.

Izvedbeni program druge večeri započet će u atriju Kneževe palače (ovisno o vremenskim prilikama) Plesni studio Zadarskog plesnog ansambla u koreografiji Patricije Gospić, a u koreografiji Korine Oltran stariji polaznici Ansambla glazbom će se vezati uz Doru Pejačević i njezin Život cvijeća. Program se nastavlja u atriju Providurove palače gdje će nastupiti Studio 8 s koreografijom Stelle Rončević, Plesna udruga Kissa s otoka Paga s voditeljicom Kristinom Alaburić, Plesna udruga Gesta s koreografijama Nene Jurišić. Plesna udruga koja njeguje urbane plesove U pokretu s voditeljicom Evitom Iglić zaokružit će ovu dinamičnu večer. Posljednji gosti dolaze iz Zagreba, Umjetnička organizaija Fronesis koja će s koreografkinjom Jasnom Čižmek Tarbuk i u suradnji sa Zadarskim plesnim ansamblom kroz film, ples i formu minijature izvesti segment iz predstave Što ako....

Ulaznice se mogu rezervirati preko facebook stranice Zadarskog plesnog ansambla ili se javiti putem Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Projekt Večer plesne minijature podržava Grad Zadari, Zaklada Kultura nova. Suradnici i suorganizatori su Narodni muzej grada Zadra i Koncertni ured Zadar.

17.11.2023., 09:52h
22. srpanj 2024 10:51